Ebbe - The Movie 2009

Dokumentär
90 MIN
Svenska
Ebbe - The Movie poster

Synopsis

Historien om Ebbe Carlsson skildrar Sveriges främsta och mest hänsynslösa sociala klättrare. Ebbe var en fena på att skapa en myt kring sig själv och i en tid som genomsyras av ett skört och korrumperat politiskt system lyckas han nästla sig in i maktens korridorer. När statsminister Olof Palme blev mördad tog Ebbe över spaningsarbetet, helt utan erfarenhet, helt utan relevant utbildning. Med några få år kvar att leva hade Ebbe inget att förlora och han satsade allt. Vem var han, Ebbe Carlsson?
Ditt betyg
3.1 av 35 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Ebbe - The Movie
Biopremiär
27 februari 2009
DVD-premiär
3 juni 2009
Språk
Svenska
Distributör
Folkets Bio
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Robert Samuelsson

27 februari 2009 | 13:26

Politisk 80-talshärva

Säga vad man vill om titeln på filmen men “Ebbe - The Movie” öppnade mina ögon för mannen, myten, affären, Ebbe Carlsson. Karin af Klintberg & Jane Magnusson återberättar historien om Ebbe och visst gör den mig omtumlad!

"Ebbe – The Movie" handlar om Ebbe Carlsson, en till synes vanlig man från Göteborg. Han var flitig i skolan, jobbade extra som vaktmästare på en tidningsredaktion och var precis som vem som helst. Det som gjorde honom extra ordinär var hans förmåga att knyta kontakter med vuxna, hans otroliga självsäkerhet och en stor social förmåga som tio år senare får honom att äta lunch med Olof Palme på daglig basis. Han lyckades som en pil tränga sig igenom tidningsredaktion efter tidningsredaktion vidare rakt in genom maktens korridorer utan att bli ifrågasatt. Vissa kallar honom geni andra kallar honom manipulativ men han är tveklöst en unik och intressant man.

Trots intressanta yrken och arbetsmetoder blir det mordet på Olof Palme som är den centrala delen av dokumentären och onekligen det tillfälle då Ebbe Carlsson får mest utrymme i media. Den så kallade "“Ebbe Carlsson-Affären" kretsar kring hur Ebbe Carlsson (då anställd som bokförläggare) utredde PKK:s eventuella delaktighet i mordet. Han använde sig av olaglig importerad avlyssningsutrustning och fick samtidigt fullt stöd av justitieministern. När det hela avslöjades resulterade det i att dåvarande rikspolischefen Nils Erik Åhmansson, SÄPO-chefen Sune Sandström och justitieminister Anna-Greta Leijon fick lämna sina poster. Det var den största politiska skandalen i modern tid. Hur kommer det sig då att en bokförläggare på Bonniers utan något som helst poliserfarenhet får ansvaret över en hel utredning?

Rent grafiskt så blandar filmen gamla 80-tals bilder med nya intervjuer med profiler som Ingvar Carlsson, Anna Greta Leijon, Jan Guillou m.fl. Det är snyggt, lättförståligt och bra konstruerat. "Ebbe - The Movie" bjuder inte på några nyheter rent faktamässigt, allt som har hänt i filmen har det skrivits om i medier förut. Men filmens funktion och sammansättning känns trots allt aktuell och nödvändig. Eftersom att jag själv var för ung för att komma ihåg historien när den hände så kommer filmen som en chock för mig så visst är den värd att berättas igen. Jag tycker nog att Ebbe Carlsson-affären ska vara en obligatorisk del av skolundervisningen!

Det är svårt att bilda sig en uppfattning om Ebbe, ska man hata eller älska honom? Han utnyttjade många saker åt sin privata fördel, exempelvis såg han till att han fick låna polisbilar och livvakter genom sin gode vän polismästaren men samtidigt hade han goda avsikter om Sverige och socialdemokratin. Jag tror absolut inte att han ville ont när han beslutade sig för att utreda mordet på Olof Palme men det skulle ha skett på ett bättre sätt.

Ebbe Carlsson, ett mycket laddat namn för många, ett okänt för andra. För dom som inte känner till historien bakom honom finns det ingen ursäkt att inte gå och se "Ebbe - The Movie". Du kommer bli fascinerad, inspirerad och samtidigt kritisk till det svenska politiska systemet.

| 27 februari 2009 13:26 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Ebbe - The Movie
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu