Evan den allsmäktige (2007)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Steve Carrell (40 Year Old Virgin) återvänder i rollen som det oklanderlige nyhetsankaret, Evan Baxter från Bruce den Allsmäktige. Denna gång är det han som får ett heligt uppdrag av Gud i komedin EVAN DEN ALLSMÄKTIGE. Regissören Tom Shadyac, som har en lång rad av succékomedier bakom sig (Den galne professorn, Liar Liar, Bruce den allsmäktige), har ställt sig bakom kameran igen inför sitt nästa gudomliga äventyr.

Som nyutnämnd kongressledamot har Evan lämnat sin hemstad Buffalo och flyttat med sin familj till en lugnt förortsområde i North Virginia. Väl där, vänds hans tillvaro plöstligt upp och ner när Gud plötligt dyker upp och befaller honom att bygga en ark. Hans konfunderade familj kan inte ta ställning till om Evan råkat ut för en ovanligt kraftig 40-årskris eller faktiskt har något gudomligt uppdrag på gång.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: EVAN DEN ALLSMäKTIGE

Vad har vi gjort för att förtjäna detta?

Herre, hav mindre tålamod med Hollywoodnasarnas girighet. I din oändliga generositet lät du Tom Shadyac regissera en uppföljare till den medelmåttiga komedin ”Bruce den Allsmäktige”. Miraklen och Morgan Freeman som Gud är tillbaka. Förmodligen är det tänkt att Bruce-filmens roligaste inslag Steve Carell ska stå som någon form av garanti för projektets värde. Men här när han återigen axlar rollen av det före detta nyhetsankaret Evan Baxter blir det bara fel. Naturligtvis är bibelns plågor något värre. Men varför låta dem skinna oss med vatten som ska föreställa vin? En ihållande brist på idéer har fått de inblandade manusförfattarna att slänga ihop något på en kafferast när de insåg att deadlinen för uppföljaren närmade sig sitt slut.

Resultatet blev en komedi som inte genererar några skratt, men däremot en obekväm genans när man inser att de stela skämten utgör filmens innehåll. ”Evan den Allsmäktige” är för övrigt en något vilseledande titel – visserligen blir han i filmen hux flux en snofsig rikspolitiker som flyttar till en jättevilla med frugan och de tre sönerna. Men någon makt får han inte. Tvärtom är Evan ett instrument för högre syften från början till slut. Man önskar bara att syftena inbegrep att underhålla filmens publik.

Tanken att låta Gud fader av en mer eller mindre slumpmässig och ovidkommande anledning slå ner på stackars Evan och ålägga honom att bygga Noaks ark, låter ju inte helt fresh ens i teorin. Att kostymen byts mot en patriarkutstyrsel och Evans släta hy ersätts med galenmansskägg tillhör filmens mer sofistikerade inslag.

Kära manusförfattare, hör upp: Inte ens Fratpack Carell kan bygga en ark utan material. Är det djävulen som viskade i ert och regissörens öra att fylla filmen med oinspirerat dravel, sentimentalitet och stereotyper? (Wanda Sykes som kaxig Comptontant är knappast vågat.) Var det för att dölja projektets fullständiga meningslöshet som ni dessutom körde in ett ack så påklistrat, men aktuellt budskap om att ta hand om moder natur? Var ni tvingade att till råga på allt krysta in att detta intrigbrott mot vår fritid rättfärdigas av att Evan ska bonda med sin minst sagt godmodiga familj? De dataanimerade djuren räddar ingenting. Musikmedleys med läskdrickande apor och elefanter innebär sällan under av sofistikation, ens i tecknad film.

Är ni självdestruktiva? Sömniga? Försöker ni få slut på Steve Carells karriär? ”Evan den Allsmäktige” förhåller sig till sin förlaga som första Batman-filmerna till Schumachers infantilversion med Schwarzenegger. Det är en total åderförkalkning på en redan ansträngd franchise. En familjekomedi utan skämt för vuxna, intressanta roller eller spänning. Möjligen kan man finna en viss respit i John Goodmans härligt grovkorniga politikerbadguy (Morgan Freemans lilla jig i eftertexterna är såklart ett publikfriande sätt att dra fördel av gubbens lyskraft som vi vägrar blidkas av). Resten är vakuum. Be till den allsmäktige att ni slipper en tredje del.

ONÖDIGT VETANDE Med en budget på 175 miljoner dollar är "Evan den Allsmäktige" världens dyraste komedi hittills.

Oskar Smulski Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Eric Kurzydlo
Fruktansvärt dålig film. 1/5
magiul
Hjälp! 175 miljoner dollar? Med de skådisarna och de effekterna undrar man var alla pengar tog vägen. Troligtvis till hantverkarlöner. Sinnesjukt att satsa så mycket pengar på en film som, om man läser manus, uppenbart inte kommer gå lika bra som ettan. Den gjorde 500 miljoner dollar, så vem som helst kan väl räkna ut att med betydligt sämre manus och sämre cast skulle tvåan gå betydligt sämre. Det måste ju ändå anses vara en riktigt praktfiasko och en riktigt karriärsdödare för regissören som står för hela kalaset.

Bortser man från allt runtomkring skrattade jag dock en del åt några scener. Jag har inga problem med temat, och hade det varit en B-filmskomedi, en spinoff för barnens skull, som Lejonkungen 2 var till Lejonkungen, ja då hade den varit helt okej. Nu när man vet att tanken egentligen var att bli bättre än Bruce, ja då kan man inte låta bli att hånskratta lite åt de inblandade producenternas inkompetens att inse filmens kvalitetsbrister. Filmen får dock godkänt av mig, betyg 2/5, då vissa scener är riktigt kul.
4281
Det här är en BARNFILM ingen vuxen komedi och jag tkr den är helt godkänd
Visa fler (3)

Veckans populära filmer

Visa fler