Dukes Of Hazzard 2005

Action Äventyr Komedi
USA
104 MIN
Engelska
Dukes Of Hazzard poster

Synopsis

Actionkomedi som bygger på tv-serien med samma namn från 1970-talet. De båda kusinerna Bo och Luke Duke försöker tillsammans med sin söta kusin Daisy och farbrodern Jesse rädda släktgården undan County Hazzards korrumperade guvenör.
Ditt betyg
2.2 av 379 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Dukes Of Hazzard
Biopremiär
30 september 2005
DVD-premiär
8 februari 2006
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sandrew Metronome
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Alexander Dunerfors

1 januari 2008 | 00:00

Vilda lantisar i fartfylld actionkomedi

”The Dukes of Hazzard” hette en sitcom från slutet av 70- och början av 80-talet. Minns du den så lär du vara närmare 40 och därmed långt ifrån filmens målgrupp, så därmed lämnar vi den och koncentrerar oss på den bioaktuella långfilmsversionen.

Kusinerna Bo och Luke Duke är två vildar som lever livet i den lilla hålan Hazzard County. De spenderar dagarna med så lite som möjligt, bara det innefattar brudar och sprit, och varvar det med en och annan vild biljakt med snuten i hälarna, eller slagsmål på den lokala krogen. Men livet är inte bara hemkört och farmarflickor dessa dagar. När Bo och Luke upptäcker att deras grannars land konfiskeras på ett olagligt sätt av den genomkorrumperade lokalpolitikern Boss Hogg (Burt Reynolds), är deras enda chans att trycka plattan i botten och i sista minuten fixa en plan för att rädda Hazzard County.

De så kallade skådespelarna Johnny Knoxville och Seann William Scott spelar Bo och Luke, och den ärofyllda uppgiften att gestalta sexikonen Daisy Duke har gått till förstagångs-agerande sångerskan Jessica Simpson.

Jessica har två stora talanger, och det är tyvärr varken hennes sångröst eller skådespeleri jag talar om. Visst är det lätt att avfärda hennes inhopp i denna film som ”ännu en sångerska som försöker sig på en filmkarriär”, men man måste gratulera tjejen till valet av roll. Att spela blond bimbo på film kan väl ingen misslyckas med? Och när ens egna image inte ligger långt därifrån och man kan ana en viss självironi i rollkaraktären, blir det faktiskt riktigt kul emellanåt. Tråkigt nog är rollen som Daisy Duke alldeles för liten – litade filmskaparna kanske inte fullt ut på sin stjärna? Eller klippte man ner hennes roll precis som shortsen hon bär, av rädsla för dålig kritik? Scenerna med ”Double-D”, som de säger, är enligt mig filmens små höjdpunkter och jag hade gärna sett fler.

Det är först när Dukearna tar sig in till storstan (läs: civilisationen) som man förstår att filmen faktiskt utspelar sig i nutid. Det är som en plötslig resa i tiden – ute på landet verkar inte mycket alls ha hänt sedan 70-talet. Samtidigt tycker jag att avvikandet från Hazzard County tyder på fantasibrist hos filmskaparna, stadsscenerna är säkert kul för de som sett serien och vill se ”sina” favoriter i en ny miljö, men grabblivet på landet har ju ändå sin lilla charm och hade varit tillräckligt för att bära upp filmen.

Lantis-komedin ”The Dukes of Hazzard” satsar på underhållning av det vildaste slaget, och det går inte att inte förfasas över grabbarnas upptåg och galna påhitt. Sällan har bilar flugit så högt upp i luften som här. Så är du sugen på snabba fordon, stora rattar (i alla avseenden) och en hyfsad ”good time” har jag bara en rekommendation i höst.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Dukes Of Hazzard
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu