Göta kanal - Vinna eller försvinna 2022

Komedi
Sverige
89 MIN
Svenska
Göta kanal - Vinna eller försvinna poster

Synopsis

När ägarna till klassiska Anderssons Varv ska skilja sig kan de inte komma överens om vem som ska få det. De enas om att lösa det hela genom att tävla i varsin båt på Göta kanal, där vinnaren får varvet. Det blir ett fartfyllt race där allt är tillåtet med alla familjemedlemmar inblandade.
Ditt betyg
2.1 av 24 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Göta kanal 4 - Vinna eller försvinna
Biopremiär
27 juli 2022
DVD-premiär
31 oktober 2022
Digitalpremiär
28 oktober 2022
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

27 juli 2022 | 16:55

Ett småputtrigt relationsdrama utan udd eller humor

RECENSION. ”Göta kanal 4 – Vinna eller försvinna” är en oförarglig, men också rätt menlös film. Den är dock inte direkt dålig och lär säkert ses och gillas av många. För även om den inte lockar fram många skratt, kan jag ändå uppskatta ambitionen med att damma av en kalkonklassiker och injicera lite nytt liv i den.
40 år efter att den första kanalkomedin gick upp på de svenska biograferna är det dags att sjösätta ännu en uppföljare. Emma Molin, känd från bland annat Grotesco, regidebuterar och för manuset står Rikard Ulvshammar.
 
Intrigen är lika enkel, som den är intetsägande. Petra och Emil ska efter två barn och många år skiljas. Då ingen av dem vill ge upp det gemensamma båtvarvet som var Petras pappas Janne Anderssons (spelad av Janne Loffe Carlsson i de tidigare filmerna) bestämmer de sig för att avgöra bodelningen i ett båtrace längs Göta kanal.
 
Låter ju spännande så det skvätter om det?! Men nej, spännande blir det inte, ej heller särskilt berörande. Helt ärligt så bryr jag mig väldigt lite, och det verkar de flesta andra också göra. Förutom möjligen Emils nya tjej, överklassbruden Amanda (Dilan Gwyn).
 
Vid sidan av tävlingen och de hyss som karaktärerna utsätter varandra för på vägen, finns några sodointriger som har potential att både roa och beröra. Framförallt uppskattar jag närvaron av Tomas Von Brömssens Mats och Lottie Ejebrants Marika. Deras lilla romans ger färg och liv till ett annars grådaskigt och ganska syrefattigt försök att göra humor. Även en Rosébuss, full med berusade tanter och deras smått uppgivne chaufför (Ralph Carlsson), piggar upp och äntligen rycker det lite i även mina mungipor.
 
Manuset är slätstruket och karaktärerna platta, men alla är liksom, ja, trevliga. Historien är enkel och vi kan utan större ansträngning hänga med i racet, trots att jag är fullständigt likgiltig inför det. Molin regisserar med den äran och lyckas knyta samman allt till en mysig liten helhet. Mysig, men inte rolig. För roligt blir det inte.
 
Skådisarna gör överlag bra insatser med vad de har tillhands. Eva Röse är som alltid mycket sevärd och en nedtonad Per Andersson är precis vad världen just nu behöver.
 
Tyvärr är även filmen i slutändan alldeles för nedtonad. Folk ramlar i vatten och båtar åker på land, men det blir som sagt aldrig kul. Buskis är inte min grej så jag är glad över att det inte förekommer så mycket av den varan. Men även all annan sorts humor saknas. Jag tycker att det borde ha gått att göra detta så mycket roligare och det irriterar mig. Jag blir också irriterad på att talanger som Björn Kjellman, Eva Rydberg och Edvin Törnblom bara får några korta ögonblick i rampljuset. Det finns potential på flera håll, men det tas tyvärr inte tillvara på här.
 
”Göta kanal 4 – Vinna eller försvinna” är ett småputtrigt relationsdrama, som helt saknar udd och humor. Den är inte heller särskilt minnesvärd, varför jag redan nu har glömt vad det är jag skriver om.
 
Fler recensioner:
| 27 juli 2022 16:55 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
1
Lägg pengarnaoch tiden på någotannat. Tyvärr blev jag bjuden annars hade jag aldrig sett denna riktigt dåliga film. Tycker 1an är bra och skådespelarna håller en betydligt bättre klass. Den har sina fel och brister men håller en helt annan klass. 2-3 an överspelad buskis humor vilket man i stort slapp i 4an så ett litet steg framåt. Men kan inte svensk film bättreän så här så förstår jag avsaknaden av både Oscars nomineringar och statyetter.
Läs mer