Final Destination 3 2006

Skräck Thriller
Tyskland
89 MIN
Engelska
Final Destination 3 poster

Synopsis

Wendy hoppas på att få ha en kul kväll på ett nöjesfält tillsammans med sina vänner. När dem åker berg-och-dalbana så får hon en syn om hur vagnen spårar ur och glider ur spåret och samtliga dör. Hon lyckas förvarna sina vänner innan hennes syn blir verklighet. Hon tror att allt är över men därefter börjar hennes vänner dö en efter en på mystiska sätt. Det blir en kamp mot tiden för att lyckas rädda sina vänner från en fruktansvärd död. Men kan man verkligen lura Döden tre gånger?
Ditt betyg
2.1 av 377 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Mikael Gabrielsson

1 januari 2008 | 00:00

Ingen originalitet - bara mer av det goda

Mysterieskräckisarna drar stor publik i USA och en av de serier som gett de ett ansikte är "Final Destination". Här handlar det inte om någon psykopatisk mördare som förföljer stylade ungdomar med diverse köksredskap utan om hur döden själv väljer sina offer.

17-åriga Wendy (Mary Elizabeth Winstead) befinner sig på ett tivoli tillsammans med sina vänner och just när hon ska ta sig en tur i den stora bergochdalbanan får hon en syn om hur rälsen rasar samman och alla ombord dör. Wendy tar sig av i sista sekund och försöker varna de andra men bara ett fåtal lyssnar. Inför sina egna ögon ser hon hur mardrömmen besannas och hennes klasskompisar störtar mot döden. Tragedin slutar dessvärre inte här då man inte kan fly undan döden när den en gång valt ut en, vilket alla ni som sett föregångarna är väl medvetna om vid det här laget. En efter en börjar ungdomarna dö i mystiska olyckor, i tur och ordning efter den sittplats de skulle ha haft i vagnarna om de åkt med. Wendy och hennes bästa väninnas pojkvän Kevin (Ryan Merriman) upptäcker ett samband mellan olyckorna och inser att de får ledtrådar om hur olyckorna som skall komma och ta deras liv kommer att inträffa via några foton som Wendy tog kvällen vid tivolit. Regissören James Wong som gjorde den första filmen i serien är tillbaka i regissörsstolen och har tagit till sig den makabra stil som David R. Ellis lade grunden för i film nummer 2. Denna trea känns väldigt mycket som den andra filmen i repris men möjligtvis är den ännu bättre. Inledningsscenen har samma effekt som den enorma seriekrocken i föregångaren och lämnar mig med tungt obehag. Det är realistiskt utfört och många av filmens scener skrämmer effektivt. Kroppar krossas i massor och ibland glimtar den svarta humorn till men den utdragna scenen där två unga kvinnor bränns till döds i ett solarium är allt annat än rolig. Berättartekniken är inrutad och går efter mallen tio minuter dialog och ett våldsamt mord och så om igen. James Wong har lyckligtvis vett nog att ge filmen ett klimax värt namnet. För nya tittare är detta ett gyllene tillfälle att hoppa in i serien som inte har någon direkt anknytning till de tidigare två filmerna men som hängivet fan av serien förväntar man sig lite mer. Här bjuds inte på några överraskningar - bara mer av det goda. Rollistan består främst av färskingar som sköter sitt jobb men att dessa 25-åringar skulle vara 17 år är mindre sannolikt. Vet Wong vad en 17-åring är? Wendy har en sådan tillrättalagd stil att man lätt skulle kunna tro att hon är en undersökande journalist istället för en gymnasieelev och till och med skolans sportfåne har sina djupa teorier om varför döden jagar dom. Sedd ur underhållningsperspektiv är "Final Destination 3" mer än godkänd men det känns som man sett det här en gång för mycket och den stora bristen på originalitet gör att jag inte vill dela ut ett högre betyg än godkänt till denna åktur.

ONÖDIGT VETANDE Skådespelarna blev utvalda endast 5 dagar innan inspelningarna startade.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Final Destination 3
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu