Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves 2023

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves poster

Synopsis

En charmig tjuv och ett gäng osannolika äventyrare ger sig av på en episk jakt för att återta en försvunnen relik. Men det går farligt snett och de blir intrasslade med helt fel personer. "Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves" tar den innehållsrika och lekfulla stämningen från rollspelet till bioduken i ett uppsluppet och actionpackat äventyr.
Ditt betyg
3.7 av 10 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

23 mars 2023 | 11:25

En festmåltid för fantasynördar

RECENSION. Någonstans mellan Westeros och Midgård hittas en fantasyvärld där humor och trams får stå i centrum. "Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves" är lika storslagen som lekfull - ett skoj bioäventyr som inte tar sig självt på alltför stort allvar.
I en tid då episka actionäventyr avlöser varandra på bioduken känns kanske inte ”Dungeons & Dragons” som den första man springer till.
 
Den siktar inte på att lämna samma popkulturella avtryck som en ”Avatar”-uppföljare och är inte heller en del av något större filmuniversum som du har följt i ett årtionde. Här ligger styrkan istället i en samling sköna karaktärer, påhittiga fantasyscener och mycket humor. Filmen utnyttjar biomediet till fullo med storslagna scenerier och specialeffekter, och bjuder samtidigt på avkopplande verklighetsflykt. Sätt hjärnan på autopilot och njut av en skojfrisk resa.
 
"Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves" bygger på det framgångsrika rollspelet med ett halvt sekel på nacken. Och trots det har varje försök till att överföra succén till filmduken floppat rätt hårt. Regissörsduon John Francis Daley och Jonathan Goldstein tror på en annan approach - en kul kuppfilm i "Jumanji"-anda när en brokig tjuvskara tacklar monster och onda magiker, som en medeltida version av Avengers.
 
Först möter vi Edgin, en godhjärtad och hederlig man som halkat över på den kriminella (och betydligt mer lönsamma) banan. I inledningscenen står han fängslad inför en frigivningskommitté, vilket ger en perfekt möjlighet för Edgin att berätta sin historia och lägga upp grunden för filmen: en död hustru och en kidnappad dotter är vad som driver vår hjälte. Varje stor äventyrsfilm behöver en stilig Hollywood-Chris i centrum, och här är det Pine som får stå för lika delar hjärna som vitsigheter.
 
Snart lär vi också känna Holga (Michelle Rodriguez), den tuffa fightern som blivit något av hans syster och partner-in-crime. Gruppen kompletteras med yngre förmågorna Doric (Sophia Lillis) som kan förvandla sig till vilket djur som situationen än kräver, och magikern Simon (Justice Smith) som tvivlar på sin förmåga.
 
En gång i tiden var även Forge en i gänget, innan han blev korrupt och förrådde alla. Nu är han istället den excentriske skurken som måste stoppas - och Hugh Grant har verkligen skoj med rollen. Han kunde med fördel vrida upp det onda och vidriga ännu mer, för att inte bli en karikatyr på en galen farbror, men är ändå en av filmens behållningar.
 
Handlingen far fram i högt tempo, med risk för att man tappar bort sig i storyn - varför var den där förtrollade hjälmen så viktig nu igen? - men jag hinner åtminstone aldrig bli uttråkad.
 
Man behöver heller inte vara D&D-geek, även om det namedroppas en hel del namn och platser som inte betyder något för oss oinsatta. Här får jag ändå känslan av att vi får titta in i en värld rik på mytologi och magi, där lite vad som helst kan hända runt hörnet. Det finns gott om tentakler och saker som vill äta dig, påhittiga trollkonster, en fet drake och karismatiska hjältar och skurkar.
 
”Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves” är lekfull, tramsig och storslagen. En barnfilm i påkostade miljöer som i sina bästa stunder känns lika läckert inbjudande som Westeros, Midgård eller Hogwarts. Det märks att regissörerna tar världsbyggandet på allvar, samtidigt som historien berättas med glimten i ögat. De serverar en festmåltid för fantasynördar där upptäckarglädjen aldrig vill ta slut.
| 23 mars 2023 11:25 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
För att riktigt förstå filmen, bör man ha spelat både gamla upplagan från 80talet och den nya som kom 2000, för det finns så otroligt många referenser. Hade dom gått till mer för vuxna hade den helt klart fått full pott. Nu är den väldigt snäll och lättsam. Helt klart värt att se minst en gång. Draken och kyrkogården är mina favoritdelar 😆
Läs mer
3
Rollspelet “Dungeons & Dragons” har det nu gjorts ett nytt försök att filmatisera. Jag har varit på bio och sett filmen som fått den långa titeln “Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves” och ska med denna recension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen. En charmig tjuv (Chris Pine) och ett gäng osannolika äventyrare ger sig av på en episk jakt för att återta en försvunnen relik. Men det går farligt snett och de blir intrasslade med helt fel personer. "Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves" tar den innehållsrika och lekfulla stämningen från rollspelet ifrån 80-talet till bioduken i ett uppsluppet och actionpackat äventyr. På 80-talet när rollspelet “Drakar och Demoner” som det heter på svenska kom ut så blev det en stor succé som många nördar spelade. Själv var jag för liten eftersom jag är född 1981 och därmed lekte mest med He-Man figurer under den tidsepoken. Därmed är inte jag så insatt i den fantasyvärld som man får ta del av i filmen “Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves”. Men “Lord of the Rings” och "Game of Thrones” som har fått filmatiseringar på senare år är jag mer bekant med. Den här filmen befinner sig lite mittemellan och riktar sig mer till även yngre målgrupper. Samt är den mer inriktad på humor, underhållning och action än att bara vara ett rakt igenom episkt fantasyäventyr. Utan förkunskaper om “Dungeons & Dragons” världen så känner jag mig underhållen och det finns en del som är bra med filmen om man inte har för höga förväntningar att filmen ska vara en lika stort mästerverk som Peter Jacksons tre första Tolkien filmatiseringar. Jag minns ett försök ifrån 90-talet då de tog sig an att göra film av “Dungeons & Dragons” som var betydligt mindre lyckat och aldrig nådde biograferna. Den här nya försöket var mer lyckat och mer sevärt. Men som med allt som släpps idag så är originalitet och nyskapande väldigt diffusa ord i sammanhanget. I den uppsjö av fantasyfilmer som görs idag så får man nästan aldrig något som känns nytt och unikt. Om man har överseende med detta och inte ställer för höga krav så kan man få något av filmen. Den har sin traditionella hjältar. En hunk i huvudrollen. I det här fallet Chris Pine. Och en brokig skara med karaktärer som ansluter sig till honom för att besegra några ondskefulla karaktärer. Ett välbekant recept för en fantasyhistoria med andra ord. Och Hugh Grant i en lite otippad roll som skurk som är rätt underhållande att bevittna. Samt så är Sophia Lillis som vi senast såg som Beverly Marsh i “It” filmerna underhållande som karaktären Doric som har förmågan att förvandlas till det djur situationen kräver för att ta sig ur en knipa. Sammanfattningsvis är det man får ett smått episkt fantasyäventyr med glimten i ögat. Inte en film som man ska ta på allt för stort allvar och överanalysera. Men ser man filmen utan att använda hjärnan för mycket så funkar den som simpel underhållning. En trea av fem möjliga är mitt betyg till filmen “Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves”.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu