Date Movie 2006

Romantik Komedi
USA
83 MIN
Engelska
Date Movie poster

Synopsis

De skruvade hjärnorna bakom "Scary Movie"-filmerna går nu till angrepp på de mest älskade romantiska komedierna i DATE MOVIE. Den hopplösa romantikern Julia Jones har äntligen mött sin drömkille, den vansinnigt brittiska Grant Fockyerdoder. Men innan de kan ha sitt "Stora feta grekiska bröllop" måste de träffa släkten - som är värst, leta rätt på "Bröllopsfixaren" och överlista Grants väninna Andy som gör allt för att sätta stopp för sin "Bästa väns bröllop".
Ditt betyg
1.4 av 332 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Date Movie
Biopremiär
10 mars 2006
DVD-premiär
11 oktober 2006
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

En katastrof till film

Julia Jones är singel, överviktig och djupt olycklig. När hon tröttnar på att beklaga sig för sin dagbok över hur hon verkligen inte vill bli en gammal nucka med massa katter som enda sällskap, kommer dejtdoktorn Hitch som en räddande ängel. Hitch hjälper Julia tappa vikt och hitta en ny stil, som följs av ett helt nytt självförtroende. När hon ställer upp i ett dejtingprogram och blir utvald som vinnare av ungkarlen Grant Funkyerdoder är det kärlek vid andra ögonkastet. Men alla som någon gång sett en romantisk komedi vet att sann passion kommer inte utan uppoffringar eller bekymmer. Innan kyrkan kan bokas måste Julia träffa bröllopsfixaren Jello (misstänkt lik en annan latinoflicka med kurvig bakdel), övervinna Grants svartsjuka ex som gör allt för att stoppa sin bäste väns bröllop, och överleva en helg med släkten (som är värst).

Filmaffischens text som säger ”Från 2 av de 6 manusförfattarna till Scary Movie” är inget tragiskt skämt. Det är dessvärre alldeles sant att ”Scary Movie”-filmerna hade hela sex manusförfattare, och lika tragiskt är det att två av dem fått förtroendet att skriva och dessutom regissera en egen film i samma genre.

Det känns ganska hopplöst att lista allt som är fel med ”Date Movie”. Den här typen av parodier går enbart ut på att klämma in så många referenser till andra filmer som möjligt, och att få till en logisk och sammanhängande story hamnar längst ner på ”om-vi-hinner”-listan. Därmed vet de flesta biobesökare vad som väntar, och om man av någon anledning älskar ”Scary Movie”-filmerna, ja då kan jag informera att denna ligger på samma nivå. Ser du den, så sker det på egen risk. Ur filmsynpunkt är ”Date Movie” en katastrof, och dess prutt- och minoritetsskämt är i nivå med Glocalnets bredbandspriser: riktigt låga. Varningen är utfärdad!

Man kan ifrågasätta logiken med att skämta med filmer som själva är tänkta att vara roliga. Det blir särskilt konstigt när ”Släkten är värst” och ”Familjen är värre” parodieras. Pappa Frank (Eddie Griffin) upprepar Robert de Niros repliker exakt, familjens katt vet hur man använder toaletten (och gör det ofta och gärna), och urnan ovanför eldstaden, den med farmors kvarlevor, är även här i stor fara när champagnen ska öppnas. Jo tack, vi har sett det förut - och det var knappt roligt då.

Även där chansen fanns att göra något riktigt kul har filmmakarna klantat till det. ”Date Movie” är den första långfilmen jag vet som gör parodi på ”Sagan om Ringen”, ”Kill Bill” och ”King Kong”, men även här saknas det genomtänkt humor. Det värsta med filmen är att de flesta så kallade skämt är så dumma att de är helt obegripliga. Tro mig, jag står ofta först i kön till hjärndöda komedier, det finns inget skönare än att koppla bort hjärnan och bara skratta. Men ”Date Movie” är troligen det sämsta och mest korkade jag sett på länge.

Lika romantisk som ”Scary Movie” är läskig, och ungefär lika skoj som en finne på bröllopsdagen. En likhet kan jag dock hitta med romantiska komedier – ni vet hur de alltid, utan undantag, får lyckliga slut? När eftertexterna kommer blir jag riktigt lycklig över att det är slut.

| 1 januari 2008 00:00 |