Death of a President 2006

Death of a President poster

Synopsis

Filmen följer den fiktiva utredningen av mordet på president George W. Bush i oktober 2007. Verkligt arkivmaterial blandas med en tät och spännande story, som tar sin början vid det tumultartade konvent på vilket presidenten mördas! FBI sätter in fulla resurser för att bland de närvarande gästerna finna den skyldige – ett uppdrag som får proportioner långt utanför landets gränser! DEATH OF A PRESIDENT har skapat rabalder och fått ordentlig uppmärksamhet i amerikansk media. En sensation på filmfestivalen i Toronto, där den också vann pris! Vissa TV-kanaler har vägrat visa trailers för den kontroversiella filmen, trots den uttalat ”öppna” bilden av dagens politiska hetzon!
Ditt betyg
2.4 av 58 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Death of a President
Biopremiär
27 april 2007
DVD-premiär
17 oktober 2007
Språk
Engelska
Distributör
Noble Entertainment
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Alexander Dunerfors

1 januari 2008 | 00:00

Vågad dokumentär visar slutet för Bush

2007 är året då president Bush dör. I alla fall om man ska tro denna mockumentary som utspelar sig några år framåt i tiden. Den 19 oktober 2007 befinner sig George W. Bush i Chicago för att hålla tal om nationens ekonomi. Demonstranterna är argare än vanligt, och säkerhetsvakterna håller sig extra vaksamma. Det hjälper inte – när presidenten efteråt ska skaka hand med den mer vänligt inställda delen av Chicagos befolkning får han en kula i hjärtat från en sniperskytt. Välförtjänt, tycker vissa, men nu tillbaka till recensionen.

Det här är en sån filmidé som låter himla fascinerande på pappret, men efteråt kan man inte låta bli att fråga sig: vad hade jag förväntat mig? Vilda biljakter? Rynkade pannor över UV-belysta provrör i bästa ”C.S.I.”-stil? Jack Bauer-kopior som jagar terrorister allt medan klockan tickar? För det borde inte varit svårt att räkna ut att mer spännande än några suddiga övervakningsfilmer blir det inte. Flera personer i presidentens närhet intervjuas, och med tanke på att samtliga bara agerar är det mestadels riktigt trovärdigt, även om några intervjuer blir lite väl överdrivet tårdrypande. Dock önskar jag att fler filmer vågade använda sig av den här typen av ”naturligt” snack – folk i verkligheten stakar sig och glömmer ord, så även skådespelare borde göra detsamma.

Sen måste man medge att det är välgjort, gamla tal av såväl Bush som vicepresident Cheney klipps in med några utbytta repliker, och det är ganska roligt att försöka gissa vad som är på riktigt och inte. I äkta ”Forrest Gump”-anda har de som gestaltar presidentens närmaste redigerats in bakom honom, och jag undrar fortfarande om alla skrikande Bush-hatare är filmade under en riktig demonstration, eller en ambitiös iscensättning.

Skapat av två britter är den här filmen skönt fri från flaggviftande och överdriven patriotism. Simon Finch och Gabriel Range tar ju trots allt livet av världens mäktigaste man, det är klart de inte är hans största fans direkt. Jakten på den skyldige attentatsmannen visar en allt annat än snäll bild av hur USA:s regering kan fungera, och i intervjuer avslöjar Range bakgrunden till filmen: ”Det är ingen personlig attack på President Bush, men jag hoppas den ger kritik mot sättet på vilket administrationen har hanterat så många viktiga saker de senaste åren. Vi använder mordet på Bush som en dramatisk händelse för att se hur de reagerade på 9/11 och hur det inledde kriget mot terrorn.”

Gabriel Range har lagt ner större delen av post-9/11-tiden på liknande projekt, där han mestadels skickat terrordåd över Storbritannien – med stort intresse följde jag en av dessa på tv för ett antal år sedan. ”Death of a President”, Ranges mest vågade projekt hittills satsar bortom dumburken och har redan visats på en rad filmfestivaler världen över (även i USA, med den mildare titeln ”D.O.A.P”), men faktum är att det är på tv även den skulle göra sig bäst.

ONÖDIGT VETANDE Bushadministrationen har valt att inte uttala sig om filmen, men Hillary Clinton hade några väl valda ord att säga om den: "Jag har aldrig sett en sån fruktansvärd film i hela mitt liv."

| 1 januari 2008 00:00 |