Första dagen på resten av ditt liv (2008)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Rémi Bezançons episka familjedrama spänner mellan åren 1988 och 200, och utspelar sig under fem olika dagar i fem människors liv. Just dessa dagar markerar en avgörande brytpunkt i deras liv, ett ögonblick då allt förändras för evigt. Och deras beslut och handlingar får konsekvenser långt utanför deras kontroll. Men för dem alla är detta den "Första dagen på resten av ditt liv".
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: FöRSTA DAGEN På RESTEN AV DITT LIV

Igenkänning för alla smaker
Familj. Vissa förknippar det med misär och ångest och andra förknippar det med kärlek och värme. Jag är övertygad om att en lycklig familj har en bra balans mellan de båda. I den franska filmen "Den första dagen på resten av ditt liv" får man sätta sig in i både lyckliga och olyckliga familjesituationer som man onekligen känner igen sig i.

Året är 1988 och familjen Duval´s hund begravs i trädgården och äldsta brodern flyttar hemifrån. Yngsta dottern i familjen uttrycker "Vår familj blir aldrig densamma".

Det är från denna tidpunkt vi får följa familjen Duval. Pappa Robert Duval (Jacques Gamblin) är taxichaufför och storrökare och har en far som alltid behandlat honom som ett barn. Mamma Marie-Jeanne (Zabou Breitman) är ex-hippie och hemmafru. Tillsammans har de barnen Albert, Raphael och Fleur.

Regissören och manusförfattaren Rémi Bezançon har valt att berätta historien om familjen Duval genom att plocka ut fem viktiga händelser i familjens liv som utspelar sig mellan 1988-2000. En viktig händelse för varje familjemedlem. Ett tillfälle vardera som symboliserar "Den första dagen på resten av ditt liv". När äldsta sonen Albert flyttar hemifrån, när dottern Fleur förlorar oskulden, när Raphael tappar bort sin livs stora kärlek, när Mamma Marie-Jeanne tappar sin aptit för sex och när Pappa Robert upptäcker sin egna dödlighet.

Berättargreppet är väldigt enkelt och tilltalande, det är subtila ingredienser i de enstaka händelserna som får symbolisera de större frågorna inom varje familjemedlems liv. Summan av alla budskap blir att man ska hitta fram till det man verkligen vill göra under den korta tid man lever. För den första dagen är onekligen den enda första dagen på resten av ditt liv.

Sättet Rémi Bezançon väljer att berätta denna historia känns träffsäkert och medryckande.

Resultatet blir en riktig igenkännings-tripp utöver det vanliga med ett estetisk och humoristiskt tilltalande filmspråk. Det är läskigt hur många gånger jag känner igen scenerna ur filmen som någonting hämtat ur mitt liv. Vi har sviktande familjeförhållanden mellan samtliga familjemedlemmar, klassiska tonårsbekymmer, sexdebuter, kärlekstrubbel. Ja något för alla smaker och familjemodeller.

Robert Samuelsson Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
David Brent
På tips från forumets David Sjögren så såg jag den franska filmen Le premier jour du reste de ta vie (2009). Blev lockad av den då en av filmens karaktärer heter Robert Duval, bara det är ju värt ett extra plus. Men den här filmen behövde inga gratispoänger, då den var helt lysande.

Jag älskade filmens berättargrepp som går ut på att vi får följa fem familjemedlemmar i en fransk familj då filmen utspelar sig under fem dagar under fem olika år, där var och en av familjemedlemmarna får agera huvudroll under de fem dagarna. Kändes som ett nytt grepp och det funkar utmärkt. För varje del bygger vidare fram till nästa del och nästa familjemedlem och man får se skedena ur allas perspektiv, vilket lyfter helheten rejält när man får ta del av allas tankar, synsätt och personligheter. 

Filmen har en del vemod, men mestadels en massa härlig humor som gör att det aldrig blir deprimerande utan snarare upplyftande att få ta del av familjen Duvals livsöden. Alla karaktärer är mycket bra gestaltade och får tillräckligt med utrymme för att man ska engageras av dem och bry sig om dem. Dessutom känns de alla väldigt äkta och detta skulle kunna vara vilken familj som helst, inte ofta man får den känslan, då det mest brukar kännas konstlat, särskilt i de amerikanska filmerna. Men fransmännen kan detta och filmen är en ren njutning!

Blir en stabil fyra i betyg till en riktigt bra film som jag verkligen uppskattade! Tack för tipset David!
sjoegraes
Fin och charmig film om en familj där barnen, en efter en, blir vuxna. Vi får följa både deras och föräldrarnas utveckling genom fem olika delar, där varje del kretsar kring en av familjemedlemmarna och utspelar sig under en speciell och viktig dag i personens liv. Med välskrivna karaktärer, spelade av precis rätt skådespelare för de olika rollerna, en levande berättarstil och fantastiska låtval blev i alla fall jag riktigt rörd av den här filmen, särskilt i slutet. Det kan bero på att jag är svag både för fransk film och just den här typen av dramafilmer, men jag tror att alla kan relatera till någon av karaktärerna och deras problem och tankegångar. Pappan, Robert Duval, var min favorit :) Som sagt, ett fint och rörande litet drama med hjärtat på rätt ställe! 4 av 5!
3916-0
Ha ha, jag ser nu att jag fick en åtta i "Är det här en film för dig?"

/Camilla igen
Visa fler (1)

Veckans populära filmer

Visa fler