Grace Jones: Bloodlight and Bami 2017

Dokumentär Musik
Irland
115 MIN
Engelska
Franska
Grace Jones: Bloodlight and Bami poster

Synopsis

Passionerad och vild, sårbar och samtidigt gudalik – Grace Jones persona rymmer alla dessa roller. I denna dokumentär introduceras även nya sidor hos den ikoniska stjärnan; älskaren, modern, systern. Grace låter oss komma henne inpå livet, såväl privat med familjen i Jamaica, som under sina magnifika scenframträdanden.
Ditt betyg
3.3 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Biopremiär
30 mars 2018
Digitalpremiär
30 april 2018
Språk
Engelska , Franska
Land
Irland
Distributör
NonStop Entertainment
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

28 mars 2018 | 10:00

En alldeles för liten film om en stor stjärna

En till viss del underhållande och rätt intressant dokumentärfilm som vill ge oss en inblick i den mytomspunne amazonen Grace Jones liv och leverne. Tyvärr kommer jag inte henne så nära som jag önskar och känner en viss besvikelse efteråt. Fängslande, glittrigt och annorlunda, men det hade gärna fått vara mer nyanserat och strukturerat.
Grace Jones är Bondbruden som skrämde till och med Bond när det begav sig. Men hon var också skådespelerskan, fotomodellen och musikern med de bejublade framträdandena som inte lämnade någon oberörd. Hon var som högröstad, rättfram, mörkhyad kvinnlig artist på många sätt före sin tid. Befriande självklar i sin uppenbarelse, lite skrämmande men alltid lika fascinerande. Och hon verkar vara det än.

I ”Bloodlight and Bami” möter vi en något åldrad Jones. En människa som av allt att döma fortfarande lever som hon levt. Att hon är äldre är knappast något som syns eller märks egentligen, men med tanke på att hon hade sin storhetstid i början av 80-talet vet vi att det gått några år.

Är man som jag, uppväxt då, känner man till henne och vill därför också veta vem hon idag är. Tyvärr får jag inte riktigt det och personen bakom masken stannar där, eftersom regissören Sofie Fiennes håller ett onödigt avståndstagande och lämnar mig att kika in på distans.

Fiennes, som kanske mest är bekant för oss film- och filosofinördar tack vare de utmärkta filmerna med Slavoj Zizek, har här gjort en något annorlunda musikdokumentär. På gott och på ont. 


Det goda är att det känns uppfriskande att se en dokumentärfilm om en kvinnlig stjärna där man faktiskt inte fokuserar på hennes uppgång och sedermera högst privata fall så mycket, utan helt enkelt bara visar upp det som är och lite av det som varit. 
Filmen varvar gryniga bilder från Jones besök i hemlandet Jamaica, med foto från hennes senaste studioinspelningar och glamourösa klipp från konserter i diverse storstäder. Således får man ju med det mesta. Kan tyckas. Men i slutända har man tyvärr inte riktigt fått med något. 


Jag är fortsatt lika fascinerad av Jones och finner de bokstavligen nakna och osminkade scenerna med henne fantastiskt uppriktiga och intima, men bara på ytan. Konsertfotot är yta det med, otroligt vacker sådan, fast jag ville ju ha mer. Jag ville veta lite mer och framförallt få se ett djupare och mer mångbottnat porträtt.

Fiennes väljer att inte använda några förklaringar, namnskyltar, eller låta någon annan komma till tals vad gäller Jones och det känns respektfullt så, absolut. Men därigenom lämnar hon även oss åskådare lite utanför. Sporadiska bilder utan att veta vem eller vad eller ens när vi tittar på, är bara i bästa fall vackra, om de inte finner sin plats. Det räcker långt att höra Jones prata om sitt liv och sina förehavanden. Jag älskar ju hennes röst och hon är rolig och intelligent. Fast hon hade förtjänat en bättre berättad historia om sig själv. En som jag inte ska behöva gissa mig till, utan som visas upp med samma självklarhet som hon själv äntrar en scen.

”Bloodlight and Bami” är en underhållande film om man uppskattar härlig musik, glittriga hattar och häftiga scenframträdanden. Det blir dessutom lite spännande på sina håll, även om få händelser tråkigt nog aldrig förankras i den större historien. Filmen blir som en reklamfilm för artisten och individen Grace Jones och som sådan fungerar den väl. Efteråt vill jag se ännu mer av henne och jag vill läsa boken om hennes liv. För tyvärr har denna spretiga film bara gett mig yta, som förvisso är spektakulär, men ändå - bara yta. 

 
Och där under då? Undrar jag fortfarande förvirrat. 

 
Ja, jag får väl helt enkelt hoppas på boken.
| 28 mars 2018 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
Jag har alltid varit fascinerad av Grace Jones, denna spektakulärt vackra modell, sångerska, skådespelerska och musa. Onekligen 'one of a kind'. Bloodlight and Bami blev inte alls den allomfattande dokumentären om Grace Jones jag hade väntat mig utan snarare en inblick i hennes vardag på senare år. Det blir sessions i Jamaica och ett mer personligt porträtt av hennes familj varvat med fantastiska live-scener. Vilken tur då att hon även skrivit sina memoarer som jag lyckligtvis har läst.
Läs mer
3
80-tals divan som still going strong!! Här djupdyker vi ner i både hennes historia som makeup väska som ingen av dem verkar uppdaterats sedan 1980. Hon gjorde sin grej och gör den likadant fortfarande, mellan skrikande fans eller själv skriker på inställda studiosessions... Vi får följa med till hennes rötter på Jamaica och träffa hennes familj som alla är skadade efter en hård uppväxt med en fosterpappa som slog in respekt och rädsla i dem. Vissa klarar sig bättre än andra, men alla ältar samma story om och om igen, vilket gör att filmen tappar lite. Hade hellre gått under skinnet på Grace Jones herself istället för att rota lite på ytan i en story dem tjatar sönder. Filmen är kluven, snygga riktigt snygga foto från konserterna blandas med dåliga klipp och foto som från en mobiltelefon?! Mellan champagne och ostron försöker hon leva upp till den Grace Jones vi alla älskar henne för, rå, sensuell, androgyn med en blick som kan döda, faller man för henne vare sig man vill eller inte. Kul att hon kämpar på och still going strong....filmen får en svag 3a... aaa
Läs mer