G-Force 2009

Action Komedi
USA
Engelska
G-Force poster

Synopsis

En äventyrskomedi om det hemliga regeringsprogrammet som innebär att man tränar djur till att arbeta inom spionage. Beväpnade med den senaste högteknologiska spionutrustningen upptäcker de här vältränade marsvinen att världens öde vilar i deras tassar. Medlemmar i styrkan G-Force är marsvinet Darwin, gruppchefen som vill lyckas till varje pris, Blaster en smågalen vapenexpert med attityd och förkärlek för allt som är extremt, Juarez, en sexig kampsportsexpert, spaningsexperten Mooch, samt gängets dataexpert mullvaden Speckles. Det här spännande äventyret bevisar återigen att storleken inte har någon betydelse.
Ditt betyg
2.2 av 236 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
G-Force
Biopremiär
4 september 2009
DVD-premiär
20 januari 2010
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Walt Disney Pictures
Ålder
7 år

Recensent

Nils Karlén

3 september 2009 | 21:50

Disneys marsvin går på rutin

Disneys tokblandning av ”Råttatouille” och "Mission Impossible" är lika subtil som en murbräcka, men har i all sin cyniska prakt ändå en hyfsat charmerande historia i grunden.

Det är inte svårt att se framför sig hur Disneycheferna gnuggade händerna när konceptet till "G-Force" presenterades. Gulliga marsvin som hemliga agenter räddar världen. Som en high concept-film är lätt att imponeras av den närmast korkat enkla formeln kring vilket hela filmen kretsar.

Debuterande regissören Hoyt Jeatman Jr. är en gammal specialeffektsveteran som jobbat med många av Hollywoods stora. Det är omöjligt att säga någonting om hans insats egentligen, "G-Force" skulle kunna vara regisserad av en Macbook fullproppad med de senaste tio årens barnfranchise. Det finns inte en gnutta karaktär eller nytänkande i filmens 80 CGI-späckade minuter. Med det sagt, och med förvarningen om att du bör lämna tänkarhatten hemma så finns det en smått underhållande liten historia här.

Stjärnskottet från "Baksmällan", Zach Galifianakis, spelar FBi-teknikern Ben som under sina chefers ovetande ögon satt ihop en specialstyrka bestående av tre ganska speciella marsvin och en datorhacker till mullvad. Just som gruppen, kallar sig för G-Force, ska göra sitt stora avslöjande om den megalomaniska företagsledaren Leonard Saber (Bill Nighy) och förtjäna sin plats bland USAs federala polis går allt fel och gruppen stängs ned. Det här går naturligtvis inte för sig och de ludna små liven flyr hals över huvud från sina forna kollegor för att försöka bevisa sig en gång för alla.

I grunden är "G-Force" en klonad sämre Pixarfilm dragen genom ett väldigt grovt Michael Bay-filter. Här gödslas det med pampig actionmusik, svulstiga actionscener och återvunna oneliners på ett ogenerat men inte helt effektivt sätt. Annars lider berättelsen om de muterade marsvinen av samma åkomma som så många andra filmer i genren. Det är en sömngångarproduktion som gjorts på löpande bandet. De annars så bra Zach Galifianakis och Bill Nighy gäspar sig igenom filmen och skulle kanske gjort bättre ifrån sig om de var datoranimerade.

Men ändå, som vanlig hederlig dumunderhållning fungerar "G-Force" helt ok. Och: marsvin som agenter. Det lär trilla in en och annan krona.

| 3 september 2009 21:50 |