Four Brothers 2005

Four Brothers poster

Synopsis

Bröderna Mercer är mycket olika. Bobby är en hårdhudad tuffing, med hetsigt humör. Angel däremot kan charma de flesta kvinnor, medan Jeremiah är en lyckad affärsman och familjefar. Den fjärde brodern Jack är coolheten personifierad. En dag rånmördas deras fostermor och när de fyra bröderna återförenas på hennes begravning bestämmer de sig för att tillsammans ta upp jakten på hennes mördare.
Ditt betyg
2.9 av 337 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Four Brothers
Biopremiär
30 september 2005
DVD-premiär
23 mars 2008
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Värstinggrabbar på hämndaktion

Evelyn Mercers efternamn kunde inte vara mer passande. Engelskans ”mercy” betyder barmhärtighet, och Evelyn har ägnat sitt liv åt att förbarma sig över samhällets problembarn och ge dem ett hem och kärlek. När hon hamnar mitt i ett butiksrån och blir dödad, återvänder fyra av hennes grabbar till den lilla hemstaden för begravningen. Jack, Bobby, Angel och Jeremiah var en gång i tiden värstingarna som inget annat fosterhem ville veta av, och därför bestämde sig Evelyn för att adoptera dem. Trots olika hudfärger och många andra skillnader ser de varandra som bröder, och Evelyn som den enda vuxna som nånsin brytt sig om dem. När sorgen har lagt sig, och de börjar misstänka att nånting inte står rätt till med hennes död, bestämmer de sig för att samarbeta och ta till alla medel för att hitta de skyldiga.

Inte helt oväntat marknadsförs ”Four Brothers” som en actionfilm, men ska sanningen fram så är den till större delen ett drama, och det är också den delen som är till filmens fördel. Idén med fyra tuffa grabbar med skilda bakgrunder som binds ihop av syskonband är inte dum, och de hade lika gärna kunnat fira thanksgiving med en ännu levande adoptivmamma eller gjort nåt annat trevligt, och det hade varit lika intressant att följa. Säga vad man vill om Mark Wahlbergs backslick och något tillgjorda ”you-lookin-at-me?”-min, men killarna känns trovärdiga i sina roller och personkemin saknas verkligen inte. De lyckas till och med övertyga med sitt ständiga smågnabb som hör syskonskapet till, trots de tydliga yttre olikheterna.

Actionscenerna, som först kommer igång en halvtimme in i filmen, är mest begränsade till trista pistolhotsscener och högst standardmässiga biljakter. Förvänta dig alltså inte för mycket, om det är en massa coolt pang-pang och vilda fighter du hoppats på. Där satsar man mer på att underhålla med ett hyfsat tempo och kvicka repliker av den typen som tonårsgrabbar gärna flabbar åt. Hela mordmysterie-temat går mest ut på att stans ”gangstas” letas upp en efter en, och tvingas berätta vart näste gangsta befinner sig innan bröderna drar vidare, och det blir ju något enformigt, minst sagt. Filmen blir dock något råare och mörkare i andra akten.

Star alert: Håll ett öga på Garrett Hedlund (”lillbrorsan” Jack), som du kanske sett tidigare som Akilles kusin i ”Troja”. Garrett, som snart är videoaktuell här i Sverige i footballdramat ”Friday Night Lights”, och även har en roll i en av nästa sommars storfilmer, äventyret ”Eragon”, är redan en flickidol i staterna och kan bli nån slags ny Orlando Bloom i framtiden (i såna fall: kom ihåg vart du läste det först!).

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Såg om den idag på bluray. Den är lite småseg mellanåt men samtidigt ganska skön gangsterhistoria.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu