Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba - The Movie: Mugen Train 2020

Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba - The Movie: Mugen Train poster

Synopsis

Tanjiro och gruppen har genomgått sin rehabiliteringsträning på Butterfly Mansion. De anländer till sitt nya uppdrag: Mugen-tåget där över 40 personer försvunnit på kort tid. Tanjiro och hans kompanjon Nezuko slår sig samman med en av demonjägarnas mäktigaste fäktare, Flame Hashira Kyojuro Rengoku, för att ta sig an demonen ombord på tåget. En svindlande animerad episk resa som tagit biopubliken med storm.
Ditt betyg
3.8 av 10 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Kimetsu no Yaiba: Mugen Ressha-Hen
Biopremiär
16 juni 2021
Språk
Japanska
Land
Japan
Distributör
NonStop Entertainment
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Anders Eklöf

11 juni 2021 | 13:12

Ett visuellt och starkt spektakel för fansen

"Demon Slayer" har tagit världen med storm med en enorm mängd sålda biobiljetter, trots att det är en direkt fortsättning på en tv-serie. Är den värd hajpen?
Filmen "Demon Slayer: Mugen Train" var den mest inkomstbringande filmen i världen förra året och har slagit mängder av rekord, mycket på grund av att tv-serien den är en direkt fortsättning på är enormt populär.
 
Tv-serien "Demon Slayer" handlar om pojken Tanjiro, som efter att hans familj blir brutalt mördade av demoner ger sig ut i världen för att bli demondräpare. Tillsammans med sin enda överlevande syster, som själv blivit demon, ger de sig ut i världen för att träna och hämnas. På vägen träffar han de två andra demondräparna Inosuke och Zenitsu, som övervinner till synes omöjliga hinder tillsammans. 
 
I filmen fortsätter deras resa, på ett tåg där mängder av människor ska ha försvunnit den senaste tiden. Tillsammans med demondräparen Rengoku, som är en äldre och starkare medlem av demondräparkåren, har de som uppgift att undersöka saken. Det visar sig att en mäktig demon har tagit över tåget, som lyckas söva våra hjältar och fängslar dem i en sömn där de måste motstå frestelsen att stanna i en illusion där deras djupaste drömmar går i uppfyllelse. 
 
Trots sin enorma succé ska inte "Demon Slayer: Mugen Train" jämföras med andra japanska klassiker som "Spirited Away" eller "Your Name". Filmen är en direkt fortsättning på den första säsongen och en brygga till den kommande andra, och anstränger sig inte mycket för att förklara premissen för de oinvigda. Det är lite som om det skulle ha kommit en film efter den första säsongen av "Game of Thrones", som är viktig för att hänga med i fortsättningen.
 
För mig som verkligen gillar animeserien för dess snygga estetik, enkla men välskrivna premiss och en blandning av hjärtskärande allvar och humor är det en fröjd att uppleva mer av det på den vita duken. Utöver att premissen kring drömmar är riktigt stark och emotionell, levererar den framförallt en svindlande vackert animerad upplevelse. "Demon Slayer" har en ganska säregen tecknarstil med väldigt tjocka linjer, oerhört färgstarka karaktärer och väldigt häftiga stridstekniker, som gör sig väldigt bra på bio. Det är en perfekt balans mellan ibland riktigt gripande känsloladdningar och explosiva fajtsekvenser. Den sista akten är så pass mäktig att den nästan bräcker resten av filmens premiss, vilket kanske bör ses som lite av ett underkännande. 
 
Precis som i animeserien tenderar dock karaktärerna att överförklara saker, så att all form av egen tolkning och analys försvinner. Ibland berättar en karaktärer upprepat vad som precis har hänt eller förklarar dess känslor, oftast i onödan. Jag hade önskat att skaparna skulle våga berätta lite mer subtilt, istället för att övertydligt trycka in budskapet och händelserna i ansiktet på tittaren. 
 
Trots det är "Demon Slayer: Mugen Train" en riktigt saftig mumsbit på två timmar för de redan frälsta (som jag), som gör mig oumbärligt peppad inför den andra säsongen av tv-serien. Det går nog att få ut något av de bländande visuella effekterna och den i grunden fina berättelsen även om en inte har sett serien, men då ska en vara beredd på att du kastas rätt in i handlingen med knappt någon förklaring till vad som skett tidigare. Den här delen av berättelsen hade egentligen lika gärna kunnat vara en del av tv-serien, men jag är glad att de tog beslutet att göra det till en film istället. Det är helt klart en film för fansen, men gudskelov en riktigt bra sådan. 
 
"Demon Slayer: Mugen Train" har svensk biopremiär den 16 juni.
| 11 juni 2021 13:12 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba - The Movie: Mugen Train