El Médico - the Cubaton Story 2012

Drama Familj Dokumentär Musik
Sverige
85 MIN
Svenska
Engelska
Spanska
El Médico - the Cubaton Story poster

Synopsis

Kubanen El Médico jobbar som doktor för att uppfylla sin revolutionära mammas dröm. Men egentligen vill han bli artist. När svensken Michel upptäcker att El Medico kan sjunga lanserar han honom internationellt som "the sexy doctor", men El Medicos mamma blir vansinnig. En kamp mellan kommunistiska ideal och kapitalistiska drömmar börjar i denna salsa-och reggaeton doftande musikdokumentär.
Ditt betyg
3.1 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
El Médico - the Cubaton Story
Biopremiär
2 november 2012
DVD-premiär
3 juli 2013
Språk
Svenska, Engelska, Spanska
Land
Sverige
Distributör
Röde Orm Film
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Andreas Climent

28 oktober 2012 | 01:01

Välgjort om att välja sin väg

Daniel Fridells dokumentär, om två musiker med samma dröm men helt olika vision om hur de ska uppnå den, är en intressant inblick i hur det är att leva på Kuba och vilka val man ställs inför i jakten på ära och berömmelse.

Högt uppe i de kubanska bergen träffar vi El Medico, en ung man som jobbar som traktens doktor men drömmer om att bli världsberömd artist. Om dagarna åker han runt och tar hand om sjuka personer. På nätterna skriver han reggaeton-låtar som han sedan kör omkring och sjunger för kompisar och alla andra som vill lyssna.

En dag får El Medico besök av svenske musikern och producenten Michel Miglis som hört hans musik och vill samarbeta. Miglis affärsidé är att hitta bra artister på Kuba och marknadsföra dem internationellt. Warner Music i Spanien ser potentialen i El Medicos musik och erbjuder honom ett skivkontrakt. Tillsammans med Michel börjar El Medico spela in musikvideos för att marknadsföra låtarna. Problemet är bara att Michel Miglis vill att det ska vara så sexigt som möjligt, med lättklädda tjejer och mycket rumpor eftersom "sex är det enda som säljer", medan El Medico inte är lika övertygad.

De sexiga videorna uppskattas inte av alla. Främst bland motståndarna står El Medicos egen mamma som säger att han måste fortsätta sin karriär som doktor och tjäna samhället eftersom allt annat skulle vara ett svek mot den kubanska revolutionen. Samtidigt ger Miglis ett ultimatum till El Medico, han måste välja mellan sin karriär som doktor eller sin framtid som musiker.

"El Medico" är en välgjord dokumentär om två musiker med samma dröm men mycket olika mål. Filmen är en intressant inblick i de kulturkrockar som uppstår när västerländsk kapitalism och kubansk kommunism sammanstrålar. Storyn är spännande och rolig men aldrig riktigt gripande. Kameraarbetet är mycket varierat och blandar snygga tagningar med klipp som känns filmade på familjens videokamera. Det tillför dock till en känsla av närhet som gör att man känner med karaktärerna. Musiken hjälper till att guida tittaren känslomässigt.Väl

Jag tyckte att "El Medico" var en bra dokumentär om två personers strävan efter att uppnå sina drömmar. Hade jag sett den på TV hade jag troligen zappat förbi den efter en stund men är man intresserad av musik eller den kubanska kulturen är det en sevärd dokumentär.

| 28 oktober 2012 01:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera El Médico - the Cubaton Story