En fantastisk kvinna 2017

Drama
Chile
104 MIN
Spanska
En fantastisk kvinna poster

Synopsis

Marina, en ung transkvinna i Santiago de Chile jobbar som servitör, men hyser sångambitioner. Hon har en relation med Orlando, en betydligt äldre man som plötsligt går bort efter att de har firat Marinas födelsedag. Istället för att få sörja sin älskare behöver Marina kämpa för sin rätt att vara sig själv, både mot myndigheterna och Orlandos familj som inte kan acceptera henne.
Ditt betyg
3.5 av 19 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Una Mujer Fantástica
Biopremiär
9 februari 2018
DVD-premiär
18 juni 2018
Språk
Spanska
Land
Chile
Distributör
Edge Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

6 februari 2018 | 10:00

Vacker, viktig och värdig

Sebastian Lelio (regissören bakom härliga ”Gloria” från 2013) har gjort ännu ett drömskt och gripande porträtt av en fantastisk kvinna. Den här filmen är mer dämpad, känslosam och berör på ett annat sätt med sitt enkla narrativ och vackra, och oerhört viktiga budskap om människovärde och jämlikhet.
Marina är en ung transkvinna i Santiago, Chile. När hennes pojkvän och sambo, den några år äldre Orlando plötsligt dör, drabbas hon av sorg som hon enligt många i sin omgivning inte har rätt att känna. Detta blir således Marinas lågmälda kamp för sina egna känslor, men i förlängningen också för sin egen identitet och sin rätt att få vara den som hon faktiskt är.

Lelio riktar ljuset åt ett håll som alldeles för ofta får vara i skuggan och han gör det på ett ömt och kärleksfullt sätt. Detta är inte stora gester, höga klackar och en massa smink, som det fortfarande ibland blir när transpersoner ska skildras på film. Istället är det finstämt och genuint, stillsamt och med stor eftertanke. 


Marina är en kvinna som vem som helst. Hon är av kött och blod och med riktiga känslor. De upprepade förnedringarna mot henne som person och människa från olika håll i samhället är obehagliga att se. Fördomarna och det människovidriga mörkret som synliggörs här skrämmer mig och dels därför är också filmen så viktig. Det är politiskt att slå ett slag för jämlikhet, lika värde och respekt mellan alla individer oavsett könsidentitet, men ännu mer är det bara medmänskligt.

Marina spelas av skådespelerskan Daniela Vega och hon är fullständigt magnifik! Fotot är generöst med många närbilder och jag älskar verkligen hennes intensiva blick som tillsammans med de subtila ansiktsuttrycken säger så mycket mer än vad som egentligen uttalas. Hon är sin karaktär med så lättsamt nyanserade medel att hon närmast flyter fram i den behagligt sammanvävda historien. Samtidigt griper hon, utan större ansträngning, stadigt tag i oss åskådare längs vägen och ruskar om ordentligt. Detta är sällan skådad och otroligt övertygande närvaro som i slutändan också bär filmen med högt huvud i mål.

Manuset är välskrivet och jag känner verkligen helhjärtat med min protagonist. Min enda reservation är egentligen att jag hade velat se mer av kvinnan Marina själv. Hur hennes liv var och är, vid sidan av det motsättningar hon på grund av sin pojkväns död nu råkar utför. Storyn är tyvärr något tunn ur den aspekten, medan ändå Vegas skådespeleri mer än väl fyller ut ur andra.

”En fantastisk kvinna” är en fantastisk film, med en minst lika fantastisk prestation av en fenomenal skådespelerska!

Filmen handlar om sorg, kärlek och utanförskap och visar upp en människas självklara önskan att bli accepterad som hon är. Den är berörande och extremt upprörande, och upplyser rättframt och ärligt om orättvisor och förtryck som alldeles för ofta drabbar människor som inte har en lika enkel väg till sitt eget jag, som många av oss andra.


Filmen är i slutändan, trots det stundvis mycket dystra, både vacker, värdig och hoppfull! Se den!
| 6 februari 2018 10:00 |