Gangs of Wasseypur (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
"Gangs of Wasseypur" är ett indiskt kriminaldrama om en son som hämnas mordet på sin far.
Visa hela synopsis
Betyg
Läs recension
3.0 av 5 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: GANGS OF WASSEYPUR

Våldsamt familjeepos
#SFF12 - Mer än fem timmar av blod, våld och gängkrig får vi i den indiska filmen "Gangs of Wasseypur". Inte så illa som det låter faktiskt. Filmen har sina svagheter, men lyckas ändå engagera nästan hela vägen.

"Gangs of Wasseypur" är egentligen två filmer, del 1 och 2, men den första filmen har inget riktigt slut utan lämnar åskådarna med en retlig "to be continued". Recensionen gäller alltså båda filmerna som en helhet. Vi får följa släkten Khan från fyrtiotalet och fram till nutid. För det var alltså för så länge sedan som konflikten mellan Shahid Khan och affärsmannen Ramadhir Singh började. Shahid Khan hamnar även i konflikt med flera andra mäktiga män och bråket går i arv till hans son Sardar som i sin tur skickar det vidare till sina söner Danish och Faizal. En ond cirkel där makt och hämnd är viktigare än allt annat.

Tonen sätts direkt i första scenen när ett hundratals skott avlossas, men de fem timmarna bjuder även på mer än bara våld. Vi får bakgrundshistorien och lär känna vissa av karaktärerna närmare. Familjen Khan är som Indiens Corleone, eller åtminstone staden Wasseypurs mäktiga maffiafamilj. 
En av de intressantaste karaktärerna som faktiskt har ett djup är Sardars son Faizal, huvudperson i den senare delen av filmen. Han går från att vara familjens svarta får - en misslyckad kille som helst röker på - till att bli den våldsamma ledare han aldrig ville bli.

Det finns som sagt karaktärer som gör filmen till något mer än endast ett blodbad, men en svaghet är att på fem timmar hinner extremt många personer dyka upp. Mer än en gång sitter man och undrar "vem var nu den där killen", vilket blir något av ett irritationsmoment.

I filmens början, typ första timmen, blir det dessutom en väldigt ensidig berättelse eftersom det saknas kvinnliga karaktärer. Det åtgärdas när Sardar gifter sig med den tuffa Nagma, men totalt sett hade gärna kvinnorna fått ta ännu mer plats i filmen. Huvudpersonerna är män med familjer och om det märktes ännu mer hade filmen lyfts ett par steg.

När man pratar om indiska filmer tänker många direkt på Bollywood, men det här är inte en sådan film, även om bollywoodinfluenserna dyker upp här och där. Några drömscener där filmens huvudpersoner brister ut i sång och dans ser vi inte, däremot har de lyckats få in sång, och ibland även dans, på ett naturligt sätt. Mer realism och dessutom sångtexter som aldrig skulle godkännas i en bollywoodfilm, med anspelningar på våld och sex. Musiken är annars det element där det inte finns något att klaga på. Drivande, ångestladdad och tuff ger den filmen en ytterligare dimension.

Våldsscenerna är extremt explicita. Blod sprutar och huvuden sågas av. Onödigt grovt emellanåt och har man svårt för överdrivet våld är "Gangs of Wasseypur" helt fel film.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
16658
Ville mest påpeka att Gangs of Wasseypur inte alls är två filmer, den är filmad som en film från början men var tvungen att delas då inga indiska biografer först ville visa en 5 timmar lång film.
Den ska alltså helst ses som ett långt epos snarare än fulingen som SFF gjorde och tog betalt för två filmer med biljetter för både part 1 och part 2. Det är även därför den bara ligger som en film på imdb.

Veckans populära filmer

Visa fler