A Perfect Day 2015

Drama Komedi
Spanien
105 MIN
Engelska
Spanska
Finska
Bosniska
A Perfect Day poster

Synopsis

En grupp biståndsarbetare försöker få bort ett lik ur en brunn i krigets Balkan. Tyvärr ligger brunnen mitt i en aktiv krigszon. Sophie är nykomlingen som vill hjälpa till, Mambrú har sett allt och vill åka hem, Katya var en gång förälskad i Mambrú, Damir vill att kriget ska ta slut och B vet inte vad han vill. Tillsammans har de allt som krävs för att det här ska bli en helt perfekt dag...
Ditt betyg
3.0 av 24 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
A perfect day
Biopremiär
1 april 2016
DVD-premiär
10 oktober 2016
Språk
Engelska, Spanska, Finska, Bosniska
Land
Spanien
Distributör
TriArt Film
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jake Bolin

25 mars 2016 | 10:00

Mysigt i katastrofzonen

Ryktet gör gällande att ”A Perfect Day” fick tio minuters stående ovationer när den visades på den senaste Cannesfestivalen. Det verkar smått hysteriskt. Kan vi inte bara enas om att det är en charmig och välspelad historia med en säregen tonträff, det sista på gott och ont?
Ett uppsvällt lik på botten av en brunn förgiftar dricksvattnet för människorna i en liten byhåla. Det är under mitten av nittiotalet, ”någonstans på Balkan” och byhålan råkar ligga mitt i en högintensiv krigszon. Ett gäng biståndsarbetare är ålagda att fiska upp den gigantiska, halvt förruttnade kroppen och göra brunnen funktionell igen, men de saknar verktyg, närmare bestämt ett rep, för att kunna utföra uppgiften. Och att få tag på ett hyfsat stycke rep på en i princip postapokalyptisk plats visar sig vara lättare sagt än gjort. Korruption och mutkultur är de enda system som fortfarande är intakta i spanjoren Fernando León de Aranoas första engelskspråkiga film.
 
Det rör sig om en så kallad dramakomedi som utspelar sig mitt under brinnande Bosnienkrig, gjord med självförtroende och charm men utan lust (eller mod) att balansera de lustiga replikskiftena och den ofta skojfriska stämningen mot riktig svärta. Aranoa låter visserligen död, förintelse och allmän misär utgöra kulissen mot Benicio Del Toros och Tim Robbins humoristiska och ganska grabbiga jargong, men han vägrar konsekvent att visa oss explicita hemskheter. Effekten blir tvådelad: Ofta förstärker det som är outtalat känslan av att krigets vidrigheter är vardag för rollfigurerna, men ibland slår oviljan att visa upp verklig smärta över i en onödig lättsamhet. 

Till filmens förtjänster hör att den trovärdigt skildrar de logistiska svårigheter som hjälparbetare och ursprungsbefolkning ställs inför i dylika väpnade konflikter – utöver de mer uppenbara och akuta problemen – samtidigt som rollfigurerna effektivt representerar olika faser av (gissar jag) genomsnittsindividens förhållningssätt till en krigssituation. Mambrú (Benicio Del Toro) har tröttnat på allt och vill bara hem, färskingen Sophie (Melanie Thierry) kämpar med att inte låta alla hemskheter få emotionellt fäste, och lustigkurren B (en hippieinspirerad Tim Robbins) har egentligen ingenting annat att göra med sitt liv. Han är en light-version av Jeremy Renners desarmeringsexpert i ”The Hurt Locker”.

”A Perfect Day” går inte att avfärda som en bagatell, trots att delar av handlingen kvalificerar sig, men den når heller inte tillräckligt djupt för att skapa en bestående filmupplevelse. Det är helt enkelt i allmänhet trevligt och småmysigt mitt i helvetet – utan att Aranoa för den sakens skull trivialiserar Balkankonflikten.

Men tio minuters stående ovationer? Det måste ha varit goda fördrinkar. 
| 25 mars 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
En ironisk drama/komedi om ett gäng biståndsarbetare i ett krigshärjat Bosnien 1995. Allt går fel från stunden dem försöker få upp en död mans lik i vattenbrunnet så byborna kan få dricksvatten. En simpel sak som att få tag på ett rep, verkar omöjligt i krigstider, det blir inte heller bättre när gamla flammor dyker upp :) Skruvad komedi med allvarlig ton, och det passa att ha med de ironiska komiska inslagen annars hade det blivit för misär och jobbigt att ta in. Välspelat och med glimten i ögat...betyget blir en godkänd 3a... Cast: Benicio Del Toro, Tim Robbins, Olga Kurylenko mfl... AAA
Läs mer