Djupet (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Dramathriller baserad på den sanna historien om den isländska fiskebåt som 1984 sjönk vid Västmannaöarna. Den outhärdliga kylan tar kål på besättningen i rask takt tills 24-årige Gulli är den enda kvar – flera timmar från land men driven av en oerhörd vilja till att överleva.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: DJUPET

Nagelbitare med känsla för detalj
#GIFF13 - Island, alltså. Detta underskattade filmland. Jag är själv inte alltför bevandrad i dess cineastiska flora men tenderar blir glad när de vandrar min väg. Senast var för två, tre, år sedan med thrillern "Reykjavik - Rotterdam", nu gäller det "Djupet". Som har en likvärdig nagelbitarfaktor. Minst.

Verklighetsinspirerat är det också, om en fiskebåt som går trasig utanför Island i åttiotalets mitt. Skutan hamnar under vatten och det borde vara omöjligt för någon att överleva i det dunderkalla vattnet. Borde, ja, men då hade det blivit en annan film.

Och jag är liksom väldigt glad att "Djupet" blev som den blev, ett oerhört tajt drama med rejäla nerver och en osannolik hjälte i fören. Han, gestaltad av Ólafur Darri Ólafsson, ger sin roll all den pondus och mänsklighet som krävs. Som ger oss någon att känna med.

Och jag kan inte lämna recensionen utan att nämna fotot. Väldigt snyggt, vackra färger, ger oss ett extra trovärdigt åttiotal. Fast det är klart, vad annat kan man vänta sig av en regissör som för trovärdighetens skull hellre filmar rätt i Atlanten istället för trygg studiobassäng. Känslan för detaljer, mina vänner, det är sådant som ger starka filmer.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Senaste kommentarer
carbon
Verkligen ingen nagelbitare. Endast intressant som handling för den är verklighetsbaserad. Sevärd!
Ljusbus
Bra film med fint foto, härlig atmosfär och stor autenticitetskänsla. Känns varken förskönad eller sentimental vilket är positivt såklart. 

Filmen är dock varken fullt så engagerande eller gripande som jag hade trott. Hela grejen, speciellt den långa överlevnaden i vattnet är så otrolig, och de scenerna blir ej så fantastiska som man hade velat. Det är svårt och tro på och förlorar därför en del i "spänningsvärde".
Läderansikte
står inget om mord men kan den här vara vad du söker? http://www.imdb.com/title/tt0233651/
Visa fler (6)

Veckans populära filmer

Visa fler