Good Time 2017

Drama Deckare Thriller
USA
101 MIN
Engelska
Good Time poster

Synopsis

Efter att ett misslyckat bankrån skickar hans yngre bror i fängelse, ger sig Constantine ner i New Yorks undre värld i ett desperat och farligt försök att få ut sin bror. Under en adrenalinstinn natt befinner sig "Connie" i ett brant fall ner i våld och förödelse, när han tävlar mot klockan i vetskapen om att hans liv hänger på en skör tråd.
Ditt betyg
3.0 av 85 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

19 augusti 2017 | 10:00

Vampyrkillen har äntligen vuxit upp

Robert Pattinson imponerar stort i detta högexplosiva och synnerligen laddade drama av bröderna Safdie, en film som lämnar publiken svettig av inlevelse. "Good Time" är en otroligt stark och äkta film om en rånkupp som går fel. Men ännu mer är detta om närhet och brödraskap i en tid som inte gynnar nära relationer mellan annat än möjligen en person och dennes Iphone.
De talangfulla auteurbröderna Ben och Josh Safdie har regisserat ”Good Time”, ett actiondrama i vilken Ben spelar en av huvudrollerna och som Josh dessutom har skrivit manuset till.

Filmen handlar om relationen mellan de två bröderna Nick och Connie. Nick är mentalt efterbliven och avgudar sin mer klipske bror Connie som kärleksfullt efter bästa bristfälliga förmåga tar hand om honom. Men när ett rån dirigerat den smartare brorsan går helt fel och Nick skadas och hamnar i häktet får Connie enorma skuldkänslor och bestämmer sig för att till vilket pris som helst få ut sin bror. En svårgenomförd bedrift som resulterar i vansinniga äventyr och oväntade möten.

Det här är verkligen en på alla sätt otroligt häftig film. Allt från musiken och fotot till de klockrena skådisprestationerna imponerar och från första början vet man att det är något utöver det vanliga man ser. 

Även om man inte får veta allt om varför situationen är som den är, så antyds missförhållanden inom familjen och frånvarande föräldrar som möjliga orsaker till vilsenheten hos våra huvudpersoner. Och det räcker som behjärtansvärd bakgrund, för att jag på olika sätt, ska känna med dem båda. 


Manuset är riktigt bra, välskrivet, nyanserat och väldigt händelserikt. Hela tiden är det någonting som pyr någonstans och bakom varje hörn och händelse är det något nytt att hänga uppmärksamheten på.

”Good Time” är en relativt enkel film visuellt och filmad närmast dokumentärt med snabba, sporadiska kameraåkningar och fokusskiftningar. Ändå är fotot snyggt i sin avskalade enkelhet och skapar en rått realistisk rännstens-stämning som inte för ofta syns på bioduken. Den rappa redigeringen tillför tempo, driver handlingen framåt, men ger också filmen en skönt hetsig känsla som smittar av sig på oss i publiken. Även filmens elektroniska soundtrack spär på hetsigheten och orsakar dessutom lättare Miami Vice vibbar, vilket blir särdeles effektivt då allt det vi faktiskt ser är helt och hållet motsatsen till rosa t-shirts och svajiga palmer.

Det är verkligen plågsamt välspelat på alla håll och framförallt Pattinson, som jag har sett göra mången mer platt karaktär, har mognat otroligt och kan nu på allvar säga adjö till pretty boy-stämpeln som gestaltningen av vampyrpojken Edward gav honom. Här är han en fulländat sargad fröjd för ögonen, men absolut även för den stora helhetsupplevelsen, liksom är det mesta andra i dramat.

”Good Time” är en berörande, intensiv och synnerligen underhållande film för samtliga sinnen. Det är ett actiondrama med hjärta som känns och som verkligen stannar kvar länge i medvetandet efteråt. Se den!
| 19 augusti 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Snyggt men fanns inget och ingen att bry sig om. Osympatiska, svagt utvecklade karaktärer, poänglösa sidointriger, ett klimax utan bett eller budskap. Barkhad Abdi och Jennifer Jason Leigh är skamlöst bortkastade och Pattinson är... ja, han försöker men han är fortfarande Pattinson.
Läs mer