Första dagen på resten av ditt liv 2008

Drama
Frankrike
114 MIN
Franska
Första dagen på resten av ditt liv poster

Synopsis

Rémi Bezançons episka familjedrama spänner mellan åren 1988 och 200, och utspelar sig under fem olika dagar i fem människors liv. Just dessa dagar markerar en avgörande brytpunkt i deras liv, ett ögonblick då allt förändras för evigt. Och deras beslut och handlingar får konsekvenser långt utanför deras kontroll. Men för dem alla är detta den "Första dagen på resten av ditt liv".
Ditt betyg
2.4 av 34 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Le premier jour du reste de ta vie
Biopremiär
26 juni 2009
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
Atlantic Film
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Robert Samuelsson

26 juni 2009 | 13:18

Igenkänning för alla smaker

Familj. Vissa förknippar det med misär och ångest och andra förknippar det med kärlek och värme. Jag är övertygad om att en lycklig familj har en bra balans mellan de båda. I den franska filmen "Den första dagen på resten av ditt liv" får man sätta sig in i både lyckliga och olyckliga familjesituationer som man onekligen känner igen sig i.

Året är 1988 och familjen Duval´s hund begravs i trädgården och äldsta brodern flyttar hemifrån. Yngsta dottern i familjen uttrycker "Vår familj blir aldrig densamma".

Det är från denna tidpunkt vi får följa familjen Duval. Pappa Robert Duval (Jacques Gamblin) är taxichaufför och storrökare och har en far som alltid behandlat honom som ett barn. Mamma Marie-Jeanne (Zabou Breitman) är ex-hippie och hemmafru. Tillsammans har de barnen Albert, Raphael och Fleur.

Regissören och manusförfattaren Rémi Bezançon har valt att berätta historien om familjen Duval genom att plocka ut fem viktiga händelser i familjens liv som utspelar sig mellan 1988-2000. En viktig händelse för varje familjemedlem. Ett tillfälle vardera som symboliserar "Den första dagen på resten av ditt liv". När äldsta sonen Albert flyttar hemifrån, när dottern Fleur förlorar oskulden, när Raphael tappar bort sin livs stora kärlek, när Mamma Marie-Jeanne tappar sin aptit för sex och när Pappa Robert upptäcker sin egna dödlighet.

Berättargreppet är väldigt enkelt och tilltalande, det är subtila ingredienser i de enstaka händelserna som får symbolisera de större frågorna inom varje familjemedlems liv. Summan av alla budskap blir att man ska hitta fram till det man verkligen vill göra under den korta tid man lever. För den första dagen är onekligen den enda första dagen på resten av ditt liv.

Sättet Rémi Bezançon väljer att berätta denna historia känns träffsäkert och medryckande.

Resultatet blir en riktig igenkännings-tripp utöver det vanliga med ett estetisk och humoristiskt tilltalande filmspråk. Det är läskigt hur många gånger jag känner igen scenerna ur filmen som någonting hämtat ur mitt liv. Vi har sviktande familjeförhållanden mellan samtliga familjemedlemmar, klassiska tonårsbekymmer, sexdebuter, kärlekstrubbel. Ja något för alla smaker och familjemodeller.

| 26 juni 2009 13:18 |