Dagen efter denna 2016

Drama
Frankrike
100 MIN
Dagen efter denna poster

Synopsis

Filosofiläraren Nathalie (Isabelle Huppert) lever ett lugnt och stabilt liv i Paris, med två vuxna barn och gift sedan 25 år. När hennes man en dag lämnar henne för en annan kvinna, och hennes sjuka mamma blir allt sämre, tar sig hennes liv en kraftig vändning. Kan den ofrivilliga ensamheten omvandlas till en ny trygghet när Nathalie söker sig till en ung före detta elev för att leva ut sin idealistiska ungdoms drömmar?
Ditt betyg
3.5 av 15 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
L'avenir (Things to Come)
Biopremiär
28 oktober 2016
DVD-premiär
6 mars 2017
Digitalpremiär
27 februari 2017
Land
Frankrike
Distributör
NonStop Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

28 oktober 2016 | 12:15

Huppert strålar i lågmält drama

Den franska regissören Mia Hansen-Løve ("Eden") styr med säker hand publiken genom sju sorger och åtta bedrövelser i detta lågmälda drama om en filosofilärares spiral av uppbrott och förändring. En liten berättelse med stort berättande.
På fel sida av 40 års-strecket efter ett långt äktenskap letar filosofiläraren Nathalie andrum i en situation med en dramatisk suicidal mor, en otrogen man, oroliga barn, svikande arbetsgivare och med en tjock gammal katt på halsen. Isabelle Huppert gjuter liv, dynamik, sorg och en stor dos humor i ett ärligt karaktärsporträtt av en kvinna som sakta plockar upp pusselbitarna från sitt liv efter att på kort tid ha förlorat de flesta av tillvarons stöttepelare.

Allt vecklas ut långsamt, men drabbar lika plötsligt. “Jag trodde du skulle älska mig för alltid, vilken idiot jag är”, utbrister hon när hennes man förklarar att han tänker lämna henne för en yngre kvinna. Snart är bokhyllorna i filosofi-lärarhemmet halvtomma och med barnen utflyttade ur huset tvingas Nathalie att ofrivilligt återbekantas med sig själv i en både skrämmande och inbjudande ny tillvaro av frihet.

Manusförfattaren och regissören Mia Hansen-Løve har skrivit en sällsynt komplex mogen kvinnokaraktär med utgångspunkt i sin mors livserfarenheter och det är svårt att föreställa sig hur någon skulle kunna göra rollen mer rättvisa än mästerliga Isabelle Huppert.

I ett mer klassiskt melodram hade de förluster vår huvudkaraktär möter lett till livskriser och smällande dörrar, men Hansen-Løve undviker de dramatiska gesterna och skildrar istället en rationell, metodisk individ som sansat möter förändringarna inifrån genom reflektion och nya vägval i en stillsam film om uppbrott utan sammanbrott. Fantastiskt iscensatt i scenen där hon kämpar med att argt pressa ner sin mans rosor i en trång papperskorg, sticker sig på en tagg, smäller igen dörren till soprummet men vänder tillbaka för att fiska upp den praktiska IKEA-påsen hon kommit ned med.

Hansen-Løve visar på stor förmåga som filmskapare och etablerar med “Dagen efter denna” ett stämningsfullt, nedtonat och elegant filmspråk vars svala ton går i linje med berättelsens röda tråd och lovar gott inför framtiden. Visst är det ett vackert berättande, men med viss avsaknad av tillräckligt med berättelse. Det är förvisso en konst, och en ytterst fransk sådan att skildra livets stora frågor i det lilla men när eftertexterna rullar upp, ljuvligt ackompanjerade av The Fleetwoods a cappella-version av "Unchained Melodi" så känns det snarare som ett avslutat kapitel än en stängd bok.

Visst finns det skönhet i det ofullständiga, i tanken att det kommer en dag efter denna, men den dagen hade jag hellre sett på vita duken än i min föreställningsvärld.
| 28 oktober 2016 12:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
Skickligt drama med spänning trots små effekter! Ännu en fransk film att älska, med Isabelle Huppert i huvudrollen. Trots flera dramatiska händelser behåller hon lugnet som filosofilärarinna och uppskattar sin ökade frihet. Hon åldras som människor gör, hennes ansikte är lite rynkigt och uttrycker de känslor hon inte uttrycker i ord, rör sig inte som en skådespelerska utan som en vanlig elegant fransyska. Detta skänker stor trovärdighet åt dramat, där också fransmän talar franska och tyskar tyska. Mycket av filmen utspelar sig utomhus i vackra parker och landskap, en spis är lite smutsig, en bil har en buckla, inget är inspelat i studio. Man känner igen sig från resor till Frankrike. Isabelle spelar rollen som mamman med nyss utflugna barn mästerligt. Man får möjligheten att gå bredvid henne och uppleva hennes värld bland elever på skolan, den otrogne mannen, den sjuka mamman, barnens ointresse och kattens försök att rymma. Fint filmat, bra musik, utmärkt skådespeleri. Betyget är inte långt från femma, men jag nöjer mig med 4++.
Läs mer
2
Franskt drama om en lärarinna som lever ett bra liv med sin man och barn, tills världen vänds uppochner när både hennes mamma går bort och hennes man har en affär.... Trögstartad, kom aldrig igång och filmen kändes inte som den hade något syfte, det bara rulla på utan att hon verkade för uppriven eller ledsen?! Väldigt sega partier för vad??? Nej ingen film för mig, seg och meningslös...betyget blir en tvåa... Cast: Isabelle Huppert, André Marcon, Edit Scob mfl... AA
Läs mer