Georgia Rule 2007

Romantik Drama Komedi
USA
108 MIN
Engelska
Georgia Rule poster

Synopsis

Den rebelliska tonåringen Rachel skriker, svär, dricker och är -med ett ord - okontrollerbar. I och med sin senaste bilolycka har hon brutit mot sin mor Lilys sista regel i hemmet i San Francisco. Lily tar därför med sig sin impulsiva dotter till den plats hon svurit på att inte återvända... sin egen mors gård i Idaho.
Ditt betyg
2.4 av 125 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Georgia Rule
DVD-premiär
16 april 2008
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Universal Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Familjen Störd gör publiken rörd

Garry Marshall samlar ihop tre generationers talangfulla kvinnor i ett meningsfullt drama, med nånting svårt men viktigt att säga om familjeband och tillit.

Lindsay Lohan spelar Rachel, den självsäkra och seriöst störda dottern till rika San Francisco-boende Lilly och Arnold, ute efter att göra deras liv till ett helvete. Hennes mor och styvfar har fått nog av Rachels lögner, manipulationer och snedsteg, och när hon kraschar sin bil får hon straffet att spendera sommaren i en liten mormonstad i Idaho, hemma hos mormor Georgia. 

Georgia (spelad av en åldrad men fantastiskt fräsch Jane Fonda), styr hela sitt liv efter två saker: klockan, med måltider och sovdags vid samma tidpunkt varje dag, och en uppsättning regler om rätt och fel – därav titeln. Hon drar inte alltid jämnt med sin dotter Lilly, och även Rachel blir minst sagt en tuff utmaning för tanten.

Den rebelliska bråkmakaren som för länge sedan tappat respekten för allt och alla, spatserar in i staden Hull med förföriskt svängande höfter. Det kan verka som helvetet på jorden för en partysugen 17-åring från Kalifornien, men Rachel dröjer inte länge innan hon ställer in siktet på den lokala hunken och försöker förföra honom. Harlan är inte den enda killen som faller Rachel i smaken, dne frisläppta tösen jobbar också på att fresta sin nye arbetsgivare, den tjurige veterinären Simon.

Som väntat av en Garry Marshall-film är “Georgia Rule” föga överraskande, och lika lättglömd som en söndagsmatiné. Trots det, ju mer “Georgia Rule” gräver i dessa tre generationer stridande kvinnors känslor, är det svårt att låta bli att bry sig om huvudkaraktärernas såpaliknande liv.

För problemen har bara börjat. Mamma Lilly har problem med spriten, Rachel avslöjar farliga hemligheter om styvfadern, och Georgia kämpar för att hålla samman alla. Inte riktigt den solskenshistoria som trailern utlovar. Men betyder det att “Georgia Rule” sviker? Inte alls. Det är en ärlig skildring av en mycket rörig familj, med utmärkta skådespelare.

Jane Fonda har i årtionden visat prov på en talang nästan i klass med sin fars, och Felicity Huffman fick en välförtjänt Oscarsnominering för ”Transamerica” häromåret. Men inte minst, kanske dåliga nyheter för några castingagenter och regissörer, men även skandalförföljda Lohan kan agera.

Hon tillför äkta djup till sin bortskämda kopia av Paris Hilton (eller Lindsay Lohan, för den delen), och lyckas snabbt väcka sympatier ju mer hon mjuknar under sommarens gång.

Eventuellt kan man ha problem med hur lätt regissören handskas med några av de allvarligare ämnen som dyker upp.  Det här är trots allt mannen som gav oss ”Pretty Woman”, filmen som än idag får illustrera uttrycket ”lycklig hora”. Garry Marshall kan kvinnor, och han kan feelgood, men bör lämna incest och sådant utanför sina historier.

ONÖDIGT VETANDE I samförstånd med sin respektlösa karaktär, gjorde Lindsay livet surt för producenterna under inspelningen av ”Georgia Rule”, genom att festa in på småtimmarna och ständigt komma för sent. Det resulterade i att ett tillrättavisande brev skickades till skådespelerskan, något som skvallerpressen råkade få tag på och publicerade med glädje.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Georgia Rule
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu