Dream House (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
När den framgångsrike förläggaren Will Atenton flyttar med sin familj till en idyllisk förort, har de ingen aning om att deras nya hem har varit platsen för ett fruktansvärt brott. De vet inte heller att mördaren är på fri fot - och att han följer deras minsta rörelse på mycket nära håll... Vad kommer hända när brickorna i mordgåtan faller på plats?
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: DREAM HOUSE

En lovande besvikelse
Det är när man ser den här ensemblen i en film av en regissör i den här kalibern, när den går direkt till DVD, då vet man att någonting inte står helt hundra procent rätt till. Ett långt tag verkar det som om jag har fel, sedan går den känslan över.

Lite modern filmhistoria. Minns ni "Exorcisten"? Och då menar jag inte den där fantastiskt skrämmande originalfilmen, eller någon av uppföljarna, utan de två prequels som kom för bara några år sedan. De båda är två versioner av samma film och blev så på grund av bråk med producenten. Ett bråk som ledde till att regissören sparkades, en annan hyrdes in för att färdigställa filmen innan den förste regissören fick chansen att komma tillbaka och klippa till sin version. Vad denna röriga historien har med "Dream House" att göra? Producenten James G. Robinson.

Och det är synd, för det är jävligt tydligt att det finns någonting bra här. Någonting hyfsat unikt och med en doft av Hitchcock. Dels är plotten mysigt hitchcockesque i sitt berättande om en familj som precis har flyttat in i sitt nya fina hem, när det uppdagas att där några år tidigare begåtts brutala mord, och det verkar som om mördaren fortfarande finns på fri fot.

Fast framför allt är det en lilla vändningen i handlingen halvvägs eller så in i filmen som får mig dra jämförelsen. För precis som i "Vertigo" kommer den mycket tidigare än vi är vana vid, det blir ingen plojgrej som bara släpps av mot slutet, och precis som i "Vertigo" är det intressanta inte att twisten är där utan vad man gör med den. Utvecklingen är långt ifrån väntad och spännande scenario målas upp.

Tills det slutar fungera. Det rullar på bra ett tag och sedan går det utför igen, ända till det stora bovet i dramat, det hafsigt ihopkrafsade, onaturliga och standardiserade slutet, med en fullkomligt onödig coda som slutscen. Det är skamligt att en så jävla bra regissör som Jim Sheridan ("Min vänstra fot", "I faderns namn", "Boxaren") inte kunde få tilliten att sätta ihop filmen på eget sätt.

Efter påtvingade omfilmningar tog bolaget nämligen "Dream House" ifrån Sheridan och såg till att klippa om den efter eget behag. Med allt detta i åtanke gör åtminstone skådespelarna ett imponerande bra jobb, Vilket möjligen åtminstone delvis kan förklaras med att manus och regi i originalutföranden, innan bolagsinblandingar och bråkmakerier, fungerade finfint. Daniel Craig är trots allt trygg i den här typen av roller och jag må ännu ha svårt för Rachel Weisz men det vore en lögn att påstå att hon är en dålig aktris.

Nej, helt värdelöst är det väl inte, men med tanke på vad som kunde ha varit är "Dream House" en besvikelse. Bra skådespeleri, några fungerande scener och ett gäng effektiva skrämselstunder blir i sammanhanget en hyfsat klen tröst.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Senaste kommentarer
vinterblod
Så dålig var den inte, tyckte den var spännande. 2/5
17702
Alltså jag förstår inte hur alla kan vara så negativa till denna film,  jag tycker detta är en av de bästa filmer jag sett på väldigt länge...jag skulle tro att alla ni som tycker den va kass hade hoppats på få se lite poltergeist grejer å spöken och liknande som kommer tillbaks för å hämnas eller något. Nej tack å lov hade den här filmen något helt unikt, och kändes som en film som faktist hade kunnat varit en verklig story. Jag trodde själv innan jag började se den att det skulle va samma utjatade tema med spöken å skit som i de flesta såna här filmer, men ju längre tiden gick i filmen började jag inse att den här är grym å något otroligt grym dessutom, psykologisk, man får tänka till lite (kanske det som  gjorde det jobbigt för vissa att se den ).
Men klart gillar man spöken bättre ska man nog inte se denna.
Illusionisten
Mer en stor röra än en riktig mindfuck. Var dock underhållande pga Rachel Weisz
och Daniel Craig. Tycker faktiskt Craig hade vissa stunder i filmen som var gripande. Skum rulle!
2/5
Visa fler (13)

Veckans populära filmer

Visa fler