Förolämpningen 2017

Drama Thriller
Libanon
112 MIN
Arabiska
Förolämpningen poster

Synopsis

Den palestinska flyktingen Yasser är byggförman i ett hus där de boende är kristna libaneser. Bland dem finns mekanikern Toni och hans gravida fru. De två männen utbyter förolämpningar, varpå osämjan övergår i rena våldsamheter. När det blir rättsfall av konflikten konfronteras båda med sina egna fördomar, samtidigt som fallet uppmärksammas på nationell nivå.
Ditt betyg
3.8 av 11 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
L'insulte (The Insult)
Biopremiär
27 juli 2018
Digitalpremiär
10 december 2018
Språk
Arabiska
Land
Libanon
Distributör
Scanbox Entertainment
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

22 juli 2018 | 10:00

Modern libanesisk western

Oscarsnominerade ”Förolämpningen” är en gripande film som handlar om försoning och känslor av skuld och rättvisa. Detta enkla men engagerande drama utspelas i Beirut och fokuserar på konflikterna där, men berättar samtidigt en historia om människor överallt.
Den libanesiske regissören Ziad Doueiri har tillsammans med sin exhustru Joelle Touma skrivit manuset till denna riktigt starka film om hur en banal förolämpning eskalerar och får oanade konsekvenser.

Toni är kristen och bor tillsammans med sin gravida hustru Shirin i ett bostadsområde i Beirut. När han en dag hamnar i en fullständigt onödig dispyt med den palestinske flyktingen Yasser, är konflikten ett faktum.

”Förolämpningen” tar upp den svåra problematiken som uppstår när kulturella och religiösa motsättningar sprungna ur ett historiskt hat får lite nytt bränsle. Jag måste erkänna att jag inte har överdrivet bra koll eller stor kännedom om den libanesiska närhistorien, men det gör inget. Allting jag behöver veta för att hänga med i detta blir pedagogiskt berättat för mig genom det otroligt välskrivna manuset.

Doueiri och Touma har olika religiös bakgrund, vilket säkert bidragit till att manuset är ovanligt objektivt. Ingen ställning tas för någon part och det är väldigt uppfriskande i en film som denna. Doueiri är även som regissör fantastiskt duktig på att brodera fram en inte bara gripande men faktiskt också väldigt spännande och mångbottnad historia ur den larviga lilla dispyten på gatan.

Det här är en tydligt politisk film som utvecklas till en personlig och nyanserad karaktärsstudie. Vi får följa de två männen och deras vardag i ett segregerat Beirut. Det bubblar under den hyfsat välordnade ytan och vi förstår att konflikten som blossar upp ingalunda är ensidig eller enkel.

Jag är inte bekant med den verklighet som utspelas fast kan ändå känna igen världen i det jag ser, då den här typen av motsättningar existerar överallt. Inte sällan är de män och deras envishet och oförmåga att erkänna misstag och be om ursäkt som driver på polariseringen, så också här. Kvinnorna och fruarna står vid sidan av och kan inte annat än hjälplöst se på medan deras respektive orsakar närapå krig på grund av tjurskallighet och nedärvda fördomar.

Det är väldigt välspelat och framförallt Adel Karam (Toni) och Kamel El Basha (Yasser) lyfter dramat ytterligare en nivå. Ingen av dem säger så mycket egentligen, men deras känslor blir väldigt tydliga i blickar och den många gånger passiva aggression som pulserar bakom de spända käkarna i bild. Ibland känns vissa rättegångsscener onödigt melodramatiska, vilket är synd då grundstoryn och det subtila agerande från de två huvudpersonerna är engagerande och dramatiskt nog. Det är dock i sammanhanget bara en liten anmärkning eftersom skådespelet samtidigt i just rättegångsrummen blir ännu mer intensivt.

Filmfotot är simpelt, men snyggt och går i dovt ökengula nyanser. Det är rätt häftigt för på flera sätt påminner detta om en modern westernhistoria med två ilskna cowboys på väg till en avgörande duell, påhejade av sina anhängare. Ära och heder är viktigare än personligt välmående och det känns så där meningslöst och onödigt som dueller brukar kännas.

”Förolämpningen” är ett gripande och på många sätt upprörande drama som går från att vara en politisk thriller till att också bli en personlig sådan. Detta är en ytterst engagerande film om försoning med sin historia och om vikten att vända blad och lära gå vidare i livet. Något vi alla, utan undantag, bör ta till oss!
| 22 juli 2018 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
5
Filmen är mycket bra.Vi känner inte deras kultur och film branschen.
Läs mer
4
När det blir en höna av en fjäder kan man lätt påstå att detta fallet blir mellan den palestinska flyktingen Yasser som kommer i en minibagatell mellan den libanesiska mannen Tony, en missförstånd som blossar upp av fördomar, hat och djup sorg mellan dem två männen som representerar två världar och kulturer, delar upp landet och nästan skapar ett inbördeskrig då dispyten dras inför rätta, handlar den oerhört laddade och spännande dramat om.... Precis som namnet handlar det om en förolämpning men bakom ligger flera års, förtryck, krig, förlust och religionshat emellan dem två männen som har djupa sår i bagaget, båda är stolta män som drivs av sin inre glöd, en glöd som både kan elda upp dem som bränna upp alla i dess närhet om dem inte kontrollerar den. En fin och sorglig film på samma gång, så mycket hat går åt gamla fjäder och bråk och krig som flera generationer inte deltagit i utan bara fått ärva genom kultur och familjearv. Vi får en inblick i både andras som sina egna fördomar och hat mot folkgrupper genom filmen som görs upp i en domstol där känslor konspirerar med förnuftet och alla spelar på allas knappar där ingen tillslut går säker... Stark film som tar tag idig, betyget blir en stark 4a, en viktig film i sensommaren... Cast:Adel Karam, Kamel El Basha, Camille Salameh mfl... AAAA+
Läs mer