Deep Blue Sea 2 2018

Deep Blue Sea 2 poster

Synopsis

För flera år sedan använde Aquatica-projektet genetiskt förändrade hajar i hopp om att utveckla ett banbrytande botemedel mot Alzheimers. En oförutsedd tragedi fick experimentet att spåra ur. Nu är läkemedelsmiljardären Carl Monroe fast besluten att återuppliva forskningen i undervattenslaboratoriet.
Ditt betyg
1.5 av 15 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

7 maj 2018 | 15:30

Underhållande nonsens

För 19 år sedan blev Samuel L. Jackson hajmat efter ett mäktigt överlevnadstal. Nu är det en ny miljonär som experimenterat fram hungriga superhajar i den här uppföljaren. Eller är det en remake? Det är nog inte så noga. En B-film är det i vilket fall men en måttligt underhållande sådan.
Det finns mycket roligt i uppföljaren till Renny Harlins hajthriller från 1999. Som till exempel att en hajexpert i en tidig scen vurmar för deltagarna i en föreläsning om hur hajen är ett oskyldigt, utsatt och missförstått djur för att lite senare i filmen skrika ”We have to kill the fucking sharks!”. Just dessa hajar, som en excentrisk avlat fram via experiment är speciellt mordiska bestar i jämförelse med de vanliga, snälla hajarna. Om någon undrade.

Det är förhoppningsvis ingen som förväntar sig att ”Deep Blue Sea 2” är något mästerverk och det är helt rätt. Första filmen var en ovanligt bra actionrökare i genren medan denna är en typisk DVD-uppföljare av söndagsbakistypen - sämre, billigare (med en praktiskt taget anonym ensemble) och helt orelaterad till originalet förutom det faktum att den mer liknar en tam remake/kopia.

Till filmens fördel så har man dock återgått till B-filmsgenrens ursprungliga mer godhjärtade och naiva attityd. Sedan 1990-talet har skräck- och actionfilmer besudlats med en cynisk, satirisk glimt i ögat som ofta närmat sig parodi. Hajfilmen i sig fick utstå detta via den förfärliga ”Sharknado”-serien. Här finns inga ambitioner att göra narr varken med sig själv eller andra, utan bara släppa loss hajarna i ett underjordiskt labb.

Ofta är dialogen så skrattretande usel att man nästan önskar att man skruvat upp camp-faktorn ett extra varv men då finns även risken för en vulgär självbelåtenhet som inte passar. Som den är nu så är det en renodlad B-film med alla dess klyschor och brister. Någon konstaterar att det inte finns tillräckligt med tid redan efter en kvart. Den kvinnliga huvudpersonen har ett omotiverat klädbyte. Ni känner till upplägget.

Ja, det är ganska kackiga effekter (om än inte så miserabla som i ”Sharknado”). Ja, det är platta rollfigurer och bleka skådespelare. Ja, det är för lite hajaction och minnesvärda splatterscener. Men det är ändå tillräckligt underhållande nonsens att vila hjärnan med. Här finns några kul replikskiften, den hejdlöst roliga introduktionen av hajbebisar samt en utsökt tillfälle när en haj tjuvlyssnar (!) på skurkens onda plan. Det är dålig film som är kul.
| 7 maj 2018 15:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
1
Alltså ja vet knappt vad jag ska skriva, för oss som gillar haj filmer så kan jag bara varna: håll er borta från denna!! Filmen är inte ens värd att kallas Deep Blue Sea 2!
Läs mer
1
En betydligt sämre remake!! Inte sevärd alls!
Läs mer
1
Inte ok nånstans.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu