Hemkomsten (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Under kulturrevolutionen arresteras Lu för ”samhällsfientliga aktiviteter”. Han lyckas rymma, men när Lu i hemlighet ska träffa sin fru Leng blir han förrådd av sin dotter. I tumultet som uppstår ramlar Leng och slår i huvudet. Efter många år i fängelse återvänder Lu till sin familj, men Leng har drabbats av minnesförlust och känner inte längre igen honom. Lu står nu inför utmaningen att återerövra sin bakgrund samtidigt som han måste återuppväcka sin frus minne. Och försonas med sin dotter…
Visa hela synopsis
Regissör
Huvudrollsinnehavare
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: HEMKOMSTEN

Djupt rörande kärlekshistoria
Zhang Yimou återvänder till den mer intima dramatik som präglade hans tidiga verk. "Coming Home" är en djupt rörande kärlekshistoria, där vi som är åskådare verkligen engagerar oss i kontrahenternas öden.

Efter en rad spektakulära filmer som martial arts-äventyren "Flying Daggers" och "Den gyllene blommans förbannelse" och krigsfilmen "The Flowers of War", återvänder Zhang Yimou nu till den mer intima dramatik som präglade hans tidiga verk. "Coming Home" är i princip ett kammarspel för tre personer,  med en dramatik som mer finns under ytan än utanpå.

Storyn är denna: under kulturrevolutionen i Kina skickas Lu Yanshi (Chen Daoming) till ett arbetsläger bedömd som fiende till staten. Hans hustru Feng Wanyu (Gong Li) och dottern Dan Dan är kvar i hemmet. Några år senare rymmer Lu Yanshi för att få träffa familjen, men dottern övertalas att förråda honom. Han fängslas igen. När kulturrevolutionen är över släpps han fri, vara för att upptäcka att Feng Wanyu drabbats av minnesförlust. Hon känner inte igen honom längre.

Tillsammans försöker Lu Yanshi och Dan Dan att få hustrun att börja minnas. De använder sig bland annat av de många brev som han skrev från fängelset men som aldrig sändes. Kanske kan något i det innehållet få henne att minnas?

I ett brev har Feng Wanyu fått veta att maken skulle komna hem den 5:e, ospecificerat vilken månad. Detta gör att hon nu varje månad den femte tar sig till järnvägsstationen för att möta honom. För att få vara med kvinnan han älskar börjar Lu Yanshi köra henne dit  - och vara hennes sällskap när hon väntar på honom själv. Mycket bittert.

"Coming Home" är ett mycket lågmält drama, med få karaktärer och få miljöer. Det gör inte filmen mindre gripande. Den berättar om livsöden som grymt påverkades av de yttre politiska skeenden som under många år präglade Kina, och den är en djupt rörande kärlekshistoria, där vi som är åskådare verkligen engagerar oss i kontrahenternas öden och hoppas att Feng Wanyu ska få minnet tillbaka. Mycket av handlingen utspelas i hennes lägenhet men inte minst tack vare det utmärkta spelet av de tre huvudrollsinnehavarna känns det aldrig instängt eller stillastående.

Senaste kommentarer
MagnusP
Mycket bra! Klar 4a
Mitt Användarnamn
Som jag har väntat...!
20557-0
Äntligen har Yimou tagit sig samman och slutar sälja sig. Enorm pepp för denna!

Veckans populära filmer

Visa fler