Evening 2007

Romantik Drama
USA
117 MIN
Engelska
Evening poster

Synopsis

En åldrande kvinna berättar på sin dödsbädd för sina två döttrar om en passionerad helg när hon som ung kvinna träffade sin livs kärlek. En historia om hur ödet formar våra liv och den tidlösa passionen som existerat i hemlighet. Bygger på den kritikerrosade romanen av Susan Minot.
Ditt betyg
2.6 av 41 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Evening
Biopremiär
23 november 2007
DVD-premiär
13 mars 2008
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Daniel S Ogalde

1 januari 2008 | 00:00

Värme i höstrusket

"Evening" är titeln på filmen med några av Hollywoods största namn. Claire Danes, Meryl Streep, Glenn Close, Hugh Dancy och Patrick Wilson m fl. Historien och tillbakablicken på en familjs förflutna. Med sina två döttrar vid sin sida ligger modern på sin dödsbädd och minns sitt liv och den kärlek som hon förlorade. Berättelsen utvecklas till en livsläxa som mitt i sorgen också kan trösta och vägleda. Baserad på en roman av Susan Minot har Michael Cunningham, författaren till "Timmarna", skrivit manus.

I början står det och väger. Mellan att vara sorgligt berörande till att bli en sentimental chick flick. Speciellt i början så blir det ytligt steget från fjantigt när historien pendlar mellan nutid och dåtid alltför ofta och djupet inte infinner sig. Trots den hårfina gränsen blir det aldrig blödigt sliskigt utan Michael Cunningham har lyckats skapa ett gripande drama med kvinnorna i centrum.

Det här är inte en renodlad kärleksfilm i ordets bemärkelse utan en film om kärlek, både förlorad sådan och bortglömd sådan. Manusförfattarens avsikt märks tydligt i filmen fast ändå på ett subtilt sätt. Ibland tappas dock fokus på sammanhanget och dialogen kan bitvis kännas klichéaktig. En del fram-och-tillbaka-blickar blir också mer förvirrande än tillför något till historien. Men att föra fram frågan kring vad som egentligen är viktigt här i livet är något som ju är lättare sagt än gjort.   De kvinnliga skådespelarna jämte Patrick Wilson och Hugh Dancy gör en fantastisk prestation alla på sitt sätt. Mamie Gummer gör en imponerande och älskvärd tolkning av den goda systern medan Glenn Close och Meryl Streep med både erfarenhet och talang passar som hand i handske för sina roller. Toni Collette fortsätter sin framgångssaga och visar att det går att lyckas även i Hollywood utan att för den delen behöva vara supermodell. Det går dock inte att undgå att både Patrick Wilson och Hugh Dancy i kombination med Claire Danes och Vanessa Redgrave står för finspelet. Känslan som förmedlas är av högsta klass och bara det i sig gör "Evening" till en sevärd film.

"Evening" bjuder på en skön visuell avslappning likväl en berörande karaktärsupplevelse med känsla trots sin något ooriginella historia. Det är ju trots allt inte den första filmen varken om kärlek eller olycklig sådan. Mjuka glidningar med kameran varvas med klassiska panoreringar och vackra omgivningar. Det här är på intet sätt en lika djup eller mäktig film som "Timmarna" utan ett mer lättsmält kärleksdrama i ganska traditionellt format. Det är rikt, vackert och framförallt sorgligt, allt ihopblandat till en gripande men enkel historia. "Evening" kommer helt klart värma många i höstmörkret.  

| 1 januari 2008 00:00 |