Conan O'Brien Can't Stop 2011

Dokumentär
USA
89 MIN
Engelska
Conan O'Brien Can't Stop poster

Synopsis

Efter ett mycket omskrivet avsked från sin tidigare arbetsgivare bestämde sig Conan för att ge sig ut på vägarna, en turné som tog honom genom 32 städer och som hjälpte honom att åter få kontakt med sina fans och fylla det stora tomrum inom honom som uppstod efter separationen. Filmaren Rodman Flander följde O’Brien på hans “Legally Prohibited From Being Funny on Television Tour” och kom hem med ett ett intimt porträtt av en artist som är tränad i improvisation, fångad under en tid när han är som allra argast och roligast.
Ditt betyg
2.8 av 110 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Conan O'Brien Can't Stop
Biopremiär
23 september 2011
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
NonStop Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

20 september 2011 | 14:01

Orgie i gnäll och förolämpningar

Arbetsnarkomanen Conan O'Brien drar ut på turné med en egen show, fortfarande bitter efter att ha tvingats lägga ner sin "Tonight Show". Vi får följa honom och hans entourage både på och bakom scen och det är både underhållande och intressant men bristen på fördjupning i den stundtals påfrestande huvudpersonen lämnar en del att önska.

Det blev, åtminstone i USA, smärre uppståndelse när den populära talkshowvärden O'Brien som framgångsrikt tagit över efter pensionerade Jay Leno tvingades skjuta fram sitt program till efter midnatt när Leno kom tillbaka och tvingades när han vägrade skriva på ett kontrakt för NBC att inte medverka i TV på över ett halvår. Vad att göra? Jo, drar ut på turné med en humorshow vid namn "Legally Prohibited From Being Funny on Television Tour". Men hur mycket klarar den rödhårige komikern av och vet han när det är dags att sluta?

Vi får följa O'Brien när han och hans team, inklusive manusförfattare och sidekicken Andy Richter förbereder och planerar showen, farhågorna inför en frånvarande publik (som när man anländer i premiärstaden och möts av folktomma gator) och pressen inför att leverera samt att behöva mingla med kändisar och beundrare efter föreställningarna. Det är en spännande titt bakom kulisserna där den kände komikern, helt naturligt, har helt andra sidor än vad man känner till.

Det är mycket arbetsmissbruk och prestationsångest, prat om att inte kunna ta en paus och varva ner. Och visst har O'Brien svårt att sluta. Svårt att sluta vara på topp, ha kontroll, underhålla och pressa sista svettdroppen ur sin stressade uppenbarelse. Men framför allt är det en ganska gnällig och elak man vars tillvaro vi får ta del av. Lite desperat öser han sin dråpliga sarkasm över sina stackars medarbetare och samtidigt som många skämt och iakttagelser är roliga så är mycket onödigt plumpt och förolämpande. Det svider lite att se de hunsade assistenternas sårade, tillbakahållna reaktioner.

Kanske är svensk biopublik lite fel målgrupp. I sitt hemland är han uppenbarligen en älskad profil och ikon med näst inpå lika hysteriska fans som valfri popstjärna. Han behandlar dem med respekt och gör stor sak av att aldrig nobba en autograf. Däremot är det svårt att tycka synd om honom när han klagar över att behöva fotograferas tillsammans med sina dansares familjer eller deppa efter en lyckad show där publiken älskar honom. Eller när han pikar sin fru för att ugnsluckan i köket gnisslar. Han erkänner direkt att han inte rår för kommentaren men man förstår aldrig riktigt varför.

Vill man komma TV-stjärnan inpå djupet är det inte helt rätt film. Det blir mer en inblick i turnélivet och rörelsen kring en hyllad TV-stjärna som fått smärre hybris och är på väg in i väggen. Det är mycket gnäll kombinerat med spydiga kommentarer och ett ständigt flöde av sarkasm. Man saknar, som i t.ex. "In Bed with Madonna" mer öppna uttalanden och erkännanden inför kameran av personen filmen fokuserar sig på. Å andra sidan är den tusentals gånger bättre än värdelösa "Justin Bieber: Never Say Never".

| 20 september 2011 14:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Conan O'Brien Can't Stop