En natt i Havanna 2013

Drama
USA
89 MIN
Spanska
En natt i Havanna poster

Synopsis

Tonårstjejen Lila känner att hon inte hör hemma i Havanna. När hon ansluter till sin tvillingbror och dennes strulige vän drivs de snart mot en återvändsgränd och bestämmer sig för att fly till Miami – en drygt 360-kilometersresa som de planerar att göra med en flotte.
Ditt betyg
3.1 av 18 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Una noche
Biopremiär
6 juni 2014
DVD-premiär
5 november 2014
Språk
Spanska
Land
USA
Distributör
Edge Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

5 juni 2014 | 12:01

Tonårsångest som berör

Ett verklighetsinspirerat triangeldrama om tonåringar som flyr den fattiga vardagen på Kuba har både djupa karaktärer, naturliga skådespelare och en stark historia. Men för mycket fokus landar på den osympatiske heterokillen och ett svagt slut sänker intrycket.

Teman som fattigdom, tonårsångest och olycklig, obesvarad kärlek är knappast nya på film. Inte heller triangeldramer eller äventyr till havs. Lyckligtvis har de i kombination och i händerna på debuterande Spike Lee-skyddslingen Lucy Mulloy blivit en fängslande om än väldigt långsam film.

Filmen fungerar nästan som två kortfilmer. Första halvan skildrar våra tre, tonåriga huvudkaraktärer i deras vardag i Kubas huvudstad Havanna. Tvillingarna Lila (Anailín de la Rúa de la Torre) och Elio (Javier Núñez Florián) har en järnstark relation och kärlek som närapå överskuggar mobbningen Lila får utstå och den förtryckta förälskelse den smyghomosexuelle Elio känner för vännen Raul (Dariel Arrechaga), en kaxig och egocentrisk player.

Allt förändras dock när Raul övertalar Elio till att de ska rymma tillsammans och ta sig till Miami. De börjar förbereda resan genom att bland annat bygga en flotte medan Lila lyckas luska ut vad som är i görningen. Här skildras den tuffa uppväxten hos tonåringar genom balansgången mellan oskyldiga hyss, som att cykla efter bussar, och ren kriminalitet, som att stjäla nödvändiga saker för att överleva.

Främst är det den något svårälskade Raul som står i centrum. Han är typen med ett gott hjärta långt inne någonstans men drar sig inte heller för att utnyttja och manipulera folk för egen vinnings skull. Det är en intressant karaktär men blir lite för ofta en bortskämd skitstövel. Tyvärr hamnar de lite mer sympatiska karaktärerna - Lila och Elio - i skuggan, troligen (och typiskt nog) då de inte representerar den heterosexuella mannen. Huvudrollstrion (alla tre debuterande icke-skådespelare) känns dock trovärdiga och naturliga i rollerna.

Filmens andra del är självfallet ute på havet. Filmer som "Cast Away" och "Berättelsen om Pi" gör sig påminda men här handlar det mer om det intima triangeldramat än något annat. Det är starkt, rörande och tragiskt. Upplägget med Elios förälskelse i Raul som i sin tur försöker få ihop det med ointresserade Lila är suveränt. Blickarna, dispyterna, den nervösa kroppskontakten. Det är en tonårstrios drama inte helt olikt "Din morsa också".

Tyvärr är även denna del lite väl kort och stundtals förutsägbar, speciellt när det gäller havets faror och dess konsekvenser. När man dessutom avslutar med ett antiklimax (samt påståendet att den är bygger på verkliga händelser) känns det som om man förlorade antingen budget eller inspiration. Det är synd för här finns både djupodlade karaktärer, genuint spel, ett drama som berör och ett brännande Kuba som både lockar och skrämmer. Mulloys debut är sevärd och gripande men hade behövt våga lite mer för att höja betyget.

| 5 juni 2014 12:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera En natt i Havanna