Fåret Shaun - Farmageddon 2019

Äventyr Komedi Familj Animerat
Storbritannien
86 MIN
Engelska
Fåret Shaun - Farmageddon poster

Synopsis

Fåret Shaun är tillbaka med ett nytt äventyr. Den här gången kraschlandar en utomjording på gården och fåret Shaun tar på sig uppgiften att se till att den kommer hem igen innan en ondskefull organisation kan fånga den.
Ditt betyg
3.0 av 10 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon
Biopremiär
4 oktober 2019
DVD-premiär
17 februari 2020
Digitalpremiär
30 januari 2020
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
SF Studios
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Jake Bolin

3 oktober 2019 | 10:00

Enklare och trubbigare men fortfarande väldigt nära oemotståndligt

När en av filmhistoriens charmigaste hjältar återvänder är dagsformen inte lika stark som sist det begav sig. ”Farmageddon” är simplare och mer sockersöt än fenomenala ”Fåret Shaun – Filmen” (2015). Det blir möjligtvis ett problem för den vuxna delen av publiken – småknoddarna lär ha lika roligt som förra gången.
Regissörerna och produktionsteamet är utbytta, men konceptet och hantverket förblir intakt. Man bygger vidare på Wallace & Gromit-skaparen Nick Parks lätt bisarra lerfigurer och den utsökta stop motion-teknik som då och då behövs som motgift mot den glättiga CGI som dominerar genren ifråga.

Historien är hyfsat anspråkslös: Fåret Shaun stöter på en vilsekommen utomjording som försöker ta sig tillbaka till föräldrarna på hemplaneten, medan en ihärdig men till största delen inkompetent Men In Black-liknande organisation jagar dem efter bästa förmåga. Visst ska vi alla lära oss något, i det här fallet handlar det om tolerans för olikheter och global – eller om man så vill kosmisk – jämlikhet, men mest handlar det om slapstick och gulliga karaktärer som kommunicerar med grymtanden, glada tillrop och lustigt kroppsspråk.

Vad som lyser med sin frånvaro från den förra filmen är de många underfundiga populärkulturella referenserna och en osviklig tajming i rytm och berättandet. Dessutom spelar titelfiguren själv mest andrafiolen till förmån för utomjordingen, som tar över berättelsen med knasiga upptåg och en del onödig sentimentalitet. Nivån är på det hela taget mer infantil än sist, och roligast har undertecknad, som förvisso är äldre än Gandalf jämfört med fokuspubliken, åt filmens första akt.

Den går mest ut på att Shaun och hans flock av artfränder med varierande framgång jäklas med den stränga och plikttrogna fårhund som patrullerar bondgården. Sedan blir det lite för få lamm och aningen mycket gulligull. Men då ligger ribban som sagt orimligt högt sedan Shauns första äventyr i långfilmsformat.

Vad gäller barnfilm pratar vi fortfarande om den absoluta toppsorteringen, och jag råder samtliga familjer med småttingar att så fort som möjligt ta del av fåret Shauns bedårande galenskaper. Med en stilla förhoppning om att nästa del i sagan, för fler lär det komma, hittar tillbaka till den förra filmens magkrampsframkallande kvalitet. I brist på bättre ord framstod den som mer åldersinkluderande.
| 3 oktober 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Fåret Shaun - Farmageddon