Free Jimmy (2006)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
De två "trötta typerna" Odd och Gaz dras in i cirkusbranschen av ex-junkien Roy-Arnie. Där får de ansvar för den knarkande elefanten Jimmy. Elefanten blir fritagen av djuraktivister och rymmer mot bergen. Odd, Gaz, Flea och Roy-Arnie tar upp jakten, men får konkurrens från samemaffian, djurrättsaktivister och jägare på älgjakt. Animerad komedi för vuxna av legendariske serieskaparen Christopher Nielsen. Röster av bl a Woody Harrelson, Samantha Morton Jim Broadbent & Kyle MacLachlan.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: FREE JIMMY

Knarkande elefant i tecknad vuxenkomedi

”Free Jimmy” är den dataanimerade filmen om de dekade engelska punkarna – Roy Arnie, Gaz, Odd och Flea – som får jobb på en rysk cirkus i nordligaste Norge, under ledning av cirkusdirektören Stromovskij. I stallet på cirkusen möter de den ensamma och drogade elefanten Jimmy som strax behöver sin fix – det är dags att beträda scenen. Och i publiken sitter bland andra: 1) den samiska maffian på motorcyklar, 2) en grupp upprörda djurrättsaktivister, 3) ett gäng storvuxna skottar på älgjakt, 4) två naturälskande turister och… Ja just det, jag kanske inte nämnde att cirkuselefanten Jimmy, förutom sitt drogberoende har missunnats med att få stå på scenen med tio kilo heroin insytt i arslet. Too bad for him… för rymmer, det gör han, men inser dessvärre inte vilket pris han har på sitt huvud.

Och om det inte framgick tidigare är ”Free Jimmy” helt befriad från uppfostran. Den är faktiskt så mycket som en burlesk och punkig käftsmäll som exploderar, överraskar och snart är över. Som ”Shrek fast på crack” sade en tysk filmkritiker. Som Guy Ritchies ”Lock, stock and two smoking barrels” säger jag, fast animerad och i Norge. Tilläggas bör kanske att det är Norges dyraste filmproduktion någonsin med en slutbudget på drygt hundra miljoner kronor. Regissören och manusförfattaren tillika den världsberömde tecknaren Christopher Nielsen inleder dock visningen med att berätta om samarbetet med de utländska investerare som gjort filmen möjlig att fullborda. Filmen är också släppt i två versioner: den ena på norska (premiär 2006 i Norge) och den andra som nu visas på engelska, med Woody Harrelson, Kyle MacLachlan, Jim Broadbent m.fl. i talrollerna.

Som sagt, filmen är inte lång och går allt som oftast i ett rasande tempo. Dialekter och nationaliteter blandas helt utan logik, det är galet, charmigt och emellanåt vansinnigt roligt. Bäst gör sig nästan de pårökta punkarna som på jakt efter Jimmy segar sig fram bland bergen. Men trots nämnda tempo måste jag tyvärr säga att startsträckan är för lång, och att jag i inledningen snarare väntar med skepticism än med förväntan. Framförallt är det manuset som känns knapphändigt och vad som då ska vara spontan vardagsdialog blir ibland konstlat, och de väntade skratten uteblir.

Trots allt är ”Free Jimmy” något helt annorlunda. Inte minst kommer en elefant med rödsprängda och blanka ögon stå sida vid sida om Bambi i boken om filmhistorien! Men mellan satir och action framträder också den allvarliga bilden där alla karaktärer i slutändan är tecknade som onda och giriga. Jag upplever en stark kritik mot människan där ingen skonas, till och med djurrättsaktivisterna faller dit. Och det är befriande med en sådan avsaknad av moraliska pekpinnar. Men den tar definitivt ställning för djuren!

ONÖDIGT VETANDE "Free Jimmy" är Norges första dataanimerade film.

Björn S. Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
ludvig
Cool film. Tyckte den var skön asså, 3/5
Användare borttagen
Konstig film och bra är den inte.
Stoffe B
En film som jag förmodligen inte kommer lägga på minnet! Kostade 10 kr på Ginza just nu och det var den i och för sig värd.

2/5 från mig!

Veckans populära filmer

Visa fler