Falskmyntarna 2007

Drama Krig
98 MIN
Tyska
Falskmyntarna poster

Synopsis

Ett thrillerdrama regisserat av Stefan Ruzowitsky (”Anatomy”). I rollerna ser vi Karl Markowicz och August Diehl. En spännande thriller om en man som dras in i nazisternas planer på att förstöra de allierades ekonomi genom att infiltrera falska pengar under andra världskriget.
Ditt betyg
3.2 av 200 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Die Fälscher
Biopremiär
11 januari 2008
DVD-premiär
18 juni 2008
Språk
Tyska
Distributör
Nordisk Film
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Nils Karlén

1 januari 2008 | 00:00

Svåra moraliska val

Judiske Salomon ”Sally” Sorowitsch är en skicklig förfalskare som lever loppan i mellankrigstidens Berlin med allt vad det innebär av champagnefester, kvinnor och falska sedlar. Men så en dag hinner lagen i form av inspektör Herzog ifatt förfalskaren. Sally döms först till straffarbete men några år senare flyttas han till koncentrationsläget i Mauthasen.

Här tvingas han kämpa för sin överlevnad och bevittnar nazisternas tilltagande brutalitet med egna ögon. Men så händer något, Sally flyttas till ett annat koncentrationsläger, Sachsenhausen, och blir utvald att delta i ett hemligt tyskt projekt. Han och en grupp andra fångar ska förfalska det brittiska pundet och den amerikanska dollarn för att nazisterna ska kunna tvinga den allierade ekonomin på knä.

Sally och hans medfångar behandlas relativt bra under arbetet med projektet, de får sova i riktiga sängar, lyssna på musik och bära riktiga kläder. En av fångarna, Adolf Burger, börjar tvivla på det moraliskt riktiga i deras delaktighet i projektet. Är det verkligen rätt att de ska hjälpa den nazistiska krigsapparaten för att överleva medan andra judar blir slaktade i samma läger?

Regissören Stefan Ruzowitzky har valt ett knepigt ämne att göra en film om. För den här historien fokuserar allra mest på människors moraliska ställningstaganden under extremt svåra omständigheter. Ruzowitzky tvekar aldrig att visa det nakna obarmhärtiga våldet som frodas i lägret. Men samtidigt visar han grå nyanser i all misär. Befälhavaren för falskmyntaroperationen visar sig vara samme Herzog som en gång satte dit Sally. Han är på många sätt en överlevare av samma skrot och korn som Sally men med skillnaden att han har hela det nazistiska maskineriet bakom sig.

Herzog är en av filmens mest intressanta karaktärer då han inte är en stereotyp genomond nazistkommendant. Han erkänner utan omsvep för Sally att han inte är nazist och att han bara försöker ta sig igenom ”den här svåra tiden” på sitt sätt. Herzog respekterar Sally, ja rent ut av ser upp till honom. Men samtidigt låter han sina brutala underofficerare hållas och är bara intresserad av att se om sig själv. Men det blir så mycket mer effektfullt när filmen visar att det ofta var vanliga tyskar som deltog i grymheterna.

Karl Markovics är strålande i huvudrollen som den buttre överlevaren Sally. Han går omkring med hopdragna axlar och en cigarett i mungipan och lyckas på något sätt bli en ledargestalt för fångarna inom projektet. Men även Devid Striesow som kommendant Herzog och August Diehl som den idealiske Burger imponerar stort. "Falskmyntarna" är en stark och spännande film som tyvärr tappar en del styrfart mot slutet. Men Ruzowitzky lyckas med att belysa de svåra moraliska valen som människorna i Sachsenhausen ställdes inför.  Han frågar: vad skulle du ha gjort? Det finns inga lätta svar.

| 1 januari 2008 00:00 |