Falla vackert 2004

Drama Komedi
Sverige
96 MIN
Svenska
Falla vackert poster

Synopsis

Barnfamilj i ekonomiskt trångmål bestämmer sig för att råna en bank.
Ditt betyg
1.0 av 1 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Falla vackert
Biopremiär
12 november 2004
DVD-premiär
13 juli 2005
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Scanbox Entertainment
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Nu rånar vi banken, farsan!

Ninni är 16 år och bor med mamma, pappa och två småsyskon i villa på landet utanför Stockholm. Som äldsta barnet känner hon att hon har ett extra ansvar, inte bara för sina syskon utan ibland också för sina föräldrar.

Pappan som jobbar som skådespelare har gått arbetslös ett tag och mamman som jobbar skift som underbetald sjukskötare trivs knappast med vare sig sitt jobb eller sitt sexliv. Förutom att försöka ha koll på familjen och hjälpa dem ska ju Ninni även leva sitt eget liv. Som 16-årig tjej är det massa saker man ska göra och upptäcka, inte minst kärleken.

Allting verkar ha sin stilla gång tills pappan bjuder hem en främling på midsommarfirande. Främlingen som heter Ramon kommer från Colombia och har trots sin relativt låga ålder varit med om en hel del. Vad vore mer spännande för en tonårstjej än en f.d. gerillasoldat till het latinokille?! Ramon attraherar inte bara Ninni, utan även hennes sexuellt frustrerade mamma. Han försöker sätta gränser; även som gäst får man respektera vissa saker och inte ta allt hos sin värd! Ramon kommer snabbt och smidigt in i familjens vardag och umgås med sina nya vänner så länge de bjuder dit honom. Det verkar som om paret behövt någon att prata med; Ramon som är avslappnad och bra på att snacka finner snabbt sin plats, han ger dem råd och stöd.

Huset som de bor i kostar en del med bl a banklån som måste återbetalas. Med enbart en inkomst och en någorlunda ansträngd ekonomisk situation kommer mamma och pappa på ett annorlunda sätt att dra in pengar: de bestämmer sig för att råna en bank. Idén kommer första gången upp på tal på en blöt fest. Det låter mest som ett skämt som alla först skrattar åt men innerst inne tycks mamman och pappan vara fascinerade av den. Vem har inte drömt om snabba pengar? Det verkar ju ge en rejäl adrenalinkick också.

Filmen är delvis baserad på en sann historia. Regissören Lena Hanno Clyne skrev manuset efter att ha läst om vanliga svenska barnfamiljer på en mindre ort som hade haft ekonomiska svårigheter och därför rånat en bank. Det är knappast den typ av människor man misstänker för bankrån. Hade de inte spenderat för mycket hade de antagligen inte upptäckts och åkt dit heller.

Vissa delar i filmen är övertygande och starka men hela historien hålls på en låg nivå; den lyfter liksom inte. Den hade kunnat vara tuffare och utvecklas på ett mer spännande sätt. I filmen är det ganska lugnt t .o.m. under en del actionscener: det känns lite amatörmässigt.

Vissa delar av dialogen är rätt roliga och fyndiga. Likaså är vissa scener rätt roliga: som när pappan får utbrott på bankkontoret och ber kvinnan bakom skrivbordet dra åt helvete. Scenen där paret har sex efter sitt första rån känns också rätt kul: hon verkar tända mer på honom och se honom som mer manlig. Avslutningsscenen mellan Ramon och Ninni känns mindre trovärdig och hade kunnat göras snyggare.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Falla vackert
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu