Dear Lemon Lima 2009

Komedi
USA
87 MIN
Engelska
Dear Lemon Lima poster

Synopsis

När Vanessa Lemor, 13 år, får sitt hjärta krossat för första gången är hon fast besluten att vinna Philip tillbaka. Skolans årliga snöstormsöverlevnadstävling till Alaskas urinvånares ära ger henne det perfekta tillfället. Men med tanke på att hon själv brukar bli vald sist på gympalektionerna och att hennes lagkamrater inte deltar på gympan överhuvudtaget, är Team Fubar minst sagt nederlagstippade. Suzi Yoonessi som producerade Miranda Julys "Me and You and Everyone We Know" regidebuterar med en feelgoodfilm som troligen inspirerats av de egna tonårens dagböcker och rosa Hubba Bubba. Charmen för tankarna till "Rushmore" och "Napoleon Dynamite" men här är perspektivet betydligt mer tjejigt.
Ditt betyg
2.7 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Helena Sandberg

8 februari 2010 | 19:56

Fylld med excentriska karaktärer

Knasiga tonåringar har poppat upp lite här och där på sista tiden: "Gretchen", "Napoleon Dynamite" och nu senast "Juno". Här får vi en ny karaktär i genren i form av Vanessa, en ensam säregen tonåring från Alaska med avlägset eskimå-påbrå i sin frånvarande pappa. För att vinna tillbaks den förlorade men stora kärleken (den ack-så-viktige rikemanspojkvännen) ställer hon upp i en överlevnadstävling tillsammans med skolans andra utbölingar.

Inte riktigt lika kvicktänkt som "Juno", inte lika knasig som "Napoleon Dynamite" och inte lika obekväm som "Gretchen" - men med en större portion värme än alla tre: "Dear Lemon Lima" bygger på regissören Suzi Yoonessis egna dagboksanteckningar från tonåren där varje inlägg består av ett brev till låtsaskompisen Lemon Lima. Resultatet blir en bitterljuv komedi om att lämna barndomens regnbågsteckningar bakom sig och äntra vuxenlivet via den tuffa tonåren.

Vi har ju sett det förut - tonåringens hårda verklighet i high school med pinsamma idrottslektioner, förlorargänget och de popular rika kidsen. Men Yoonessi förnyar genren med sina excentriska karaktärer kontra färgglada dagboksupplägg. I rollen som Vanessa får unga men begåvade Savanah Wiltfong sitt genombrott plus någon mening mer som knyter ihop det!

| 8 februari 2010 19:56 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Dear Lemon Lima
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu