En andra chans 2014

Drama
Danmark
102 MIN
Danska
En andra chans poster

Synopsis

Poliserna och vännerna Andreas och Simon lever väldigt skilda liv. Men allt förändras när de båda kallas till ett bråk hos ett par knarkare, och Andreas hittar parets spädbarn gömd och gråtande i en garderob. Den vanligtvis samlade polismannen blir skakad av upptäckten och sin egen maktlöshet i situationen. Medan Andreas sakta förlorar greppet är det istället upp till Simon att försöka hitta balansen mellan rätt och fel.
Ditt betyg
3.0 av 25 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
En chance til (A Second Chance)
Biopremiär
3 juli 2015
DVD-premiär
23 november 2015
Språk
Danska
Land
Danmark
Distributör
Studio S Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Victoria Machmudov

19 oktober 2014 | 09:30

Tragedi som håller nästan hela vägen

Ångest är måltavlan i danska ”En andra chans” som närmar sig smärtpunkter och bjuder upp till moraldiskussion. Skådespelet vacklar till och från men skärskådningen av en familj på bristningsgränsen träffar helt rätt från start till mål.
Susanne Bier (”Hämnden”, ”Bröder”, ”Efter bröllopet”) tycks med sina filmer vilja bjuda in oss vid middagsborden hos nordiska medelklassfamiljer för att visa vad som försiggår bakom stängda dörrar. Ofta är det deppiga, våndandes människor vi hittar i de luftiga men samtidigt klaustrofobiska hemmen inredda i vitt och utrustade med köksöar. Det är alltså inte socialrealism hon intresserar sig för, genren Bier främst sysslar med skulle kunna beskrivas som någon slags medelklassrealism. Miljöerna är annorlunda men inte mindre fängslande för det. 

Handlingen i hennes senaste film, ”En andra chans”, centreras runt polismannen Andreas (Nikolaj Coster-Waldau) som äventyrar sin position på arbetsplatsen efter att ha fått upp ögonen för att ett fall kan hjälpa honom att ta sig ur sin egen miserabla situation. Ja, det är nästan som att filmen gjorts helt efter ordspråket ”den enes död, den andres bröd”.  

I öppningsscenen sparkas dörren in hos Tristan, en narkoman som är mer upptagen med missbruket och att dela ut käftsmällar till flickvännen än att ta hand om det lilla spädbarnet, som under razzian hittas i en skrubb täckt av sin egen avföring och urin. Socialtjänsten kallas in och Andreas som följt Tristan under åren när han åkt in och ut i finkan, och nu själv har fru och barn, finner det svårt att inte bli alltför personligt engagerad. Men protagonisten blir antagonist när han börjar få svårt att skilja på rätt och fel. Det är ungefär allt jag kan avslöja för att inte ge iväg för mycket av filmens spänningsmoment. Bier och hennes återkommande samarbetspartner, manusförfattaren Anders Thomas Jensen, ställer verkligen till det för oss recensenter den här gången när det kommer till återberättandet av handlingen. 

Representationen av svenskar är hög. Rollen som Andreas andra hälft görs av Maria Bonnevie och förutom ovannämnd medverkar även Peter Haber och Ewa Fröling. 

Filmen slinker inte ner lätt utan innehåller en hel del bilder som är jobbiga att ta in. Det är påfrestande att bevittna dessa brustna karaktärers totala uppgivenheten inför vad livet överraskar dem med. ”En andra chans” rör sig mellan drama och thriller och handlar om att sticka sig på livets taggiga törnar. Men den handlar också om fördomar. Kollegan Simon går igenom en skilsmässa och tillbringar all ledig tid på strippklubbar med flaskan i handen. Upptagenheten vid denna sidohistoria som är på gränsen till uppläxande blir filmen lidande av. 
| 19 oktober 2014 09:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Danskt misärdrama av Susanne Bier. Polismannen Andreas lever småbarns liv med sin fru Anna och deras nyfödda son Alexander. Men Anna verkar ha fått en förlossningsdepression och kan inte hantera Alexanders skrik. En dag ute på jobb, träffar Alexander på en gammal pundare som nyss kommit ut från fängelset, han lever med en neddrogad tjej som vanvårdar deras lilla barn som dem gömt i garderoben, skrikandes i flera dagars bajs omkring sig. När Andreas vaknar en natt står Anna och skriker över deras livlösa son, han har slutat att andas och Anna hotar med att ta livet av sig, i ren desperation bryter sig Andreas in hos de knarkande paret och byter ut Alexander mot deras son Sofus och där börjar en fruktansvärd kamp om sorg, förtvivlan,lögner och vansinnesdåd. Fruktansvärt hemsk och tragisk story, fantastiskt manus dock känner man ingenting. Filmen stressar igenom viktiga delar och inget känns genuint eller äkta, Marie Bonnevie som annars spelar fantastiskt överspelar och känns inte alls trovärdig. Så från att ha fantastiska möjligheter att verkligen nå ut och få oss att känna har Susanne Bier slarvat och kvar är en ytlig film, svår att ta till sig och som inte ens skrapar på ytan till att kännas i hjärtat :( Betyget blir en stark 2a... Cast:Nikolaj Coster-Waldau, Nikolaj Lie Kaas, May Anderson mfl... AA+
Läs mer