Gamer 2009

Action Sci-Fi Thriller
USA
95 MIN
Engelska
Gamer poster

Synopsis

I en nära framtid kontrollerar spelare dödsdömda fångar i multiplayerspelet Slayers. Överlever fången 30 spel vinner han sin frihet - och den morddömde Kable har kommit längst av alla. Folket hyllar honom som en modern gladiatorhjälte och utanför krigszonen väntar hans fru och barn på benådningen. Men Ken Castle, spelets excentriske skapare, har ett dolt motiv och kan inte riskera att Kable når hela vägen fram.
Ditt betyg
2.3 av 644 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Gamer
Biopremiär
4 september 2009
DVD-premiär
27 januari 2010
Digitalpremiär
22 oktober 2010
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Lisa Olsson

2 september 2009 | 23:55

Hård actionfilm utan hjärna

Actionfilmen "Gamer" är en orgie i stridsscener och klyschor. Snabba klipp och öronbedövande ljud är genomgående i denna moderna "Gladiator", men regissörerna vekar ha glömt bort att det behövs mer för att göra en bra film.

"Gamer" utspelar sig i en nära framtid där människor kontrollerar vad andra människor ska göra och säga i ett multiplayerspel över internet. Miljardären Ken Castle (Michael C. Hall) har skapat det populära spelet "Slayers", ett stridsspel som dödsdömda fångar tvingas delta i. Kable (Gerard Butler) som styrs av den bortskämde tonåringen Simon är den som har klarat sig genom flest strider. Överlever han fyra till ska han bli frisläppt, åtminstone är det vad han tror.

Redan från första stund kastas vi in i långa blodiga stridsscener som aldrig verkar ta slut - folk skjuts ihjäl och kroppsdelar flyger. Av filmens 1,5 timme utgörs minst hälften av dessa scener som med sin MTV-klippning lätt kan framkalla ett migränanfall. Om stridsscenerna är jobbiga så är de ändå ingenting mot att behöva stå ut med Gerards Butlers enformiga minspel. Gerard Butler, som just nu är aktuell i romantiska komedin "Ugly truth" men också känd från bland annat "300" och "RocknRolla", anstränger sig här rejält för att få till den rätta rynkan mellan ögonbrynen.  Man kan riktigt känna hur ont i ansiktet han måste ha fått efter inspelningen.

Likheterna med filmen "Gladiator" är många. Gerard Butler är faktiskt något av en Russell Crowe-look-alike med sin frisyr och bistra min. Det är bara romarkläderna som saknas. Och ett bra manus förstås. Vissa scener känns nästan direkt kopierade från "Gladiator" som minnesbilderna av frun och barnet. Dessutom verkar Kable precis som Russell Crowes Maximus gilla att krama jord med händerna. Små detaljer javisst, men irriterande sådana.

Hela filmen går i en mörk grågrön ton förutom när vi befinner oss i "Society", Ken Castles andra populära spel. Även här kontrolleras människor av spelare som vill få utlopp för sina perversa böjelser. "Society"-scenerna känns bara för klyschiga - vi snackar lack, läder, färgglada peruker och gristrynen. Som pricken över i är mannen som styr Kables fru Angie abnormt fet - alltså perverst fetto låtsas att han är modellsnygg kvinna. Om folk får göra vad de vill med andra eller låtsas att de är någon annan, är det då röda lackkläder och lila peruk som står högst upp på önskelistan för alla? Ja, om man ska tro "Gamer" är det så.

Behållningen av filmen är Michael C. Hall som spelar den galne Ken Castle. Michael C. Hall som är känd från "Dexter" och "Six feet under" levererar även här, särskilt i scenen när han sjunger på "I've got you under my skin". Tyvärr räcker det inte att det finns en riktigt bra skådespelare med när det inte finns mycket mer att hämta. "Gamer" är helt enkelt en hård actionfilm utan minsta tanke bakom. Om du ändå bestämmer dig för att ge den en chans ta åtminstone med öronproppar.

| 2 september 2009 23:55 |