Escape Plan 2 2018

Action Thriller
USA
96 MIN
Engelska
Escape Plan 2 poster

Synopsis

Säkerhetsexperten Ray Breslin är tillbaka för att rentvå sitt namn och hjälpa andra som blivit felaktigt fängslade i säkerhetsfängelset Hades.
Ditt betyg
1.5 av 40 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

17 september 2018 | 14:00

En uppföljare ingen bad om

Det finns direkt-på-DVD-rullar som är rätt hyfsade och till och med sevärda. Sedan finns det skräp som den här fullständigt meningslösa uppföljaren som inte ens lyckats injicera något liv i de dödfödda actionsekvenserna. Fly medan du kan!
Ingen lär prata om Mikael Håfströms ”Escape Plan” som något mästerverk men det fanns ända någon slags i underhållningsvärde och glimt i ögat i muskelmötet mellan Stallone och Schwarzenegger. Nu har dess uppföljare absolut ingen bad om kommit, och liksom Arnold är även någon slags självironisk ton borta med vinden. Istället har vi action, story och karaktärer som alla är ofantligt… tråkiga.

Stallone är tillbaka som säkerhetsexperten Ray Breslin, som ett konstaterande att hans Oscarsnominering för ”Creed” var ett undantag som bekräftar en haltande karriär. Nu har Breslin skapat ett superteam som bland annat räddar gisslan från stereotypiskt våldsamma, arga terrorister i en poänglös inledning. Snart hamnar dock flera av dem i ett högteknologiskt, sadistiskt fängelse varifrån de måste räddas.

Det här direkt-på-DVD-spektaklet är så tröttsamt att det känns som om de inblandade inte ens orkar låtsas bry sig. Actionsekvenserna inkluderar på ett ansträngt sätt både datoranimerade explosioner, eldstrider och biljakter trots att majoriteten av filmen utspelas i ett fängelse. De är dock regisserade med samma energi vanligtvis reserverade för rekonstruktionsfilmerna i ”Efterlyst”.

Det enda positiva med dem är att man får en paus från de usla dialogscenerna som är frenetiskt klippta likt en trailer för valfri ”CSI”-serie för att distrahera publiken från de pinsamma replikerna, speciellt några genanta one-liners. Men det spelar knappast någon roll när den här skådespelarensemblen får ”The Expandables” att likna en rad Oscarsvinnare.

Stallone låter som om han somnar under sina repliker medan Dave Bautistas utstrålning knappast överlever utanför ”Guardians of the Galaxy” - båda är affischnamn men begränsade till biroller. Bland C-filmsstjärnorna (exempelvis Jesse Metcalfe, känd som trädgårdshunken i ”Desperate Housewives” för 15 år sedan…) så tar 50 Cent priset då han trots sin korta speltid lyckas agera som om han svårt att komma ihåg vad han ska göra, säga eller ens reagera på.

I övrigt är det en rörig, osammanhängande story gott om personlighetsbefriade karaktärer, torra skurkar och meningslösa twistar. Liksom personerna i filmen är publiken fången i ett helvete utan förlösande detaljer. Lyckligtvis är den någorlunda kort då man stressar fram en plötslig upplösning för att befria samtliga inblandade inklusive de som tittar. Tyvärr är "Escape Plan 3" redan på G men denna ohygglighet bör vara tillräcklig varning för att undvika denna så kallade franchise…
| 17 september 2018 14:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
1
Första var på sin höjd godkänd, denna är en klar 1a i betyg. B-film som skulle kunna vara inspelad av kompisgänget i Hjo.
Läs mer
1
Den första var ju dålig 😂 Men vi gör 2 till
Läs mer