En shopaholics bekännelser 2009

Romantik Komedi
USA
104 MIN
Engelska
En shopaholics bekännelser poster

Synopsis

I den här komedin får vi följa en ung tjej (Isla Fisher) som precis är klar med sina collegestudier och får jobb som finansjournalist i New York. Där kan hon äntligen få utlopp för sin shoppingmani! Baserad på romanen "Confessions of a Shopaholic" av Sophie Kinsella.
Ditt betyg
2.4 av 642 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Confessions of a Shopaholic
Biopremiär
20 mars 2009
DVD-premiär
12 augusti 2009
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Walt Disney Pictures
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Lina Jokelainen

17 mars 2009 | 00:01

Tokrolig och småcharmig

New York-bon Rebecca Bloomwood (Isla Fisher) har hamnat i en liten svacka; över en natt är hon både arbetslös och jagad av kronofogden. Efter att halvhjärtat ha stretat på sitt otillfredsställande journalistjobb på en trädgårdstidning, får hon till sin stora skräck reda på att tidningen gått i konkurs. Men det är inte bara vännen Suze (Krysten Ritter) som förväntar sig en månatlig check från sin inneboende. På dörren knackar även vad som ser ut att vara en oändlig rad av diverse kreditkortsföretag. Ni förstår, Rebecca har en liten fäbless för shopping och denna shopping får hennes fyrkantiga små vänner av plast bekosta.

”En shopaholics bekännelser” baserar sig på de framgångsrika chiclitböckerna skrivna av Sophie Kinsella. Storyn i sig är inte originell på något vis; den utspelar sig på Manhattan i New York och handlar om en modeintresserad ung kvinna, som drömmer om att en dag kunna titulera sig som journalist på det stora modemagasinet Alette.

Det luktar såklart ”Sex and The City” långa vägar, men ”En shopaholics bekännelser” innehåller mer komedi än drama. Lite ”SATC” möter ”Ugly Betty”. Rebecca är trendig som Carrie och lite slapstick-nördig som Betty. Tokroligt naiv, utan att själv vara medveten om det, förstås. Valet att casta Isla Fisher som Rebecca känns givet; hon är komisk ända ut i fingerspetsarna, särskilt när hon dansar med sin chef/kärleksintresse Hugh Dancy (Luke Brandon).

I ren desperation söker Rebecca ett journalistjobb på en finanstidning som hon på grund av en förväxling faktiskt får. Det är inte bara det att hon inte har någon som helst utbildning i ämnet, nu ska hon även ge råd till folk för att de inte ska hamna i kreditkortsträsket. Alltmedan hon själv fortsätter att hallucinera om pratande skyltdockor som övertalar henne att köpa både det ena och det andra.

En annan sak ”En shopaholics bekännelser” har gemensamt med Ugly Betty är den ändlösa ensemblen av karikatyrer. Vi har den homosexuella receptionisten på Alette, den känslokalla kvinnliga modetidningsredaktören, den gråa ekonomijournalisten, den bitchiga modejournalisten och så vidare. De har sin charm, det måste medges, men charmigast är ändå att se Joan Cusack och John Goodman som Rebeccas småknasiga, ”med båda fötterna på jorden”-föräldrar.

Nej, någon vidare allvarligt menad sensmoral ska man förstås inte leta efter i denna film signerad P.J. Hogan (som en gång i tiden gav oss den exceptionella ”Muriels Bröllop”); den är pur underhållning. Trots att jag kanske egentligen inte tycker att det är sådär extremt spännande att återigen se kvinnor vars största intressen verkar vara mode, shopping och att gifta sig, gillar jag Rebecca just på grund av hennes tokrolighet. Och om du som jag kan finska så kommer du förmodligen tycka att scenen där det talas just finska är bland de roligaste (misstänker att det roliga kan falla bort i översättningen).

| 17 mars 2009 00:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera En shopaholics bekännelser
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu