Everybody's Fine (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
"Everybody's Fine" är en både rörande och rolig film om en fars försök att återuppta kontakten med sina utflugna barn. När Franks barn lämnar återbud till en planerad släktträff inser han att hans avlidna fru var den som höll ihop familjen under alla år och Frank beger sig ut på en resa genom USA för att försöka återknyta banden med sina barn. Frank tror att han ska få ta del av deras lyckliga och framgångsrika liv men får istället uppleva en allt annat än perfekt verklighet.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: EVERYBODY'S FINE

Liten film med stora brister
Det kan vara läge att oroa sig. Visst finns det tillfällen då filmer som förtjänar bioplats får gå direkt till video utan att passera gå men när ett drama med den här ensemblen gör det, ja, då kan det vara läge att oroa sig. Det här är ett sådant läge.

Det är sant, hur mycket jag än gillar flera av de inblandade, är de kanske inte några publikdragare. Robert De Niro brukade vara, det var länge sedan, med undantag av enstaka buskiskomedier verkar hans publik lika trött på honom som han på skådespelaryrket. Drew Barrymore har jag personligen lite svårt för, fast det är svårt att förneka att hon är en av de mer välkända här. Sam Rockwell är ett namn på snabb väg uppåt men inte riktigt än i stora ligan, medan Kate Beckinsale förvisso har en stabil karriär dock utan rejäla genomslag. Tyvärr, för såväl hon som Sam är två fantastiska förmågor, och det allra bästa med "Everybody's Fine".

Inte för att De Niro är dålig. Faktiskt inte, jag blev positivt överraskad. Kanske för att han spelar en äldre, ganska trött, herre, med en något desillusionerad (förvisso, jag känner att karaktären borde haft mer av en positiv hoppfullhet, men det kan ju vara ett medvetet beslut av skådespelare eller regissör) uppsyn. Han behöver mest lunka omkring. Det passar honom.

De Niro spelar den nyblivne änkemannen Frank som insett att all ordentlig kontakt med barnen har skett genom hans fru, och i ett försök att återknyta kontakten, att göra banden starkare än på länge, kanske någonsin, beslutar han sig för att resa runt och besöka sina fyra ungar. Resan med tåg och buss tar honom via möten med okända människor, samtidigt som hans möten med sina egna barn inte alls går som han tänkt sig.

Det finns mycket jag gillar med "Everybody's Fine". Det är trots allt en fin liten film, en historia som åtminstone inledningsvis kniper tag i hjärtat, när barnen i rask takt ställer in middagen Frank så mycket ser fram emot, när det kommer fram exakt hur mycket de håller och alltid har hållit ifrån honom i sin vilja att inte såra, något som naturligtvis sårar ännu mer. En eloge dessutom till fotot, smått underbart, känns lågbudget och halvt gjort på misstag, men ack så väldigt fungerande.

Sedan haltar det dessvärre en hel del, speciellt ju närmare slutet vi kommer. Ungarnas beteende känns inte helt igenom trovärdigt. Jag tror på vad de gör, inte hur mycket de tar i. Det blir överdrivet och påtvingat, och driver vad värre är mot ett irriterande lyckligt slut. Då gör inte den inkilade tragiken mycket väsen av sig, de starka känslorna uteblir.

Vilket är mer än lovligt synd. Jag får den där känslan av att i händerna på rätt regissör hade det här kunnat bli någonting riktigt speciellt. Nu? Nu är det en fin liten film med stora brister.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Gomer Pyle
Jättebra film. Ett lugnt och stillsamt drama fyllt med värme och vemod. Det var kul och se De Niro i en riktigt bra film igen. Här bevisar han återigen hur jäkla bra han är med en ypperlig insats. Tyvärr medverkar han i mycket skräp numera. Being Flynn ser dock intressant ut. Får nog ta å kika in den.
alexjohansen
Väldigt bra film men läskigt vad bra skådespelarna är i den!
Ett vardagligt drama men med en dyster ton om Rober De Niro som i sin ensamhet ska försöka träffa sina barn som han allt mer tappar kontakten med efter att han fru dött.

4/5
sjoegraes
En smått lysande film om en man som på ålderns höst vill ta upp kontakten med sina barn, hur han måste lära känna dem på nytt och inse att mycket har förändrats - en historia som berättas på ett varmt och gripande sätt. De Niro gör en rörande roll, och visar återigen varför han tillhör de absolut bästa i skådespelarbranschen. Övriga skådisar är också bra i sina biroller. Manus och regi är mycket bra, liksom musiken och stämningen som förmedlas. Blev riktigt rörd av den här filmen, en film med stort hjärta som av mig får en fyra! :)
Visa fler (21)

Veckans populära filmer

Visa fler