Doc of the Dead 2014

Dokumentär
USA
82 MIN
Engelska
Doc of the Dead poster

Synopsis

En dokumentär om zombiekulturen och hur den har spridit sig från att vara en subgenre till ett mainstreamfenomen.
Ditt betyg
2.7 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

7 november 2014 | 20:50

Roligt och informativt om zombies

”Doc of the Dead” är en otroligt underhållande men också upplysande dokumentär som ger oss kunskap om zombien som uppenbarelse och kulturen den på senare tid gett upphov till. Tyvärr spretar fokus ibland och på grund av filmens ringa längd blir flera intressanta avsnitt väl ytligt behandlade.
Under senaste seklet har zombien både som figur och företeelse utvecklats ofantligt. Idag finns en hel industri med det levande liket i spetsen och allt från spel, filmer och serier - till porr och vapen produceras i dess namn. 


I dokumentärfilmen ”Doc of the dead” får vi veta mer om det egentliga ursprunget till denna mytiska figur, med numera en närmast kultförklarad status. Kända och kunniga personer på området, som bland andra zombie-pappan själv George A. Romero ("Night of the Living Dead" etc.), Simon Pegg ("Shaun of the Dead") och Max Brooks (författaren till boken som "World War Z" bygger) leder oss åskådare genom filmhistoria, folksagor och sägner när de passionerat pratar om det ökända människomumsande monstret som en gång var vem som helst av oss. Det blir högt och lågt när de i paneldiskussioner och enskilda intervjuer rannsakar den grådaskiga skepnaden och vilket tempo den helst ska ha. (”Fast zombie sucks!”)

Det här är en fartfylld dokumentärfilm som vill vara både rolig, underhållande men samtidigt även informativ och lyckas också ypperligt med bedriften. Tyvärr är filmen för kort och 82 minuter är bara så många, vilket gör att det blir väl tunt på vissa håll. 

Jag tycker helt klart att de mer vetenskapligt historiska, men aldrig tråkiga, inslagen om till exempel zombiemytens ursprung i afrikansk folklore och västindisk voodoo och hur zombien i de rörliga bilderna under närmare ett sekel utvecklats i takt med sin samtid är de absolut mest intressanta och givande. Samtidigt anser jag att de kufigare partierna som fokuserar på träningsläger och överlevnads-tips inför en eventuell apokalyps, olika (förvisso skojiga) maskeradjippon och så zombieporr som ett nytt och tydligen existerande fenomen, känns utstuderade och egentligen rätt överflödiga i sammanhanget. 


Dokumentären tar tydligt avstamp i framförallt amerikansk och till viss del brittisk populärkultur, medan till exempel övrig europeisk zombiefilm (tänker till exempel på italienaren Lucio Fulci och hans kultförklarade ”Zombi 2”) tråkigt nog aldrig ens nämns. Visst, allt kan omöjligen få plats i filmen, men då porrparodin ”The Walking dead: A hardcore parody” snor flera viktiga minuter är det enligt mig något av en felprioritering.

Trots allt tycker jag att denna dokumentär absolut är sevärd och lyckas dessutom ge en hyfsat övergripande inblick i denna fascinerande värld, både för de redan invigda liksom andra. 


Och det är, som sagt, mycket underhållande längs vägen och till viss del även lärorikt om egentligen, som Simon Pegg uttrycker det - något så otäckt som vår egen rädsla för döden. 
| 7 november 2014 20:50 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Doc of the Dead
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu