Djupet 2012

Drama
Island
95 MIN
Isländska
Djupet poster

Synopsis

Dramathriller baserad på den sanna historien om den isländska fiskebåt som 1984 sjönk vid Västmannaöarna. Den outhärdliga kylan tar kål på besättningen i rask takt tills 24-årige Gulli är den enda kvar – flera timmar från land men driven av en oerhörd vilja till att överleva.
Ditt betyg
3.2 av 66 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Djúpið (The Deep)
Biopremiär
10 maj 2013
DVD-premiär
4 september 2013
Språk
Isländska
Land
Island
Distributör
Njutafilms
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

2 februari 2013 | 12:01

Nagelbitare med känsla för detalj

#GIFF13 - Island, alltså. Detta underskattade filmland. Jag är själv inte alltför bevandrad i dess cineastiska flora men tenderar blir glad när de vandrar min väg. Senast var för två, tre, år sedan med thrillern "Reykjavik - Rotterdam", nu gäller det "Djupet". Som har en likvärdig nagelbitarfaktor. Minst.

Verklighetsinspirerat är det också, om en fiskebåt som går trasig utanför Island i åttiotalets mitt. Skutan hamnar under vatten och det borde vara omöjligt för någon att överleva i det dunderkalla vattnet. Borde, ja, men då hade det blivit en annan film.

Och jag är liksom väldigt glad att "Djupet" blev som den blev, ett oerhört tajt drama med rejäla nerver och en osannolik hjälte i fören. Han, gestaltad av Ólafur Darri Ólafsson, ger sin roll all den pondus och mänsklighet som krävs. Som ger oss någon att känna med.

Och jag kan inte lämna recensionen utan att nämna fotot. Väldigt snyggt, vackra färger, ger oss ett extra trovärdigt åttiotal. Fast det är klart, vad annat kan man vänta sig av en regissör som för trovärdighetens skull hellre filmar rätt i Atlanten istället för trygg studiobassäng. Känslan för detaljer, mina vänner, det är sådant som ger starka filmer.

| 2 februari 2013 12:01 |