Gamer 2009

Action Sci-Fi Thriller
USA
95 MIN
Engelska
Gamer poster

Synopsis

"Gamer" är en storslagen, påkostad actionthriller som utspelar sig i en nära framtid, en tid då tankekontrollsteknologi har tagit samhället med storm. Människor kontrollerar andra människor i ett gigantiskt multiplayerspel över Internet. Den enstörige miljardären Ken Castle (Michael C. Hall) är skapare till den kontroversiella underhållningsformen "Slayers" - ett mäkta populärt spel som låter miljoner agera ut sina innersta lustar och fantasier online - framför en världspublik. Spelandet har utvecklats in i en ny, skrämmande dimension...tankekontroll...manipulation...människor som spelar med människor.

I centrum finns Kable (Gerard Butler från 300), superstjärnan och kulthjälten från det ultrabrutala spelet Slayers. Kable styrs av Simon, en ung spelare med rockstjärnestatus, som fortsätter att trotsa oddsen och för Kable till seger varje vecka. Bortförd från sin familj, inburad och tvingad att strida mot sin vilja måste Kable - den moderna tidens Gladiator - överleva länge nog att kunna fly från spelet, frita sin familj, återfå sin identitet och rädda mänskligheten från Castles hänsynslösa teknologi.
Ditt betyg
2.3 av 639 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Gamer
Biopremiär
4 september 2009
DVD-premiär
27 januari 2010
Digitalpremiär
22 oktober 2010
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Lisa Olsson

2 september 2009 | 23:55

Hård actionfilm utan hjärna

Actionfilmen "Gamer" är en orgie i stridsscener och klyschor. Snabba klipp och öronbedövande ljud är genomgående i denna moderna "Gladiator", men regissörerna vekar ha glömt bort att det behövs mer för att göra en bra film.

"Gamer" utspelar sig i en nära framtid där människor kontrollerar vad andra människor ska göra och säga i ett multiplayerspel över internet. Miljardären Ken Castle (Michael C. Hall) har skapat det populära spelet "Slayers", ett stridsspel som dödsdömda fångar tvingas delta i. Kable (Gerard Butler) som styrs av den bortskämde tonåringen Simon är den som har klarat sig genom flest strider. Överlever han fyra till ska han bli frisläppt, åtminstone är det vad han tror.

Redan från första stund kastas vi in i långa blodiga stridsscener som aldrig verkar ta slut - folk skjuts ihjäl och kroppsdelar flyger. Av filmens 1,5 timme utgörs minst hälften av dessa scener som med sin MTV-klippning lätt kan framkalla ett migränanfall. Om stridsscenerna är jobbiga så är de ändå ingenting mot att behöva stå ut med Gerards Butlers enformiga minspel. Gerard Butler, som just nu är aktuell i romantiska komedin "Ugly truth" men också känd från bland annat "300" och "RocknRolla", anstränger sig här rejält för att få till den rätta rynkan mellan ögonbrynen.  Man kan riktigt känna hur ont i ansiktet han måste ha fått efter inspelningen.

Likheterna med filmen "Gladiator" är många. Gerard Butler är faktiskt något av en Russell Crowe-look-alike med sin frisyr och bistra min. Det är bara romarkläderna som saknas. Och ett bra manus förstås. Vissa scener känns nästan direkt kopierade från "Gladiator" som minnesbilderna av frun och barnet. Dessutom verkar Kable precis som Russell Crowes Maximus gilla att krama jord med händerna. Små detaljer javisst, men irriterande sådana.

Hela filmen går i en mörk grågrön ton förutom när vi befinner oss i "Society", Ken Castles andra populära spel. Även här kontrolleras människor av spelare som vill få utlopp för sina perversa böjelser. "Society"-scenerna känns bara för klyschiga - vi snackar lack, läder, färgglada peruker och gristrynen. Som pricken över i är mannen som styr Kables fru Angie abnormt fet - alltså perverst fetto låtsas att han är modellsnygg kvinna. Om folk får göra vad de vill med andra eller låtsas att de är någon annan, är det då röda lackkläder och lila peruk som står högst upp på önskelistan för alla? Ja, om man ska tro "Gamer" är det så.

Behållningen av filmen är Michael C. Hall som spelar den galne Ken Castle. Michael C. Hall som är känd från "Dexter" och "Six feet under" levererar även här, särskilt i scenen när han sjunger på "I've got you under my skin". Tyvärr räcker det inte att det finns en riktigt bra skådespelare med när det inte finns mycket mer att hämta. "Gamer" är helt enkelt en hård actionfilm utan minsta tanke bakom. Om du ändå bestämmer dig för att ge den en chans ta åtminstone med öronproppar.

| 2 september 2009 23:55 |