Dålig uppfostran 2004

Drama Deckare
Spanien
106 MIN
Spanska
Latin
Dålig uppfostran poster

Synopsis

Två unga män återförenas i början av 80-talet, när frihetens vindar sveper genom Madrid efter Francos fall. De två känner varandra sedan de var elever vid en sträng katolsk skola och delar hatet gentemot de präster vars handlingar kom att prägla deras vuxenliv.
Ditt betyg
3.4 av 69 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
La Mala Educación
Biopremiär
24 september 2004
DVD-premiär
10 mars 2008
Språk
Spanska, Latin
Land
Spanien
Distributör
Sandrew Metronome
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Almodóvar tar upp tabubelagda ämnen

Enrique Goded är en ung filmregissör. Han är gift, har barn och verkar leva ett normalt liv. En dag får han besök av någon som påstår sig vara hans gamla skolkamrat Ignacio. De har inte träffats på massa år. Ignacio som numera bytt namn till Angel är skådis och har ett manus med sig. Det är delvis baserat på deras barndom och skolgång.

20 år tidigare hade Enrique och Angel båda gått i en pojkskola som hade drivits av munkar och präster. Tanken var att de skulle uppfostras till starka självständiga pojkar och fromma individer men som det har framkommit mer på senare år har vissa präster inom den katolska kyrkan ibland begått fruktansvärda brott och genom sexuellt umgänge med unga pojkar missbrukat sin ställning. Så också på denna skola och under deras skoltid. Den unge Ignacio ansågs vara vacker och söt och han hade dessutom en fin röst. Det var han som ofta sjöng solo för att underhålla prästerna på deras middagar. Fader Manolo höll alltid ett öga på Ignacio och behandlade honom speciellt. Den lille pojken som inte kunde säga emot lärde sig att lyda fader Manolo och även att sälja sig för att få sin vilja fram. Efter ett tag hade han blivit prästernas favorit och utvecklat mer feminina drag än manliga.

Efter mötet med Angel som Ignacio numera kallar sig blir Enrique nyfiken och bestämmer sig för att ta reda på mer om sin gamle skolkamrat. Det manus som Enrique fått är tillräckligt intressant för att filmatiseras. Det uppbringar gamla minnen och tar honom till platser som han inte besökt tidigare. Så småningom får han veta mer om Angel och att han kanske inte är den som han utger sig för att vara. Angels bror Juan kommer också mer och mer i bilden. Ett nytt möte med fader Manolo kastar också nytt ljus över gamla mörka minnen.

I sin nya film fortsätter Pedro Almodóvar att forska kring ämnena sex, svek och barndomsminnen. Han har tidigare gjort det på ett mästerligt sätt – bland hans tidigare filmer kan nämnas ”Tala med henne” och ”Allt om min mamma”, båda kritikerrosade, hyllade och prisbelönade. ”Dålig uppfostran” är berömvärd för att den tar upp ett viktigt och tidigare tabubelagt ämne: pedofiler och sexuellt utnyttjande av barn inom den katolska kyrkan, samt kyrkans dominans och makt att täcka över det. Det har pågått under lång tid i många länder och tyvärr kommer nya fall att avslöjas, så det är inte slut än. Historien i filmen känns dock lite komplicerad och inte helt lätt att hänga med. Den är också lite tung och kan kännas lite jobbig. Den är mörkare än ”Tala med Henne” och kommer inte upp till samma nivå som den. 

Skådespelarna är otroligt skickliga och övertygande, i synnerhet de som spelar transvestiter. Filmen visar också hur sex kan användas som utpressning eller som ett sätt att få mer makt. Intressant och viktig i synnerhet om man har gillat Almodóvars tidigare filmer.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Dålig uppfostran
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu