Olydnad 2017

Romantik Drama
Irland
114 MIN
Engelska
Olydnad poster

Synopsis

En kvinna återvänder till ett samfund som uteslöt henne för att hon var attraherad till en barndomsvän. Nu tillbaka återvänder den gamla glöden och de utforskar gränserna för tro och sexualitet.
Ditt betyg
3.3 av 15 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Disobedience
Biopremiär
6 juli 2018
Språk
Engelska
Land
Irland
Distributör
Lucky Dogs
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

23 juni 2018 | 10:00

Stillsamt vackert queerdrama

Ännu en sällsynt berörande film av den chilenske regissören Sebastián Lelio som vann Oscar för bästa utländska film med ”En fantastisk kvinna”. Hans senaste - ”Olydnad” - handlar inte om en, utan faktiskt två fantastiska kvinnor och är en gripande historia om förbjuden kärlek och frihetslängtan i en strikt ortodox judisk familj.
Detta är en säreget vacker och berörande film som spiller likt honung över mig. Jag verkligen älskar manuset som är baserat på brittiska författaren Naomi Aldermans roman med samma namn. Replikerna och hur orden uttalas från första stavelse till sista punkt, den otroligt samspelta ensemblen, ja allt övertygar och jag kan inte annat än bli helt förälskad i det och dem jag ser.”Olydnad” är ett familjedrama som handlar om frihet och konflikten som uppstår när man råkar vara född in i ett sammanhang som man inte riktigt kan välja att komma ifrån. Ronit är en framgångsrik fotograf i New York som återvänder hem till utkanterna av London när hennes far Rabbi Krushka dör. Väl där tvingas hon åter möta livet och människorna hon en gång för länge sedan flydde ifrån.

Rachel Weisz och Rachel McAdams spelar de två kvinnorna Ronit och Esti som efter många år återförenas och upptäcker att deras känslor är lika starka som en gång i ungdomen. Men trots att åren gått tillåter inte deras omgivning några utsvävningar i kärlekens tecken.

”Olydnad” är Lelios första engelskspråkiga film, och känns, liksom hans andra filmer, enkel och eftertänksam på ytan medan det desto mer pulserar därunder. Kameran följer karaktärerna och vi följer med den, nära, men hela tiden på ett respektingivande håll. 
Med helt underbara skådespelerskor som Weisz och McAdams kan det inte bli annat än väldigt bra och jag känner verkligen med och tror på de båda kvinnorna.


Även Alessandro Nivola som Estis make Dovid, det tredje hjulet i triangeldramat, är övertygande och min empati sträcker sig också till honom. Jag känner så mycket att tårarna till sist rinner. Det är berörande och otroligt känslosamt, äkta och naket, men hela tiden vackert och värdigt.

De mer sensuella scenerna mellan de två kvinnorna är otroligt smakfullt skildrade. Man kan nästan tro att en kvinna regisserat för ingenstans märks den manliga blicken som oftast annars är närvarande vid mer avklädda scener. Och det är avklätt här, kanske inte bokstavligt så mycket som ändå bildligt avskalat, vågat och passionerat, fast konstant på kvinnornas egna villkor.

”Olydnad” är en film om tungsinta saker, om allvarliga ämnen och svåra val, men det som i slutändan stannar kvar är en känsla av hopp och förtröstan. 
Det här är en film som verkligen känns, som letar sig djupare in än man vid en första anblick anar. Där stannar den sedan kvar och kommer kännas ett bra tag efteråt.
| 23 juni 2018 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Ronit blir bannlyst från det judiska samhället när hennes pappa som även är Rabbi kommer på henne med sin bästa väninnan i tonåren, många år senare återvänder Ronit till samhället när den ökända Rabbin gått bort och när hon då möter sin tonårsflamma Esti som nu är gift kommer alla känslorna tillbaka som om dem aldrig varit åtskilda.... Fin film och vääääldigt hett möte mellan dem både kvinnorna, men där emellan är det ett stort gäsp!! Filmen lyfter aldrig och är väldigt seg och utdragen, och precis som en predikan med massa bannor om du gör si eller så, blir filmen en ångestframkallande känsla, mer än den fria, råa och vackra kärlek som finns mellan kvinnorna :( Det blir ångest och​ pekfingrar mer än ett porträtt av en brinnande längtan och lust mellan två själar... Betyget blir en svag 3a...bra story, men behövs omredigeras innan den når sin potentiell... Cast: Rachel Weisz. Rachel McAdams, Alessandro Nivola mfl... aaa
Läs mer