Fast X 2023

Action Äventyr
USA
141 MIN
Engelska
Fast X poster

Synopsis

Efter alla uppdrag och mot omöjliga odds, har Dom Toretto och hans familj varit smartare, modigare och mer drivna än alla sina fiender. Nu kommer de att möta sin dödligaste motståndare någonsin. Ett skrämmande hot, som drivs av blodshämnd, träder fram ur det förflutnas skuggor, fast besluten att slita sönder familjen och förgöra allt - och alla - som Dom älskar, för alltid.
Ditt betyg
3.0 av 42 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Lucas Mass

17 maj 2023 | 13:15

Kalabaliken håller fortfarande måttet

”Fast X” är en rörig men gripande saga om två dussin egocentriska skådespelare som kämpar för rampljuset - men den onde superskurken Jason Momoa lyckas alltid vinna.
Det finns två typer av ”Fast & Furious”-fans. De som tycker att alla överdrivna adrenalinpumpade actionscenerna i de senare filmerna är urlöjliga och förstör seriens relativt småskaliga ursprung inom street racing – och de som tycker att det var då serien vaknade till. Jag sitter stadigt i den senare gruppen. För mig är det vid ”Fast Five” som ”Fast & Furious” hittade sitt fäste och för det mesta aldrig tittade i backspegeln igen.
 
De komiskt galna actionscenerna är vad som ger serien sin charm med hjälp av kreativa regissörer som inte är rädda för att deras konst ska ses som fånigt. Det som händer på bioduken är så långt ifrån verkligheten man kan komma, men det finns ändå något så genuint med filmskapare som faktiskt har kul bakom kameran. Det finns en konstform i galenskapen.
 
”Fast X” har dock visat sig haft många problem bakom kulisserna som resulterade i att franchiseveteranen Justin Lin plötsligt lämnade produktionen efter bara en veckas inspelning. Inom kort tog Louis Leterrier (”The Incredible Hulk”) över som regissör och kastades mitt in i en $340-miljoners produktion efter bara några dagar. Under inga omständigheter är detta de rätta förutsättningarna att göra en film på, men det är i Leterriers förtjänst att den färdiga produkten är så rimligt sammanhängande som den är.
 
”Fast X” är rörig, ojämn och åstadkommer inte särskilt mycket i slutändan, men det är svårt att inte svepas upp i hur underhållande det är. Med en fantastisk sekvens i Rom med en rullande bomb som hotar att spränga Vatikanen lyckas filmen fortsätta seriens kreativa instinkt för löjligt kaos och ännu löjligare emotionella stunder. Storyn spelar ingen roll, det är återigen en skurk ute efter hämnd över ett tidigare äventyr familjen var på - allt är bara en ursäkt för att ha ett äventyr med bilar.
 
Men ”Fast X” är långt ifrån seriens topp, vid det här laget har familjen blivit så pass stor att det krävs en överväldigande mängd trådar för att hålla koll på alla. Tio filmer + en spinoff senare och fortfarande bjuder Vin Diesel in nya medlemmar, jag tror det är dags att bli av med ett par stycken. Men bland de nya karaktärerna finner vi ändå Jason Momoa som enkelt vinner hela racet. Om det är tänkt att han ska vara seriens sista superskurk har de slagit en hole-in-one.
 
Vin Diesel själv är misstänkt separerad från majoriteten av familjen och ger sig iväg på ett eget äventyr vilket känns som att egodramat bakom kulisserna läcker in i själva filmen. Vem vet hur mycket av det som har ryktats är sant, men det är svårt att inte lägga märke till det. De flesta trådarna är underhållande, men det behövde definitivt inte finnas så många.
 
På grund av att finalen till ”Fast & Furious”-serien är ett äventyr i flera delar betyder det också att ”Fast X” egentligen bara är första kapitlet. Det finns egentligen inte ett slut. Tekniskt sett finns det en cliffhanger, men det lämnar en sur smak i munnen. Det finns en risk att det blir svårt att se tillbaka på filmen med samma entusiastiska minnen man hade medan man såg den. Svaret kommer med tiden men vinstmarginalerna börjar bli tunna, vem vet om det ens finns en garanti att serien når till mållinjen (som nu verkar vara film nummer 12).
 
Men i slutändan är ”Fast X” fortfarande en lyckad festival för våldsamma buller. Det är inte en av seriens bästa åkturer, men filmen håller ett högt tempo med glimten i ögat och en utmärkt insats av Jason Momoa. Alla trådar är inte lika underhållande, men det finns tillräckligt mycket bränsle kvar för att det inte ska kännas stelt. Nu är det bara att vänta och se om det håller två(?) gånger till.
| 17 maj 2023 13:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
3
Går lite mer åt kulmen de hade i serien från 5:an till 8:an och det fungerar väldigt bra. Momoa levererar som skurk, koreografin och cinematografin är bra. Lite mer saker som händer här men det är lite rörigt och Vin Diesel tillbringar större tiden av filmen på egen hand och lämnar resten lite åsidosatta. 7,5/10
Läs mer
3
Helt ok Fast-film. Lite lugnare och känslosamma scener. Momoa tuff och fjollig samtidigt haha, men han är bra. Ser fram emot nästa och avslutningen!?
Läs mer
4
Action från början till slut! Jason Momoa briljerar i rollen som skurk och scenen genom Rom är riktigt snyggt filmad. Slutscenen håller en på högsta puls. 4/5
Läs mer
Visa fler