Det enda rationella (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Erland och May är gifta och driver en äktenskapsskola på fritiden. Erlands arbetskamrat Sven-Erik är gift med Karin. På Sven-Eriks födelsedagsfest blir Erland och Karin förälskade i varandra, vilket vänder upp och ner på deras relationer. De sätter sig för att diskutera den mest rationella lösningen och beslutar att de ska flytta ihop alla fyra tills allt återgår till det normala. De upprättar ordningsregler för sitt gemensamma samliv vilket fungerar en kort tid innan allt ställs på sin spets och de tvingas ge efter för sina känslor och ta egna beslut.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: DET ENDA RATIONELLA

Svensk film i sitt esse
"Det enda rationella" är det bisarraste inom svensk film på ett tag. En fascinerande konstellation som utforskar gränserna mellan lust, hat och kärlek och porträtterar människor i sina värsta men också finaste stunder.

Det gör ont när knoppar brister skrev Karin Boye med smått legendarisk penna 1935. Utan någon vidare metaforik visar Jens Jansson och Jörgen Bergmark att det även gör ont när äktenskap brister. Jävligt ont. Och med en imponerande filmisk poesi.

Makarna Erland (Rolf Lassgård) och May (Stina Ekblad) får minst sagt stora problem när kärleken oväntat slår till. För när det visar sig att det är Karin (Pernilla August) som är gift med Sven-Erik (Claes Ljungmark), som är målet för detta obändiga svärmeri, brakar helvetet löst. Erland får se sin fru förtäras av ilska och deras äktenskapsrådgivning tycks med ens hycklande ihålig. Allt medan Karin får se sin makes livslust förångas av sorg. Från de första trevande känslorna till det samvetslösa stötandet i baksätet av en bil som får ödesdigra konsekvenser. Allt i ett sammanhängande pussel som med pretentiös tillgjordhet kan kallas livet.

Jansson och Bergmark har samlat den svenska skådespelarkårens yrkesstolthet i "Det enda rationella". Pernilla August, Stina Ekblad, Claes Ljungmark och Rolf Lassgård. En magisk kvartett som överför en teatraliskt laddad atmosfär där vissa sekvenser känns så fokuserat utlämnande, avskalade, att det lika gärna kunde varit ett gäng fantastiska skådisar, en välputsad dialog och en kamera. Med andra ord ett så rent skådespeleri som man bara njuter av.

Visst känns det för all del typiskt svenskt att behandla ett så ångestladdat ämne som det här. Där goda intentioner faller till föga för egoism och en bisarr grundhistoria får fler bottnar än bara en simpel kärlek. När Erland, May, Karin och Sven-Erik bestämmer sig för att prova på polygami är den religiöst sektiska känslan inte långt borta och i synnerhet Rolf Lassgård spelar på ett obehagligt register när han antar rollen som barnsligt självisk alfahanne.

Och "Det enda rationella" känns lite smått ordvitsigt inte som den mest rationella filmen men väl tänkvärd. Med ett medvetet fascinerande kameraarbete är det just karaktärerna som står i fokus med ett snitsigt och mörkt roande manus. Obehagligt realistiska i en befängd situation som tänjer på gränserna för all rim och reson. Det här är jobbig film i sitt esse, fantastiskt skådespeleri i sitt esse och ett svenskt stycke film i sitt esse.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Filmrullen
Jag måste säga att jag upptäckte min beundran till Claes Ljungmark först endast genom hans röstskådespeleri. Nu får han visa vad han egentligen går för. Han är en graciös skådespelare på spelfilm, och förtjänade verkligen sin Guldbagge. Alla scener med honom är kristall för filmen, och jag hoppas att han får ännu fler chanser att visa upp sitt skådespeleri i fler huvudroller.

Filmen är verkligen skön på ett sätt jag inte kan förklara. Den känns passande att se en fri sommarkväll. Samtidigt känns den en ytterst aning rubblig. Den får en trea, men en klar och ovanlig sådan. Den får inte samma trea som t.ex. "Angel" eller"Till det som är vackert". Den är så... klar och frisk som en sval sjö på sommarkvällen. Det är vad jag ser den som när jag skriver detta.
15040
Riktig skitfilm.
Skådespelarna gjorde ett bra jobb, men filmen är usel.
Stoffe B
menar med bra skådespelare! tänkte skriva med en bra rollista först! därför det kom med ett "en". :)
Visa fler (6)

Veckans populära filmer

Visa fler