Fåret Shaun - Filmen (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En dag ställer fåret Shaun till det ordentligt. Hans rackartyg gör så att bonden blir inlåst i en husvagn och det vill sig inte bättre än att den plötsligt rullar iväg ända till den stora staden. Shaun, Bitzer och flocken bestämmer sig för att lämna gården och försöka rädda honom. Det blir början på ett stort och spännande äventyr med massor av tokiga påhitt på vägen…
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: FåRET SHAUN - FILMEN

Inga fårskallar
”Fåret Shaun - Filmen” är klart värdig att föra facklan vidare från Wallace & Gromit-filmerna, utan att för den sakens skull vara bakåtsträvande eller framstå som en övning i nostalgi.
Fåret Shaun dök upp första gången i den Oscarsvinnande Wallace & Gromit-filmen ”A Close Shave” (1995) och etablerade sig snabbt som en publikfavorit bland den brittiske animatören Nick Parks många figurer. Det ulliga lilla kreaturet fick så småningom sin egen spinoff i form av en TV-serie som ynglade av sig en egen spinoff, då med Shauns yngre flockbroder Timmy i titelrollen, och har parallellt med framgångarna för Wallace & Gromit skapat sig en egen rättmätig plats i rampljuset.

”Fåret Shaun - Filmen” följer samma framgångsrecept som Nick Parks andra alster, hysterisk slapstickhumor kombinerat med underfundiga referenser till populärkultur och filmhistoria, presenterat i förnuftstrotsande välgjord stop motion. Undantaget en del sekvenser med smartphones och surfplattor hade denna Shauns långfilmsdebut lika gärna kunna haft premiär på nittiotalet, och det är i sammanhanget något mycket positivt. Varje föremål präglas av samma genuina känsla som i Wallace & Gromit-filmerna.

I ”Fåret Shaun - Filmen” tvingas Shaun att bege sig till storstaden för att leta rätt på sin bonde, som har drabbats av minnesförlust. De övriga fåren hakar på. Det är så arbetsfördelningen ser ut, Shaun är uppenbarligen utrustad med ett intellekt som saknas hos hans artfränder, och därför ligger saker som planering och beslutsfattande på hans bord. Eftersom ”Fåret Shaun - Filmen” är helt och hållet dialogfri – djur som människor kommunicerar med kroppsspråk, grymtanden och diverse läten – så förmedlar Shaun till exempel ofta sina strategier till de övriga fåren genom avancerade kritskisser på svarta tavlan. 

Väl på plats i storstan kulturkrockar fårflocken med precis allt man kan stöta på i en urban miljö, samtidigt som de blir skoningslöst förföljda av en djurhemsföreståndare som tar sitt arbete på alldeles för stort allvar. En av de allra roligaste scenerna i filmen utgörs av en snabb presentation av de djur som redan sitter inlåsta på djurhemmet. Där finns bland annat en psykopatisk katt med svåra Hannibal Lecter-komplex (bakom samma glasvägg med lufthål) och en överaggressiv bulldog som verkar förhålla sig till sin fångeskap med ett sorts Stockholmssyndrom, eftersom han är klädd i en latexdräkt av samma sort som The Gimp bär i ”Pulp Fiction”. 

Sådana referenser förekommer ofta i ”Fåret Shaun - Filmen”, och de är genomgående blixtsnabba, intelligenta och väldigt roliga. Väldigt sällan känns de påklistrade eller inställsamma, möjligtvis är det en konsekvens att filmen är skapad med den tidskrävande stop motion-processen – man vill väl göra det hyfsat klart för sig att ett skämt fungerar innan man trycker in hundra timmar till på att flytta en docka en bildruta åt gången. 

Det finns en kärleksfull omsorg som lyser igenom varje detalj men aldrig tillåts slå över i kletig sentimentalitet ens i de mest känslostarka scenerna. ”Fåret Shaun - Filmen” är också inkluderande för både barn och vuxna på ett sätt som få filmer klarar av. Ja, jag vill mena att det här är den roligaste filmen med namnet ”Shaun” i titeln sedan ”Shaun of the Dead”
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Moviemaster
Animationen är på topp som alltid när det gäller Aardman. Tyvärr så känns det som den här filmen riktar sig mot en lägre målgrupp än t.ex. Wallace and Gromit filmen som är kanonbra. Därför blir den här lite barnslig för min smak. Sedan tycker jag att man kunde gjort något mer med storyn, man har ju tröttnat på att det alltid ska vara djurfångare som är skurk i varenda film som handlar om djur. 2/5
JonnaBroems
Fan, att man inte har något barn längre i rätt ålder att tillhanda för att se den här.  Tvingade alltid min lillebror att se på Fåret Shaun när jag var barnvakt när han var liten :D

Veckans populära filmer

Visa fler