Knyckertz & snutjakten 2023

Familj
Sverige
91 MIN
Svenska
Knyckertz & snutjakten poster

Synopsis

Uppföljare till 2021 års julkalender. Ture får reda på att familjen Knyckertz hund egentligen är stulen, och han ställs inför ett dilemma.
Ditt betyg
3.5 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Katarina Emgård

29 november 2023 | 14:50

Fängslande kuppfilm för hela familjen

De älskade barnböckerna om familjen Knyckertz blir äntligen långfilm! Underhållande Robin-Hood-gone-Svensson i idyllisk småstad om att stjäla eller inte stjäla. Eller som Kriminellen skulle uttrycka det - ”Det finns stöld, också finns det stöld”.
När Anders Sparrings bok ”Knyckertz & snutjakten” blir film bjuds det på härligt tvärrandiga mästertjuvar, snirkligt hänsynslösa superskurkar också en underligt underhållande Stephen King-ton.
 
Ture Knyckertz får en dag veta att familjens hund Snuten troligen inte tillförskaffats under hederliga förhållanden utan att han stulits av en charmerande överklassdam vid namn Cissi Pincher. Parallellt går mamma, pappa och syster Knyckertz i en tjuvarnas AA efter ett misslyckat försök att stjäla en mycket värdefull tiara från stadens museum. Det dröjer dock inte länge förrän familjen faller tillbaka i gamla mönster och det visar sig att Cissi inte är den hon utgivit sig för att vara.
 
”Knyckertz & snutjakten” är lika härligt omoralisk som 2021 års julkalender. I kontrast till många andra barnfilmer befinner sig berättelsen i ett trovärdigt gränslandskap mellan rätt och fel.
 
Istället guidas den unga publiken med hjälp av engagerande referenser och olika perspektiv. Genom att exempelvis förklara hur Sunes ras avlades fram på Irland utav fattiga bönder för att kunna stjäla tillbaka de kålrötter de tvingats betala i skatt. Liksom legenden om Robin Hood handlade det om att återföra skattemedel till de fattigare delarna av befolkningen. Det finns det vill säga skillnader mellan ”stöld och stöld”. Liksom med bokförlagorna är det modigt att som banboksförfattare bege sig in i dessa gråzoner. Ett uppfriskande inslag inom en genre som annars gärna predikar om både stort och smått.
 
Scenografin är också, liksom i julkalendern, briljant. Familjen Knyckertz tvärrandiga, matchande outfits och detaljer som Paul Ismans blommiga sidennäsduk i uniformsfickan förstärker intrycket av de olika karaktärerna. De klara färgerna och enkla miljöerna bidrar till en magiskt sagoliknande atmosfär. Tillsammans med det något mer otippade Stephen King-flörtarna, vilket naturligtvis är för de vuxna att glädjas åt, skapas en unik helhet.
 
En röd ballong (”Det”) samt ett syskonpar i identiska frisyrer och scoutuniformer (”The Shining”) dyker oväntat, och lustfyllt obehagligt, upp på de mest oväntade platser. Underfundiga referenser och ett smart grepp att underhålla också oss föräldrar. Detsamma gäller direkt scener tagna från actionfilmer som ”Mission: Impossible”. Liksom med Pixars filmer spelar berättelsen på flera nivåer för att underhålla hela familjen (även om det här inte är fullt lika konsekvent). Utan kanske mer som en ”Jönssonligan” fast för barn.
 
I detta fall är också historien tillräckligt intrikat för att vara spännande, troligen tack vare att den är baserad på en bok. Att författaren själv skrivit manus har i detta fall också enkom varit positivt.
 
Anders Sparring har hittat en egen liten nisch och jag hoppas att få se fler bokamuns filmatiseras i det kommande. För svensk barnfilm behövs som ett komplement till alla storproduktioner och liksom familjen Addams gjorde på sin tid visar ”Knyckertz & snutjakten” på varför det finns plats också för mer gränsöverskridande berättelser. För alla dem som känner att de kanske inte riktigt passar in.
| 29 november 2023 14:50 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Knyckertz & snutjakten
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu