Din barndom ska aldrig dö 2013

Drama
Sverige
82 MIN
Svenska
Din barndom ska aldrig dö poster

Synopsis

"Din barndom ska aldrig dö" skildrar några människor och deras komplicerade relationer till varandra.

Vera, som försöker komma underfund med hur hon ska förhålla sig till sonens oansvariga pappa Jon. Samtidigt är Veras syster Ellen i färd med att släppa en bok om systrarnas gemensamma barndom. Ett stycke från Vera bor den professionella clownen Öyvind. Han försöker trevande gå vidare i livet med en ny relation med flickvännen Lina. Men Öyvinds före detta, polisen Agnes, vägrar samtidigt släppa taget om honom. När attraktionen vid ett tillfälle blossar upp på nytt intensifieras situationen.

I täta och känslofyllda bilder blottas människornas både goda och dåliga sidor och ingen fråga lämnas med ett enkelt svar.
Ditt betyg
2.6 av 11 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Din barndom ska aldrig dö
Biopremiär
8 november 2013
DVD-premiär
29 oktober 2014
Språk
Svenska
Land
Sverige
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

1 februari 2013 | 21:01

Ungt och fräscht relationsdrama

#GIFF13 - Debutfilmer med idel gröna namn i rollistan, det lovar sällan gott. Så brukade det åtminstone kännas. Men jag tycker det verkar bli allt vanligare att folk utan erfarenhet visar en oväntad styrka. "Din barndom ska aldrig dö" är mitt senast sedda exempel.

Minns jämförelsen med Bergman som jag nyligen gjorde i en annan recension, och även om jag ogärna fortsätter i samma takt är det heller inte helt orättvist här. Skillnaden är, att där den tidigare var negativ är denna lagd åt ett avsevärt mer positivt håll. För "Din barndom ska aldrig dö" är en del av det där arvet, efter Ingmar Bergman och kanske ännu längre tillbaka, eller senare exempel som Björn Runge. Detta är arvet när det fungerar. Det svenska relationsdramat i sin finaste form, fast med en yngre och fräschare känsla.

Det sistnämnda, ungt och fräscht, beror förstår på att det är ett (mycket välgjort) examensarbete från filmskola, och att stora delar av vad vi ser på duken improviserades fram. Av unga talanger. De ger sina karaktär, och deras knepiga relationer, en trovärdighet som kan vara svår att mana fram annars. Det är äkta.

Samtidigt betyder inte det att Marcus Carlsson, regissören, helt ut kan jämföras med Bergman. Så långt undviker jag att gå. Jag är däremot säker på att han har ett namn värt att hålla ögonen lite extra på.

| 1 februari 2013 21:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Din barndom ska aldrig dö
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu