Flygplan (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Handlingen fokuserar sig på Dusty, en drömmare i en småstad som längtar efter att få delta i det mest episka jorden runt-tävlingen... trots sin höjdrädsla. Men hjälp av en flotta med nya karaktärer flyger Dusty rakt in i sitt livs äventyr.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: FLYGPLAN

Klara, färdiga, flyg!
Disney presenterar en film för minstingarna om fordon högt upp i det blå som färdas över longitud och latitud. "Flygplan" är en spin-off på Pixars "Bilar" som rätt och slätt bara vågar köra på autopilot.

I moderna tider har den tekniska evolutionen kommit så pass långt att det inte räcker med att animerade filmer handlar om människor eller djur. Robotar och andra könsneutrala maskiner måste också klämmas in. Skaparna bakom "Flygplan" gör det inte lätt för sig när de, precis som i "WALL-E", trampar i klaveret och delar in karaktärerna i kvinnligt respektive manligt utifrån blått, rosa och fnittriga läten. En lite mer korrekt genusbild kan man väl begära år 2013 då barnfilmer har stort inflytande som uppfostringsmedel.

Skadebekämpningsplanet Dusty (Dane Cook) drömmer om att vinna en tävling i air racing men är inte tillverkad för att flyga i höga hastigheter. Han tillhör flygplanens lägsta kast med en krasslig motor samt få hästkrafter, och med hemstaden belägen på den amerikanska vischan får han inte mycket respekt från de elitisterna. Men ibland är allt som behövs bara en liten knuff på vägen; en dopad deltagare diskvalificeras vilket gör att Dusty får en chans att tävla i maratonet världen runt. Coachen Skipper är en veteran och lever som Jeff Bridges karaktär Big Z i "Surf's Up" på rykten om sina glansdagar.

Det här med underdogs som saknar alla förutsättningar till att lyckas är ett ganska urvattnat recept och denna fundamentala framgångssaga skiljer sig inte väsentligt från de historier som tidigare berättats. Dusty lider av svindel och ska vara ett föredöme för andra genom att övervinna sina rädslor. Disney målar upp en lattjo lajban-värld för alla små glin och sänder ut ett budskap om att ingenting är omöjligt.

Onödiga 3D-effekter är en biobesökares värsta fiende och den här filmen tar priset på att försöka dra in extra intäkter utan att inte ge valuta för pengarna. Skippa bågarna, ödsla inte tiden. Det är inte mycket drag i detta "fartfyllda" rally.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
magiul
Redan vid Bilar 2 kändes det som att man mjölkade ett redan tunt koncept. Och när denna spirituella uppföljare nummer två till råga på allt också handlar om ett race så tröttnade till och med mina små barn på filmen efter en stund. De orkade knappt se färdigt den faktiskt. Hade filmen handlat om coola jetplan blandat med hangarfartyg och lastplan kanske det hade varit lite mer fart i filmen, men det här var dötrist. 1/5
Jettemakaron
här var det mest tomgångsflygning, 1/5
Gomer Pyle
Har man barn som prompt vill se det här får man kanske offra sig. Annars kan man gott skippa denna. Tillsammans med Cars-filmerna var det Pixars svagaste.
Visa fler (4)

Veckans populära filmer

Visa fler