Frozen River (2008)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Det är dagarna före julafton i en gränsstad mellan USA och Kanada. Två ensamstående mammor som lever på minimilön lockas av möjligheten att tjäna snabba pengar på människosmuggling, men det visar sig snart att riskerna är större än väntat.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: FROZEN RIVER

Så enkel, så komplicerad
Regissören Courtney Hunt har skapat det ultimata independentdramat om en desperat kvinnans jakt efter pengar i gränstrakten mellan Kanada och USA. Det är fullständigt sagolikt vackert och ärligt; det är en komplett och tragisk filmhistoria som sannerligen sätter sina spår i dess betraktare.

Dagarna före jul lämnas Ray Eddy (spelad av Melissa Leo) ensam med sina två barn. Hennes spelberoende man har stulit deras handpenning till det nya huset och försvunnit spårlöst. Av en slump träffar Ray Lila (Misty Upham), en ung Mohawkkvinna som smugglar människor över den mäktiga St. Lawrence flodens frusna vatten. Det är snabba pengar i desperata tider. Och det dröjer inte länge förrän även Ray blir inblandad.

Det är kallt och slaskigt; grått och vemodigt. Blåfiltret övervakar varje tagning, varje scen. Det är den amerikanska drömmen slagen i spillror; ett porträtt av the-every-day-struggle. Men varken misären i sig eller den alltmer mörkare händelseutvecklingen är spekulativ eller oäven. Det är bara en tillbakadragen och klassisk amerikanska independent, där fokuseringen ligger på det hårda livet kring och under existensminimum. Det är trailerparktrash vi talar om, amerikas utstötta vita underklass.

Inblicken i den omfattande människohandeln mellan Kanada och USA är förstås ett någorlunda oväntat inslag i immigrationsdebatten, men det blir aldrig uppenbart politisk. Spekulationerna lämnas därhän. För i ”Frozen River” är det istället den ensamma människan som står i centrum, underhuggaren som i desperationens tecken tvingas till alltmer drastiska handlingar. Det ställs många viktiga frågor om vad som är olagligt kontra oetiskt. Men det är befriande nog överlämnat till betraktaren att avgöra. För regissören Courtney Hunt är frågorna viktigare än svaren. Att hon dock fascineras av de ursprungliga nordamerikanernas öde är förstås underförstått. Men dömandet låter hon vara osagt. Skonat från politisk korrekthet alltså.

”Frozen River” är fullständigt övertygande i alla led. Spelet är troget., det är simpla ”oskrivna” dialoger (som i sitt mest extrema uttryck påminner om indierealismen i ”Juno”) och själfulla uttryck i det snöiga, gråa fotot. Det är en magisk odyssé genom de nordamerikanska indianreservaten och dess kringliggande melankoliska samhällen. Det är vidare fysiskt jobbigt när det mörknar – själsligt såväl som nattligt. Ta till exempel sekvensen när en bebis glöms kvar på havsisen, mitt ute i nattens ingenstans. Det är ruggigt spännande och så påfrestande att man måste skruva på sig och ta ett extra andetag. Gastkramande hade en Hitchcockfantast hävdat.

Tematiken är välkommet tvåsidig: det är bitvis fnissigt roligt och stundtals extremt rörande. Särskilt Melissa Leo som den kämpande tvåbarnsmodern är magnifikt naturnära; ta första scenen till exempel, där vi plågsamt följer hennes tårar och inhalerar hennes cigarettrök. Där kanske vi har årets filmscen förresten, en karaktärspresentation utan dess like. Det är så ärligt; ingen glittrande makeup eller tillrättalagda frisyrer för att skapa något som inte finns. ”Frozen River” är inget spel, bara en historia ur livet själv. Så enkel, så komplicerad. Den ger ett fullständig övertygande avtryck på den mänskliga själen.

Mattias Löfroth Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
ozjeppe
Bra recension av en mått sensationell regidebut! Gripande, spännande och avskalat mänskligt drama. Rör sig i väldigt lika marker som den senare "Winter's Bone" - och jag håller banne mig den här högre, tack vare ett bättre, tajtare och mer komplext manus med två starka kvinnoroller i centrum. 4/5, lätt!

Veckans populära filmer

Visa fler