Comedy Queen 2022

Drama
Sverige
94 MIN
Svenska
Comedy Queen poster

Synopsis

Sasha ska precis fylla 13 år och drömmer om att bli ståuppkomiker. Hon vill få alla att skratta, särskilt pappa som gråter i duschen när han tror att ingen hör. Hemma påminner allt om mamma som inte längre lever, och bakom ögonen bränner tårarna. Men Sasha vägrar gråta. I hemlighet skriver hon en lista på allt hon måste göra för att överleva sorgen: raka av sig håret, sluta läsa böcker, tacka nej till världens gulligaste hundvalp och framförallt - bli en comedy queen.
Ditt betyg
3.5 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Comedy Queen
Biopremiär
11 februari 2022
DVD-premiär
16 maj 2022
Digitalpremiär
16 maj 2022
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Katarina Emgård

24 januari 2022 | 10:00

Lättillgängligt om undertryckta tårar

Augustprisvinnaren Jenny Jägerfelds bok ”Comedy Queen” blir film under ledning av regissören Sanna Lenkens. En vacker känslokarusell om smärtan att förlora en förälder, men framför allt om önskan att få den man älskar att skratta. Fin berättelse för en viktig målgrupp.
Sashas mamma har nyligen tagit livet av sig. På kvällarna hör hon pappa gråta i duschen. Precis som mamma grät. Alltid. Folk säger att Sasha är lik mamma, men det vill hon absolut inte vara. Därför bestämmer hon sig för fyra saker. 1 – hon ska klippa av sig allt håret, 2 – hon ska aldrig mera läsa en bok, 3 - hon ska aldrig ta hand om något levande, 4 – hon ska bli comedy queen. Det första visar sig vara relativt enkelt att genomföra. Förutom att pappas rakapparat går sönder. Böckerna skänker hon till second hand. Nummer tre tvingas hon konfrontera på sin 13-årsdag och nummer 4 visar sig svårare än hon först trott. Att få folk att skratta. Särskilt pappa. Som inte skrattat sedan mamma dog.

Jenny Jägerfeld är inte bara författare utan också psykolog. Hon är känd för att ta sig ann laddade ämnen som frågor kring könsidentitet, barnfattigdom och psykisk ohälsa. Förmågan att sätta ord på, och uttrycka våra känslor, samt dess betydelse för vårt välmående, är det element som bär berättelsen. Gråten som rinner tillbaka in i tårkanalen om man ligger alldeles still på golvet, aggressiviteten som exploderar när taskiga ord sparkat en i magen, glädjen som bubblar över till skratt som smittar, nervositeten som överröstar alla sinnesintryck. ”Comedy Queen” är en berg- och dalbana av sinnesstämningar, men också en otroligt livsbejakande upplevelse. Sashas resa mot läkning vibrerar av finstämdhet som plötsligt slår bakut i dramatiska utsvävningar. En klassik tripp genom vårt emotionella spektrum med en fantastisk skådespelarinsats av bland andra Sigrid Johnson.

Berättelsen följer annars en enkel struktur där födelsedagsmontage med bästa kompisen följer på första-romansen häng i parken, busstreck på tunnelbanan och utbrott på oförstående vuxna. Den balanserar mellan tungt familjedrama och snällt tweenmys. Boken är riktad till 9-12-åringar, en ålderskategori som ofta glöms bort i filmsammanhang, men som är spännande för sitt gränstillstånd. Den får mig onekligen att tänka på ”My Girl”, ”Coraline”, ”Om du lyssnar noga” och ”Trollkarlen från Oz” som också varvar alvarliga ämnen och upplevelser med en barnslig förtjusning inför livet. ”Comedy Queen” delar dessutom signaturmelodi med ”Om du lyssnar noga” vars båda tolkningar av ”Country Road” är gråtmilt sockersöta. Scenerna har sådan emotionell likhet att jag föreställer mig att Jenny Jägerfeld måste sett Yoshifumi Kondôs film innan hon skrev boken.

En ytlig observation, men likväl smått enerverande, är dock att designsverige skiner igenom i varje bildruta. Samtliga karaktärer är perfekt omedvetna fashionistas, från matchande scrunchies till magtröja och urtvättade Joy Division T-shirts. Familjens hem är som ett ljuvligt, lagom färgglatt inredningsflöde på instagram. Till och med deras bil är coolt retro. När Sasha så kommenterar att enda sättet att veta om någonting är riktigt ute är om hennes pappa tycker det är snyggt, blir det mångbottnat humoristiskt.

Annars är ”Comedy Queen”, trots Sashas intentioner att bli ståuppkomiker, inte särskilt rolig. Men det är också det som gör den charmig. För hon är inget komedigeni. Hon är bara en dotter som vill få sin pappa att skratta. Och för sin målgrupp tror jag den kommer kännas. Överallt och ingenstans, precis som det ska.
| 24 januari 2022 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
5
Augustprisvinnaren Jenny Jägerfelds bok ”Comedy Queen” har blivit film. Den filmen har jag sett och ska nu med denna recension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen. 13-åriga Sasha (Sigrid Johnson) har bestämt sig för att bli ståuppkomiker. Mest av allt vill hon få sin pappa (Oscar Töringe) som gråter i duschen när han tror att ingen hör att skratta. Hemma påminner allt om mamma som inte längre lever och bakom ögonen bränner de livsfarliga tårarna. Men Sasha vägrar gråta. I hemlighet skriver hon en lista på allt hon måste göra för att överleva sorgen: raka av sig håret, sluta läsa böcker, tacka nej till världens gulligaste hundvalp och framförallt bli en Comedy Queen. Jag har inte läst Augustprisvinnaren Jenny Jägerfelds bok som filmen är baserad på. Så jag kan därför inte göra någon jämförelse med boken Men ”Comedy Queen” är en rörande historia om sorg och skuldkänslor. 16-åriga Sigrid Johnson är mycket bra i huvudrollen som Sascha. På ett väldigt utmålande sätt får man ta del av hur det är att mista någon som står en nära tidigt i livet. Hur man lever vidare efter en sådan tragedi och hur man handskas med sorgen. Sascha hanterar sin sorg genom att stänga den ute och att göra allt som krävs för att inte bli som sin mamma och uppnå samma öde som henne. Allt det genomgår hon samtidigt som hon har svårt kommunicera med sin pappa och dela sorgen med honom. Den här filmen går verkligen in på djupet hur det kan kännas på insidan då man mister en förälder. Så det finns mycket mörker under historiens gång. Men det mixas upp med en del humor. I grund och botten är filmen “Comedy Queen” en feel good movie, men utan vara riktigt lika förutsägbar som filmer i den genren brukar vara. Svärta och allvar levereras i en lagom balans. Man får både nära till tårar och skratt när man ser filmen “Comedy Queen”. Man blir verkligen berörd av Saschas berättelse och känner det hon gör när man sitter i biosalongen. Man vill veta hur det ska gå för henne både när det kommer till att ta sig igenom sorgearbetet och att lyckas med att bli en ståuppkomiker. Jag kan starkt rekommendera filmen “Comedy Queen”. Det är en annorlunda film som inte precis liknar något man tidigare har sett inom svensk film och det är härligt med filmer som hanterar både sorg och glädje på samma gång. Mitt självklara betyg till filmen “Comedy Queen” är en femma av fem möjliga.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu