Dirty Wars (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
I "Dirty Wars" får vi följa journalisten Jeremy Scahills (författare till kontroversielle "Blackwater: Mord som affärsidé") granskning av JSOC, Joint Special Operations Command. Ett amerikanskt elitsoldatkommando som operarar globalt utanför lagens ramar med syfte att eliminera USA:s fiender. Aktuell, kritikerhyllad och knivskarp.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: DIRTY WARS

En viktig film som berör
En dokumentär som modigt nog utmålar USA som skurkarna i det ändlösa kriget i mellanöstern känns inte oväntat aningen partisk och riktad särskilt mot amerikansk publik. Men det är en viktig, informativ film som behövs och det krävs ett hjärta av sten för att inte beröras av de chockerande historierna.

Regissören Rick Rowley är en modig man. Det är inte en liten risk att göra en film som - på bevissäkra grunder - pekar ut både amerikanska regeringen och dess efter Bin Ladens död hyllade underrättelsetjänsten JSOC (Joint Special Operations Command) som skoningslösa krigskapitalister. Att dessutom ta sig till beryktade områden i mellanösternländer för att samla vittnesmål är inget många inom media skulle våga sig på - och överleva.

Filmens stora hjälte är dock journalisten och författaren Jeremy Scahill, som redan tidigare riskerat mycket genom den kontroversiella boken "Blackwater: Mord som affärsidé" vilken filmen följer upp. Här är han huvudpersonen som blir den drivande kraften i jakten på svar och sanningen. Vi får även ana påverkan i hans privatliv, som sömnlöshet och när exempelvis Jay Leno på TV skämtsamt ifrågasätter hur han fortfarande är vid liv.

Men det är kriget, USA:s ständiga mörkläggning och de förtvivlade offren som är i fokus. Scahill fungerar som en frustrerad men resonlig och stundtals poetisk berättare som vägleder oss både genom historien och sina egna frågeställningar och funderingar. Det är ovanligt tänkvärt och melankoliskt för den här typen av dokumentär.

Den är föga förvånande rätt partisk i sitt på gränsen till tårdrypande sympatiserande med de civila offren och deras närstående samt fördummandet av de tigande/ljugande politikerna och militärerna. Men det är ett motiverat ställningstagande som fungerar. Efter åratal av patriotiska hyllningar till amerikanska militären så är det befriande, intressant och framför allt viktigt att få se en nyanserad bild och ur ett annat perspektiv. Beslöja de s.k. hjältarna för vad de verkligen är.

Även om svensk publik uppenbarligen har en större distans till ämnet och filmen lär gynna just amerikanska tittare mest så är det omöjligt att inte ryckas med i den chockerande informationen som uppdagas. En förvriden människosyn där krig liknas vid ekonomisk vinst och människovärdet tynar bort. En man i Yemen - en av många som förlorat sin oskyldiga familj, inklusive barn, i amerikanska attacker - frågar vad ett barn gjort för att offras på detta sätt. "Om dessa barn är terrorister, så är vi alla terrorister."

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Senaste kommentarer
Dimman
Och Obama har fått fredspris!! Hur är det möjligt?? Hur kan en amerikansk president få Nobels fredspris när Guantanamo fortfarande är öppen och när amerikansk invasionspolitik fortfarande får råda i världen? Blir aldrig klok på denna värld! Denna film kommer inte att få sin Oscar men det var ett bra reportage från det som händer bakom kulisserna och viktigt att belysa sådant här speciellt när många idag hyser sådant agg mot Mellanöstern som liknar nazisternas agg mot judarna på 30-talet! En solid fyra!
4/5
6845-0
Det är inget hemligt att G8 länderna delar världens råvaror mellan sig
12352-1
ännu en michael moore typ rulle alltså där hjärntvättade kulturkids ska vara fina och säga saker som "usa krigar för olja" och annat påhittat som mediaslavarna sväljer helt i parti och minut.

att kalla det "Modigt" att utmåla usa som skurkar ??? det är väl det minst modiga och mest "dit vinden blåser" man kan göra.

"vore fräscht om nån sa, ja de här dårarna vill döda oskyldiga och tyvärr så startas det ett krig på dessa grunder" med det är det ju ingen som har cojones för....
Visa fler (6)

Veckans populära filmer

Visa fler